Hitachi, Avrupa ve Ortadoğunun ilk MEEP teknolojisini İzmirde kurdu
İzdemir, Hitachi teknolojisyle çok daha çevreci üretime geçti
İzdemir, Hitachi teknolojisyle çok daha çevreci üretime geçti
Kömür yakıtlı enerji üretiminde, yüksek performans sağlayan Hitachi MEEP Teknolojisi, Avrupa ve Ortadoğu’da ilk kez Türkiye’de kuruldu. İzdemir’de tam kapasite ile çalışmaya başlayan sistem, baca gazı emisyonları içindeki tozu yüksek oranda tutarak hem çevreyi koruyacak hem de tesisin daha verimli çalışmasına olanak sağlayacak.
Gelişmiş altyapı ve bilgi teknolojilerini bütünleştirerek gelecek nesiler için fark yaratmayı amaçlayan Hitachi, geliştirdiği MEEP teknolojisini (hareketli elektrot elektrostatik ayırıcı) Avrupa ve Ortadoğu’da ilk kez Türkiye’deki İzdemir Termik Santrali’nde hayata geçirdi. Hitachi Plant Construction firmasının orijinal teknolojisi olan MEEP, kömür santrallerinde açığa çıkan baca gazı içindeki tozları çok daha etkili bir şekilde toplamaya olanak sağlıyor.
Hitachi teknolojisi olan hareketli elektrot elektrostatik ayırıcılar, tesisten salınan gaz içindeki toz yoğunluğunu, dünyanın en yüksek performans seviyesini göstererek, 10 mg/m3 N değerinden daha düşük seviyelere indiriyor.
Hem az yer kaplıyor hem daha az enerji harcıyor
Tam kapasite ile çalışmaya başlayan proje hakkında konuşan Hitachi Türkiye Ülke Müdürü Erman Akgün, 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10’uncu ekonomik gücü olma hedefindeki Türkiye için bu gibi verimli ve çevreci projelerin önemine değindi. Akgün; “2023’e kadar elektrik üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı planlayan Türkiye’de hali hazırda termik santrallerden elde edilen güç, toplam elektrik üretim kapasitesinin yüzde 30'una karşılık geliyor. Bu anlamda daha yüksek verim sağlayan bu teknolojinin Türkiye için önemi ortaya çıkıyor.
Hitachi Plan Contruction firmasının MEEP teknolojisi, toz toplama elektrotunu toz toplama amacıyla hareket ettirirken tozu bir fırça yardımıyla topluyor. Sonuç olarak sistem, ince tozu ve hatta geleneksel sabit elektrotlu elektrostatik ayırıcılarla ayrılması zor yüksek dirençli tozu bile çok iyi bir şekilde ayırabiliyor. Sistem, sabit elektrotlu elektrostatik ayırıcılara göre toz toplama etkinliği yüksek oluğu için, toz toplama ve tahliye elektrot adedi azaltılarak ekipman boyutu küçültülebiliyor.. Bu durum, şarj işlemi için gereken elektrik tüketimini azaltıyor, böylece elektrostatik ayırıcı enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor” diye konuştu.
Hitachi Ltd. Hakkında
Merkezi Japonya Tokyo’da bulunan Hitachi, LTD (TSE: 6501), yetenekli ekibi ve global piyasalarda kanıtlanmış deneyimiyle toplumun ihtiyaçlarına cevap veren inovasyonlar sunar. Şirketin 31 Mart 2014’te biten 2013 mali yılı için konsolide geliri 9,616 milyar yen ($93.4 milyar) olarak gerçekleşmiştir. Hitachi, altyapı sistemleri, bilgi iletişim ve telekomünikasyon sistemleri, enerji sistemleri, iş makineleri, ileri fonksiyonlu malzeme ve komponentler, otomotiv sistemleri ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra başka alanları da kapsayan Sosyal İnovasyon Faaliyetlere odaklanmaktadır. Hitachi hakkında daha fazla bilgi için lütfen şirketin http://www.hitachi.com adresindeki web sayfasını ziyaret ediniz.
Hitachi Europe Ltd. Hakkında
Merkezi İngiltere’de Maidenhead’de bulunan ve Hitachi, Ltd.’in bir iştiraki olan Hitachi Europe, Ltd. ve onun iştiraki olan şirketler, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan oluşan EMEA bölgesinde 12 ülkedeki operasyonlarıyla, bilgi ve iletişim sistemleri;enerji ve endüstriyel sistemler; raylı sistemler; dijital medya ve tüketici ürünleri; endüstriyel komponent ve ekipmanlar; iklimlendirme sistemleri; imalat sistemleri ve satın alma alanlarında geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Hitachi Avrupa’nın ayrıca üç tane de Araştırma-Geliştirme Laboratuvarı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.hitachi.eu adresini ziyaret ediniz. Avrupa’daki diğer Hitachi Grubu şirketleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen http://www.hitachi.eu/network/index.html adresini ziyaret ediniz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.