HAVALI SOĞUTUCULAR
Hidrolik sistemlerde, mekanik enerjinin basınç enerjisine ve basınç enerjisinin işe dönüştürülmesi sırasında enerjinin bir kısmı ısı enerjisi olarak açığa çıkmakta ve açığa çıkan bu enerji, hidrolik yağ sıcaklığının artmasına neden olmaktadır.
Hidrolik sistemlerde, mekanik enerjinin basınç enerjisine ve basınç enerjisinin işe dönüştürülmesi sırasında enerjinin bir kısmı ısı enerjisi olarak açığa çıkmakta ve açığa çıkan bu enerji, hidrolik yağ sıcaklığının artmasına neden olmaktadır.
Eğer hidrolik sistem, yağ sıcaklığını ortalama 40 C seviyelerinde dengeleyemez ise, hidrolik sistemi oluşturan elemanlar ve hidrolik yağ zarar görür. Isı enerjisinin neden olduğu bu tip olumsuzlukları gidermek için sulu ve havalı tip yağ soğutucuları geliştirilmiştir.
Sulu tip hidrolik yağ soğutucuları, kısaca içinde çok sayıda bakır boru bulunan bir ana gövde ve bu gövdenin iki ucunda hidrolik yağ ve su için hazırlanmış giriş, çıkış portları bulunan iki kapaktan oluşur. Sulu tip yağ soğutucularada hidrolik yağ üzerindeki ısı enerjisi suyun üzerine aktarılır ve yağ sıcaklığının düşmesi sağlanır. Sulu tip hidrolik yağ soğutucularının kullanılması için hidrolik sistemin çalıştığı tesiste, soğutma suyu tesisatının bulunması ve bu tesisatın ihtiyaç duyulan özellikleri karşılayabilmesi gerekir. Havalı tip hidrolik yağ soğutucuları ise herhangi bir alt yapıya ihtiyacı olmayan, bağımsız ve mobil çalışabilen elemanlar olması nedeniyle daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Havalı tip soğutucuları oluşturan elemanlar, radyatör, AC, DC veya hidrolik bir motor, fan ve davlumbazdan oluşmaktadır.
Havalı tip yağ soğutucularında amaç hidrolik yağ üzerindeki ısı enerjisinin ortama verilmesi ve bu sayede hidrolik yağın soğumasının sağlanmasıdır. Havalı tip soğutucularda yaşanan en önemli sorun, özellikle sıcak yaz aylarında hava sıcaklığının artması sonucunda soğutucunun ortama transfer edebileceği ısı miktarı azalacaktır.Sulu soğutucularda bu kısım onların avantajı olarak görülmektedir.
Teknik olarak havalı soğutucuları irdelediğimizden elektrik motorları 230 VAC mono faze 230/400 VAC 50/60 Hz tri -faze 12V veya 24 V DC olarak sınıflanır.
Havalı Soğutucular sistemin dönüş hatlarına montaj edilir.Bu yüzden yüksek basınçlara dayanmasına gerek yoktur. Max 20-25 bar çalışma basınçları vardır. Test basıncı ise 35 bar dır. Bu yüzden gövdeleri alüminyum malzemeden imal edilir.
Montaj yaparken soğutucunun etrafı üzerinde bulunan fan ın 1/2 kadar mesafede açıkta kalması gerekir. Buda ısı taşınımının daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olur.
SOĞUTUCU SEÇİMİ
Hidrolik yağın ısınması akışı sırasında karşılaştığı dirençle doğru orantılıdır.Tesisatın çekilmesi sırasında kullanılan dirsekler kesit değişimleri hepsi birer kayıp ve direnç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çeşitli kabuller yaparak, elektrik motorunun harcadığı enerjinin ne kadarlık bir kısmının ısıya dönüştüğü hesaplanır.Daha sonra yağın sıcaklığının kaç derece düşürülmek istendiğine bakılır.Yağın debiside biliniyor ise soğutucular için hazırlanmış soğutma diyagramları kullanılarak seçim gerçekleştirilir.
N: Elektrik motorunun güçü Kw
Nk: Hidrolik sistemde ısıya dönüşen güç
(Nk: N x 0,25) ( 1 Kw : 860 Kcal/H )
ÖRNEK:
N: Elektrik motoru gücü 3 Kw
Nk: Isıya dönüşen güç : N x 0,25 : 3 x 0,25 : 0,75 Kw 0,75 x 860 : 645 Kcal/H
Daha sonra soğutma diyagramından yağın sıcaklık farkı ve debisine göre seçim sonuçlandırılır.Diğer sıcaklık farkları içinde diyagramlar mevcuttur.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.