Hükümetin seçtiği 6 yeni sektöre özel teşvik geliyor
Yılbaşında açıklanacak olan Teşvik Yasası’nda büyük değişiklik yapıldı
Yılbaşında açıklanacak olan Teşvik Yasası’nda büyük değişiklik yapıldı
Demir-çelik, otomotiv, makine, kimya, tekstil ve tarım sektörlerine yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Hazinece ödenmesi ve vergisi indirimi gibi teşvikler verilecek.
Hükümetin hazırlığını sürdürdüğü yeni Teşvik Sistemi’nin kritik detaylarından biri, ortaya çıktı. Buna göre 2012 yılı başında yürürlüğe girmesi planlanan yeni Teşvik Sistemi’nde 6 sektör daha teşvik kapsamına alınıyor. Bununla ilgili radikal adımı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıkladı. Önceki akşam Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ekonomi Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çağlayan, yeni teşvik yasasında “demir-çelik, otomotiv, makine, kimya, tekstil ve tarım sektörleri” olmak üzere 6 sektör belirlendiğini ve bunların özel olarak teşvik yasasında yeraldığını söyledi. Çağlayan, “Yeni teşvik yasası henüz açıklanmadı ancak ben bir ipucu vereyim. Biz 6 kritik sektörü teşvik yasasına koyduk. Yeni teşvik sisteminde bu sektörler de proje bazlı yapı içerisinde teşviklerden yararlanacaklar” diye konuştu. Cari açıkla mücadeleyi hedefleyecekyeni Teşvik Sistemi’nde büyük yatırımlar başlığı altında özel olarak demir-çelik, otomotiv, makine, kimya, tekstil ve tarım sektörleri de ayrıca teşvik edilmiş olacak. Edinilen bilgilere göre, yeni Teşvik Sistemi’nde 6 sektöre “yatırım yeri tahsisi” başta olmak üzere, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Hazinece karşılanması, kurumlar/gelir vergisi indirimi sağlanacak. Söz konusu 6 sektör, “ara malı ithalat oranı en yüksek” olan sektörler olarak sıralanırken, bu 6 sektör geçen yıl yapılan 185.5 milyar dolar ithalatın, 103 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, hazırlıkları süren yeni teşvik sistemiyle ilgili bilgi verirken, bölgelerarası gelişmişlik farklarını dikkate aldıklarını belirterek, “Yeni teşvik sistemimiz tamamlanıp açıklandığında göreceksiniz ülkemizi, dışarıdan ithal ettiğimiz ürünler çerçevesinde yatırım cennetine çevirecek önemli teşvik politikası uygulayacağız” diye konuştu.
‘Eximbank bende olsa noter katipliği yaptırmazdım’ ZAFER Çağlayan, milletvekillerinin Eximbank’la ilgili bazı eleştirileri ve soruları üzerine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yetki alanındaki Eximbank’la ilgili ilginç bir değerlendirme yaptı. Çağlayan, Eximbank’ın çalışma usulünün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Eximbank noter katipliği yapmamalı, kredi desteği veren sigorta şirketi gibi çalışmalı. Eximbank bende olsaydı bu kanunu değiştirirdim” dedi. Çağlayan sözlerini, “Şu anda Başbakan Yardımcısı bu konuyla ilgili çalışıyor, öyle sanıyorum” diye tamamladı.
