Her yıl ortalama %80 büyüyerek Türkiyenin sanayi gücüne katmadeğer sağlıyoruz
2010 yılından bu yana faaliyet gösteren ve talaşlı imalat sanayinin temel üretim araçlarından olan takım tezgâhları alanında önemli bir güce sahip GNC Makina, İstanbulda kuruldu.
Gnc Makina Genel Müdürü Emre Seçkin ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
GNC Makina’yı kısaca tanıtır mısınız?
2010 yılından bu yana faaliyet gösteren ve talaşlı imalat sanayinin temel üretim araçlarından olan takım tezgâhları alanında önemli bir güce sahip GNC Makina, İstanbul’da kuruldu. İstanbul (Anadolu-Avrupa yakası), Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Adana’da bölge temsilciliklerimiz ile tüm Türkiye’de hizmet veriyoruz. GNC Makina, Victor Taichung, Nakamura -Tome, Romi, VisionWide, Vonghler, Lico ve yeni iş birliğimiz GrobWerke gibi yüksek hız ve niteliğe sahip CNC makine markalarının Türkiye’deki yetkili distribütörü.
Verdiğimiz hizmetle sektörün ihtiyaçlarını, yaygın servis ağımızın verdiği saha avantajı ile hızlı ve güvenilir şekilde cevaplamak için çalışıyoruz. Savunma sanayinden otomotive, havacılıktan kalıp ve kalıp endüstrilerine, enerji teknolojilerinden medikal endüstrisine kadar birçok sektöre hizmet götürüyoruz.
Çalışma piramidiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Takım tezgâhları imalat sanayisinin ana unsurlarından biri. Herhangi bir ürünün üretilmesinde mutlaka bir veya daha fazla takım tezgâhı kullanılıyor. Takım tezgâhları herhangi bir imalat sürecinde temel teknoloji olabileceği gibi, farklı bir sektörde yapılan üretim için tamamlayıcı unsur olarak da kullanılabiliyor. Bu açıdan bakıldığında gelişmiş ülkelerin sanayilerinin ana unsurlarının sahip oldukları takım tezgâhları ve onlar sayesinde yapılan katma değerli üretim ve yaratacağı ihracat hacmi olduğunu söyleyebiliriz. Bizler de her alanda üretim yapan firmalara o üretimi yapacakları makinaları temin ediyoruz. İşimiz satış öncesi üreticilere verdiğimiz danışmanlık hizmetleri ile başlıyor, takım tezgahlarının kurulumu ve eğitimleri ile devam ediyor ve satış sonrasında kesintisiz sunduğumuz servis hizmetlerimiz ile kesintisiz devam ediyoruz. Bir makine satın alındığından itibaren o makinanın lojistiği, kurulumu, sonrasında servis, onarım, bakım hizmetleri ve üretim verimliliğini artırmaya yönelik sürekli danışmanlık bizim işimizin ayrılmaz parçaları.
Ürünleriniz kaliteniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Müşteriler tarafından tercih edilmenizdeki nedenler nelerdir? Müşterilerinize hangi katma değerleri sunuyorsunuz?
Firmamızı tanıtırken de bahsettiğim gibi bizler doğrudan üretim yapmıyoruz. Türkiye’de üretim yapan tüm sektörlere o üretimi yapacakları makinaları temin ediyoruz. Distrübütörlüğünü yaptığımız Victor Taichung, Nakamura-Tome, Romi, VisionWide, Vonghler, Lico gibi yüksek hız, nitelik ve kaliteye sahip takım tezgâhları ile şirketlerin üretim verimliliğini en üst seviyeye çıkarmalarına aracı oluyoruz. Mayıs ayında sektörde önemli bir açığı kapatacağını düşündüğümüz Alman menşeili büyük bir üretici olan GrobWerke ile distribütörlük görüşmelerimizi sonuçlandırdık. Şimdi GrobWerke’nin de Türkiye’deki distrübütörüyüz. Her yıl ortalama %80 büyüme sağlayan firmamız %12’lik pazar payı ile Türkiye’nin sanayi gücüne katma değer sağlıyor. 10 milyon doların üzerinde makine stok gücüne sahibiz.
“10 milyon doların üzerinde makine stok gücüne sahibiz”
2 milyon dolarlık yedek parça stoğumuz ile ihtiyacı olan müşterilerimize anında destek veriyoruz. Müşteri memnuniyeti bizler için oldukça önemli. Bu alanda yaptığımız araştırmalarla biliyoruz ki müşterilerimiz %97 oranında bizden memnunlar. Bu da bizler için oldukça kıymetli. GNC Makina, aynı zamanda Victor Taichung’un tüm dünya distribütörleri arasında satış lideri.
Dijitalleşme alanındaki çalışmalarınız nelerdir?
Teknolojik yatırımları artırmaya, dijital dönüşüm faaliyetlerine ağırlık vermeye çalışıyoruz. Artan talep ve ihtiyaçlara anahtar teslim projelerle yanıt veriyoruz.
