Hindistan Hükümeti, Çelik İhracat Vergilerini Kaldırdı
Hindistan Hükümeti, fiyatlardaki keskin yükseliş sonrasında, iç piyasada maliyetleri kontrol altına tutabilmek amacıyla, 22 Mayıs 2022 tarihinde bazı demir cevheri, girdi ve çelik ürünlerinin ihracatına getirilen ihracat vergilerini iptal etti.
Hindistan Hükümeti, fiyatlardaki keskin yükseliş sonrasında, iç piyasada maliyetleri kontrol altına tutabilmek amacıyla, 22 Mayıs 2022 tarihinde bazı demir cevheri, girdi ve çelik ürünlerinin ihracatına getirilen ihracat vergilerini iptal etti. Karar 19 Kasım 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Hindistan Hükümeti almış olduğu karar ile, ihracat vergisi oranlarını 22 Mayıs 2022 tarihi öncesine çekmiş oldu.
19 Kasım 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren karara göre;
% 58’in altında tenöre sahip demir cevheri ihracatında ihracat vergisi oranları %50’den % 0’a indirildi.
% 58’in üzerinde tenöre sahip demir cevheri ihracatında ihracat vergisi oranları % 50’den % 30’a indirildi.
Pik demir, alaşımsız sıcak haddelenmiş sac, alaşımsız soğuk haddelenmiş sac, alaşımsız çelikten kaplanmış mamuller, alaşımsız filmaşin, alaşımsız çubuk ve inşaat demiri, paslanmaz çelikten yassı hadde mamulleri, paslanmaz çelikten çubuk ve profiller, alaşımlı çelikten filmaşin ürünleri ihracatına uygulanmakta olan % 15 oranındaki ihracat vergisi yeniden % 0’a düşürüldü.
Antrasit ve koklaşabilir kömür ithalatında sıfırlanan ithalat vergileri yeniden % 2.5’e yükseltildi.
Kok ve semi kok ithalatında sıfırlanan ithalat vergileri de yeniden % 5’e yükseltildi.
2023 mali yılının ilk 6 ayı olan Nisan-Eylül 2022 döneminde, Hindistan’ın çelik ürünleri ihracatı % 53 oranında düşüşle 11 milyon tondan, 5 milyon tona gerilemişti.
Aynı dönemde, yassı çelik ihracatı % 44 düşüşle 6.53 milyon tondan, 3.66 milyon tona, uzun çelik ihracatı % 69 düşüşle 1.40 milyon tondan, 0.43 milyon tona geriledi.
Aynı dönemde, demir cevheri ihracatı ise % 63 oranında düşüşle 18.91 milyon tondan, 6.98 milyon tona geriledi.
22 Mayıs tarihinde alaşımsız yassı çelik ürünlerine getirilmiş bulunan % 15 oranındaki ihracat vergisi nedeniyle, Hindistan’ın yassı çelik ihracatı alaşımsız yassı çeliklerden alaşımlı yassı çeliklere kaymaya başlamıştı. Nisan 2022’de % 0.6 olan Hindistan’ın toplam yassı çelik ihracatında alaşımlı yassı çeliklerin payı, Ağustos ayında % 84.4’e kadar çıkmıştı.
Hindistan, vergiye konu ürünlerde 2021 yılında toplam 13.3 milyon ton, 2022 yılının ilk 8 ayında ise 5.7 milyon ton ihracat gerçekleştirdi ve sözkonusu ihracatın % 30’u Avrupa Birliği bölgesine yapıldı.
Hindistan, toplam çelik ürünlerinde ve yassı çelik ürünlerinde Türkiye’nin en büyük 4. tedarikçisi konumunda yer alıyor.
Yılın ilk 8 aylık dönemi itibariyle, Türkiye toplam çelik ürünlerinde Hindistan’ın en büyük 4. İhraç pazarı, yassı çelik ürünlerinde ise 3. En büyük ihraç pazarı konumunda bulunuyor.
Mevcut zayıf talep, arz fazlalığı ve düşük fiyat-marjlar ortamında, Hindistan’ın çelik ürünlerinde ihracat vergisini kaldırmasının, Ülkenin çelik ürünleri satışında ihraç pazarlara yönelimini yeniden arttırması ve bu durumun da piyasalar üzerinde ilave bir baskı unsuru olması beklenebilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.