Hükümet, demir çelik sektörüne ucuz tarife için düğmeye basıyor
Hükümet, demir çelik sektöründe enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve dolayısıyla ithalatın azaltılması için çalışma başlatıyor. Buna göre, yüzde 30 ucuz olan gece tarifesinin hafta sonuna yayılması da gündemde.
Hükümet, demir çelik sektöründe enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve dolayısıyla ithalatın azaltılması için çalışma başlatıyor. Buna göre, yüzde 30 ucuz olan gece tarifesinin hafta sonuna yayılması da gündemde.
Hükümet, demir-çelik sektörünün enerji girdi maliyetlerini düşürmeye hazırlanıyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), bir sonraki toplantıda Sanayi Bakanlığı’nın hazırladığı Demir-Çelik Sanayi Stratejisi ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın hazırladığı Girdi Tedarik Stratejisi’ni ele alacak. Her iki çalışmada, sektör için ucuz elektrik tarifesi uygulanması önerildi. Böylece sektörün yaptığı ithalatın düşürülmesi hedefleniyor. Sektör geçen yıl 9 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
ALTERNATİF TARİFE ÖNERİLDİ
Hazırlanan strateji belgesinde, sektörün yoğun enerji kullanımına dikkat çekilerek, “Ülkemizde enerji fiyatlarının yüksekliği nedeniyle, ferro-alyaj ve elektrod gibi hammaddeler yurtiçinde üretilememektedir” denildi. Söz konusu ürünlerin üretimi için ucuz elektrik tarifesi önerildi. Edinilen bilgilere göre ucuz elektrik için farklı seçenekler kullanılabilir. Bu amaçla, yüzde 30 oranında daha ucuz olan gece tarifesi hafta sonuna yayılabilir, yaz saatlerinde gece tarifesi uygulaması daha geç saatlerde başlatılabilir ya da bireysel tüketiciye göre sanayicinin kullandığı elektrik tarifesi arasındaki fark açılabilir. 1 ton çelik üretimi için 600 kilovatsaat elektrik kullanılıyor. Dünyanın her yerinde bireysel tüketici ile sanayinin tükettiği elektrik arasında fark olduğunu belirten yetkililer, “Bireysel tüketici ayda 100 kilovatsaat, sanayici 1 milyar kilovatsaat kullanıyor. Buradaki farka dikkat edilmesi gerek” diye konuştu.
LEASİNG’İN KDV’Sİ YÜZDE 18’DEN YÜZDE 1’E İNECEK
Sanayi strateji belgesinde elektrik kullanım fiyatlarının aşağı çekilmesi gerektiği belirtilerek, sektörün makine kullanımında yüzde 18 olan KDV leasing oranının 1’e indirilmesi isteniyor. Stratejide demir çeliğin hammaddesi olan demir ve koklaşabilir taşkömüründe, yurtiçi maden yatırımlarına yönelik rezerv arayışlarına, cevher zenginleştirme yatırımlarına hız verilmesi istendi. Yurtdışında yapılacak maden yatırımları için de Eximbank’ın ucuz finansman ve sigorta garantisi vermesi önerildi. DemirÇelik Üreticileri Derneği Başkanı Veysel Yayan, “Bu uygulama rekabet gücünü, istihdamı ve vergiyi artırır. Sanayinin üretimiyle ucuz tarifedeki kayıpları geri alırız” dedi.
"BİZDEKİ FARK YETERLİ DEĞİL"
Bireysel tüketici ile sanayicinin kullandığı elektrikte dünyadan örnekler veren yetkililer, “Avrupa’da bu iki kesim arasında yüzde 180 fark var, bizde yüzde 17. Yeterli değil” değerlendirmesinde bulundu.
Aslı IŞIK-HT EKONOMİ
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.