Bu yıl yeni bir tesiste çalışmaya devam edeceğiz. Bu yatırımımız sayesinde üreticiler ve tedarikçiler için özel eğitim ve uygulama alanları yaratacağız. Üretim hatlarında kullanılacak otomasyon ve robot sistemlerinin entegrasyonu ile ilgili uygulama alanımız ve eğitim alanlarımız olacak. Ayrıca mobil uygulama konusunda ilave çalışmalarımız var, onları da 2021’in ilk yarısında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede üreticilerin ve makine başında çalışan operatörlerin hayatını kolaylaştıracağımıza inanıyoruz. Uzaktan erişim sağlayarak iletişimi kuvvetlendireceğiz.
AugmentedReality (Artırılmış Gerçeklik) konusunda yerli bir araştırma geliştirme firması ile iş ortaklığı yaptık. Makine başında onarım ve eğitim faaliyetlerini bu teknoloji yardımı ile gerçekleştireceğiz.
Sektöre daha iyi hizmet vermek adına kullanmaya başladığımız yerli üretim gözlük kafaya takılıyor ve gözün önünde şeffaf bir ekran beliriyor. Cihazın üstünde de bir kamera, flaş ışık ve bir de dokunmatik yüzey bulunuyor. Ekranla bir cihazın önüne gidildiğinde internet üzerinden direkt bilgisayarın başındaki başka bir kişi ile iletişim kurulabiliyor. Gözlüğü kullanan kişi bilgisayar ve bu gözlük vasıtası ile karşı tarafa anında yönlendirme yapabiliyor. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu teknolojiyi ilk kullanan firmalardan biriyiz.
Aynı zamanda bu yıl için ağırlıklı olarak bir diğer konu da Robotlu Otomasyon. Özellikle yüksek hacimli, tekrarlanabilen, önceden belirlenen görevlerin makinalar tarafından ögrenildigi ve uygulandıgı teknoloji olan robotlu otomasyon, insan hatalarını tamamen yok eden, farklı özelliklere sahip robotların kullanımına olanak sağlayan ve bu teknolojiyle üretim sektörüne; efektif çalısma, verim ve yüksek kârlılık kazandırıyor. Üretim ihtiyacına yönelik çesitleri mevcut olan ve ölçüm, yükleme, kalite kontrol, nakliye gibi birçok görevi yerine getiren robot sistemleri; üretim kapasitesini ve hızını %100’e kadar artırırken üretim maliyetini de düşürüyor.
Hedef ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yılın stratejik odağına çalışanların gelişimi ve yetkinliklerinin artırılmasını koyduk. Üreticiye değer katacak şekilde optimizasyonlar sağlamaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimiz bizim en önemli iş ortaklarımız. Türkiye çapında bölgesel etkinlikler, hizmet çeşitliliğini artırmak ve dijital dönüşüm faaliyetleri konusunda devam eden çalışmalarımız var. Showroom, eğitim alanları ve satış sonrası hizmet çeşitliliğimizi artıracak yeni tesis yatırımımız da 2022’ye girmeden tamamlanmış olacak.
Yeni dönem için bir diğer odağımız da akıllı fabrika uygulamaları olacak. Makinelerin performans ve verimliliklerinin uzaktan takip edileceği ve sunacağımız danışmanlık hizmetleri ile üretici firmaların faaliyetlerine değer katacağımız bir yapılanma kuruyoruz. Tüm bu konu başlıkları için yeni yılda yaklaşık 5 milyon TL’ye yakın yatırım bütçesi tahsis ettik. Ayrıca showroom, eğitim alanları ve satış sonrası hizmetleri artıracak yeni tesisimiz de 2021 yılının temmuz ayında tamamlanacak. Böylece üreticilerin verimliliğine yönelik artı fayda sağlamış olacağız.
Bir de özel bir projemizden bahsetmek isterim. Üretimin gizli kahramanları CNC Operatörleri’ne ait özel bir günün eksikliğini fark ederek kuruluş günümüz olan 24 Mayıs’ı CNC Operatörleri’ne atfettik. ’Dünya CNC Operatörleri Günü’’ olarak tescillendirdiğimiz 24 Mayıs tarihinde, emekleriyle üretim sektörüne katkı sağlayan CNC operatörlerinin varlığına dikkat çekmek istedik. GNC Makina CNC günü için bir de özel film hazırladık. ‘’Usta Rotalar’’ adı altında film serisi hazırlıyoruz. Hazırlanan filmin birinci bölümünü de 24 Mayıs’ta youtube üzerinden yayınladık. Film serisinin devamını da youtube üzerinden takip edebilirsiniz. Bundan sonra her yıl 24 Mayıs’ta hem kuruluş yıldönümümüzü hem de ’Dünya CNC Operatörleri Günü’’nü birlikte kutlayacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.