Hindistanda kritik pazar büyümelerinin sonuçları tartışıldı
2008in deyim yerindeyse ekonomik tsunami yaşattığı 3.çeyreğinin ardından, 2010 yılı üretim rakamları itibariyle çelik üretiminin ilk beş ülkesi olan Çin
2008in deyim yerindeyse ekonomik tsunami yaşattığı 3.çeyreğinin ardından, 2010 yılı üretim rakamları itibariyle çelik üretiminin ilk beş ülkesi olan Çin
2008’in deyim yerindeyse ekonomik tsunami yaşattığı 3.çeyreğinin ardından, 2010 yılı üretim rakamları itibariyle çelik üretiminin ilk beş ülkesi olan Çin (710 milyon ton), Japonya (109 milyon ton), Amerika (80 milyon ton), Rusya (66,5 milyon ton) ve Hindistan (66 milyon ton); 201’in1 3.çeyreğinde pazarda büyüme beklediklerini açıkladılar.
Dünya çelik üretiminin ve kullanımının 45’lik bölümünü elinde bulunduran Çin, 10,1’lik bir büyümeyle 625 milyon tondan 710 milyon tona çıkardığı kapasitesini daraltmaya çalışıyor. Borsa soğutma yoluna gittiği için geçen sene içinde Amerika ve Avrupa’dan tepki gören Çin, lider olduğu çelik pazarında da soğutmaya gitmek istiyor. Çünkü yavaşlatılan yatırımlar, 2010’da arz edilen çeliği karşılamayacak. Bu da Çin’in elinde bulunan çeliğin, ucuza ihracını gerektirebilir. Böyle bir senaryoya karşılık işlenmiş demir pazarı alarm altında.
Tam da bu noktada Hindistan’daki olağanüstü genişleme devreye giriyor. 2010 yılının ikinci yarısında işlenmiş demir kullanımı, 10’la en çok yükselen ülke olan Hindistan, böylelikle pazardaki dengeyi korumaya yardımcı oldu. Bu rakamlara daha otomobil, beyaz eşya ve matbaa sektörünün dahil edilmediğini belirten Hindistan’ın önde gelen çelik üreticileri, Hindistan’daki tüketimin 2011’in ilk yarısı bitmeden 32 oranında genişleme göstereceğini beklediklerini belirttiler. Bu tablonun devam etmesi halindeyse başka bir problem devreye giriyor. 2 buçuk yıl içinde toplamda 50’lik bir büyüme oluşacağına dikkat çekilen konferansta, bu rakamların ithalatı artırmayı kaçınılmaz kılacağını ekleyerek, bir çare arayışına girilmesi gerektiği vurgulandı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.