2009’da bölgesel ve sektörel teşvik verilmişti
2009 yılında getirilen bölgesel ve sektörel teşvik sisteminde büyük yatırımlar başlığı altında sıralanan bazı sektörlere de özel teşvikler getirilmişti. Buna göre, büyük yatırımlar başlığı altında sayılan seçilmiş sektörler şöyleydi: “Ana kimyasal maddelerin imalatı için asgari 1 milyar lira, diğerleri için 300 milyon lira tutarındaki yatırımlar, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı için asgari 1 milyar liralık yatırımlar, yüksek yatırım gerektiren transit boru hattı ile taşımacılık hizmetleri, motorlu kara taşıtları imalatındaki en az 250 milyon liralık yatırım projeleri, demiryolu taşımacılığı ile lokomotif ve vagon imalatında asgari 50 milyon liralık yatırımlar, liman ve liman hizmetlerinde asgari 250 milyon lira tutarındaki yatırımlar, asgari 1 milyar lira tutarındaki LCD/plazma, 150 milyon lira tutarındaki modül panel ve 50 milyon lira tutarındaki diğer elektronik sektörü üretimine yönelik yatırımlar, tıbbi hassas ve optik aletler imalatında asgari 50 milyon lira tutarındaki yatırımlar, asgari 100 milyon lira ve üzeri ilaç üretimi yatırımları, yüksek teknoloji gerektiren hava araçları imalatında komple yeni veya ürün çeşitlendirmeye yönelik asgari 50 milyon lira tutarındaki yatırımlar, 50 milyon lira ve üzeri büyüklükteki makine imalatı yatırımları, yapısı itibariyle yüksek teknoloji ve sermaye gerektiren proje yatırımları.” Mevcut yasada bu sektörler için KDV istisnasından, gümrük vergisi muafiyetine kadar bir dizi teşvik sağlanmıştı. Şimdi seçilmiş 6 sektöre de KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Hazinece karşılanması, kurumlar/gelir vergisi indirimi getireleceği vurgulandı.
TMSF, KÜMAŞ’ı satacak Zeytinoğlu’nun borcuna sayacak
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Zeytinoğlu Grubu’ndan olan alacaklarının tahsili amacıyla, “şu anda elindeki en değerli varlık olan” Kütahya Manyezit İşletmeleri A.Ş. (KÜMAŞ) Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü 320 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardı. İhale, TMSF’nin Esentepe’teki binasında 20 Aralık’ta yapılacak.
KÜMAŞ Genel Müdürü Hüseyin Gürcan, Zeytinoğlu Holding’in bankası olan Esbank’ın 1999’da TMSF tarafından devir alındığını anımsatarak, gerçekleşen devrin ardından Holding’in 2004 yılında TMSF ile yaptığı borç yapılandırması sonucunda Holding bünyesinde kaldığını, ancak TMSF’nin gruptan olan alacaklarının tahsili çerçevesinde 19 Şubat 2009 tarihli kararla KÜMAŞ’ın işletme faaliyetlerinin tümünü içine alan bir ticari ve iktisadi bütünlük oluşturulduğunu, KÜMAŞ tarafından bu yılın Haziran ayında satın alınan Bommag Manyezit ve Impex Limited şirketlerinin de bu bütünlük içine alındığını söyledi.
Hedef Avrupa’da ilk 5’e girmek TMSF’nin 2009 yılı başlarında KÜMAŞ yönetimini devir aldıktan sonra şirketin yatırımlarının yapılmasını ve faaliyetlerinin gelişimini sağlayarak “çok başarılı” bir yönetim gösterdiğini ve 2008 yılına göre KÜMAŞ’ı yüzde 36 büyüttüğünü belirten Gürcan, dünyadaki ham manyezitin yüzde 5’inin, sinter manyezitin yüzde 3’ünün ve refrakterin yüzde 1’inin KÜMAŞ tarafından üretildiğini kaydetti. Gürcan, şirketin ürettiği ürünlerin demir-çelik, çimento, kireç, cam, refrakter ve demir dışı metaller sanayindeki fırınlarda kullanıldığını anlatırken, KÜMAŞ’ın, ürünlerinin yüzde 50’sini 55 ülkeye ihraç ettiğini bildirdi.
Gürcan, “Önümüzdeki 5 yılın sonunda Avrupa’nın ilk 5, dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedeflemektedir. Ülkemizin dövize ihtiyacı olduğu 1980’li yılların başında 25 milyon dolar ihracat yapabilen KÜMAŞ’ın 2011 yılı sonunda satış hasılatı 135 milyon dolar olacak ve ihracatı ise 65 milyon dolara ulaşacaktır. Şirketin 2010 cirosu 108 milyon dolar oldu. KÜMAŞ hiçbir zaman zarar etmedi” değerlendirmesini yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.