Hidrolik İş Güvenliği-1 (Hortumlarda İğne Deliği Fışkırması)
Hidrolik yağın insan vücuduna enjekte olması ile meydana gelen yaralanmalar, doku hasarı, uzuv kaybı hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Sorumlular bu tip yaralanmaları engellemek
Hidrolik yağın insan vücuduna enjekte olması ile meydana gelen yaralanmalar, doku hasarı, uzuv kaybı hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Sorumlular bu tip yaralanmaları engellemek
Hidrolik yağın insan vücuduna enjekte olması ile meydana gelen yaralanmalar, doku hasarı, uzuv kaybı hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Sorumlular bu tip yaralanmaları engellemek için ve olası kazaya nasıl müdahale edileceğine yönelik önceden plan yapmalıdırlar. Kaza meydana geldikten sonra ne yapılacağına dair karar vermek için yeterli süre olmayabilir.
Hortumların eskimesi, kullanılan hidrolik yağa uygun hortum seçilmemesi, hortumların burulmaya maruz kalması, minimum büküm yarıçapından daha düşük çapta bükülmesi gibi sebeplerden dolayı hortumlarda oluşabilecek çok küçük deliklerden "iğne deliği fışkırması" oluşabilir.
Bu çok küçük delikten meydana gelen iğne deliği sızıntıları bir mermi gibi çok yüksek hızlara ulaşıp, su jeti gibi dokuları delip geçebilir ve kan dolaşım sistemine karışabilir. Bu tip yaralanmaya maruz kalan kişi çok nadiren ciddi miktarda bir acı hissi duyar çoğunlukla hafif bir elektrik çarpması yada bir iğne batması hissi algılar.
Hidrolik yağ içerisinde canlı dokulara zarar veren çok sayıda kimyasal bileşim mevcuttur. Hidrolik yağın vücuda enjekte olduğu yaralanmalar hızla dokuları tahrip ederek kangrene sebep olur bu yüzden süratle tıbbi müdahale gerekir. Yaranın ilk anlardaki görünümü zararsız gibi durduğu için kesinlikle önemsiz görülmemelidir ve en hızlı şekilde cerrahi müdahale ile tedavi edilmelidir aksi taktirde yaralanan kişide kalıcı hasarlar oluşabilir.
Bir çok doktorun hidrolik yağ enjekte olması sonucu meydana gelen yaralanmalar konusunda deneyimli olmadığı her zaman için dikkate alınmalıdır. Bu konuda nitelikli bir tıbbi profesyonel bulmak saatler sürebilir. Bu süre yaralının uzvunu yada hayatını kaybetmesine sebep olabilir, o yüzden mutlaka önceden bununla ilgili bir planlama yapılması gerekir.
Parkerhannifin hidrolik valf satış müdürü ROB SHIMKO; bir gün sol elimi valfe uzattığımda göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede elimde bir iğne batması hissettim, elime baktığımda sadece kırmızı bir nokta gördüm ve herhangi bir acı yoktu, doktora gittiğimde doktor merhem sürüp bandajlayıp geri gönderdi fakat daha sonra Hidrolik yağın insan vücuduna enjekte olması ile meydana gelen yaralanmalarda neler yapılması gerektiğini içeren okuduğum eski bir manuel aklıma geldi, manuel'i alıp hemen aynı doktora gittim o beni başka bir doktora yönlendirdi ve neyse ki sonunda tedavi olabildim fakat geç kalındığından dolayı elimde oluşan hasarı düzeltebilmek için 6000 dolarlık bir deri nakil operasyonu geçirmem gerekti.
Malasef ki bu tip yaralanmalar çok nadir görülen bir durum değildir. Ülkemizde de bir çok kişi bu şekilde oluşan iş kazaları sonucu ciddi şekilde yaralanıp uzuv kaybı yada uzuvlarda fonksiyon kaybı ile karşılaşmışlardır. Bu tip yaralanmalardan korunmak için eski, yıpranmış hidrolik hortumları standartlara uygun, çalışma şartlarına göre doğru seçilmiş ve kaliteli hortumlar ile değiştirmek gerekmektedir. Ayrıca özellikle basınç hatlarında yer alan hortumlarda koruyucu kılıf kullanılmasıda alınabilecek güvenlik önlemlerinden birisidir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.