İDO, Ambarlı Ro-Ro İskelesi ile değerine değer katacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) özelleştirilmesi için ihale hazırlığı yaptığı İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ ile (İDO) ilgilenen 11 şirket şartname aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) özelleştirilmesi için ihale hazırlığı yaptığı İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ ile (İDO) ilgilenen 11 şirket şartname aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) özelleştirilmesi için ihale hazırlığı yaptığı İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ ile (İDO) ilgilenen 11 şirket şartname aldı. Özelleştirme ile ilgili süreç hızla ilerlerken İDO'ya Beylikdüzü Ambarlı'da Ro-Ro iskelesi kurması izni çıktı. Özelleştirmenin ardından İDO'yu alacak yatırımcı 145 bin metrekarelik alanda Ro-Ro iskelesi kurabilecek.
Özelleştirilmesi için ihale hazırlığı yapılan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'ye (İDO), Ambarlı'da Ro-Ro limanı kurma izni verilmesi şirketin değerini kat kat artıracak. E-5 karayoluna 3 km ve TEM otoyoluna 9 km uzaklıkta bulunan Ambarlı Limanı yolcu taşımacılığının yanı sıra İDO'ya TIR, kamyon ve yük taşımacılığı imkânı da sağlayacak. Türkiye ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı Ambarlı Limanı'nda konteyner, genel kargo, eşya ve yük ile birlikte akaryakıt taşımacılığı da yapılıyor. 2010 yılı Ağustos ayında Belediye Meclisi'nde alınan kararla yaklaşık 145 bin metrekarelik bölge, Ro-Ro projesi için Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nden (EÜAŞ) talep edilmişti. EÜAŞ, bölge ile ilgili çalışmaları tamamlayarak arazinin İBB'ye devredilmesi ile ilgili yazıyı geçtiğimiz hafta gönderdi. Büyükşehir, önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalarla birlikte Ambarlı'daki arazinin kullanım hakkını İDO'ya devredecek. Marmaray ve Üçüncü Boğaz Köprüsü güzergahı üzerinde bulunan Avcılar, Beylikdüzü ve Büyükçekmece gibi İstanbul'un gözde ilçelerinin kesişim noktasındaki Ambarlı bölgesinde kurulacak Ro-Ro iskelesi hem Haydarpaşa'nın yükünü azaltacak hem de TIR trafiğini şehir merkezinden uzaklaştıracak.
İDO'yu satın almak isteyen şirketler özelleştirmenin ardından Ro-Ro ve kruvaziyer taşımacılık ile ilgili projeleri hızla hayata geçirmeyi planlıyor. Bu yüzden Ambarlı'da yapılacak Ro-Ro iskelesi hem şirketlerin İDO'ya olan ilgisini bir kat daha artıracak hem de İstanbul trafiğini rahatlatmak için yeni projelere kapı aralayacak.
İDO'nun özelleştirilmesi ile yakından ilgilenen 15'e yakın yatırımcı arasında ABD'den İngiltere'ye, Kuzey Avrupa'dan Ortadoğu'ya kadar yatırım fonları ve deniz taşımacılığı şirketleri bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında Beylikdüzü ilçesine bağlı Yakuplu'da inşa edilecek yeni Ro-Ro projesi sayesinde günde 2 bin 500 TIR ya da 3 bin 500 kamyon taşınabilecek. Karayoluyla Gebze'den Eskihisar-Topçular arasında yapılan deniz seferiyle ortalama 6 saat süren yolculuğun Ambarlı-Mudanya arasındaki seferlerle 3 saate düşürülmesi planlanıyor. Yeni çalışmayla 100 km'lik karayolu mesafesinin denize kaydırılması hedefleniyor.
Arazi ile ilgili plan değişikliği İBB Meclisi tarafından 2010 Haziran ayında tamamlandı. 18 Haziran 2010'da Belediye Meclisi'nde görüşülen 258 numaralı rapora göre, yeni limanda, TIR park alanı ve konteyner istif sahası yer alacak. Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasının yasaklandığı limanın inşa projesinin İDO'nun özelleştirilmesinin ardından başlatılacağı belirtiliyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından taşınması gündemde olan Haydarpaşa Limanı'nın yerini alması beklenen Ambarlı'daki yeni lojistik yükleme merkezi, Derince'de oluşturulacak yeni limanla entegre edilerek deniz taşımacılığının da merkezi olacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.