IFS ile Tüm Süreçler Tek Çözümde
Dünyanın lider kurumsal yazılım tedarikçilerinden biri olan IFS, 3000den fazla müşterisi ve 1 milyonun
üzerinde kullanıcısıyla 60 ülkede, kurumsal yazılım alanında hizmet veriyor. Şirketlerin daha iyi iş performansı
ve rekabet avantajı elde edebilmeleri için piyasa değişikliklerine hızla yanıt verebilmelerini ve kaynaklarını
daha akıllı bir şekilde kullanabilmelerini sağlayan uygulamalarla müşterilerine çözümler üreten IFS, böylelikle
şirketleri akıllı şirket haline getirerek dünya çapında rekabet edebilmelerini sağlıyor.
IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
IFS, 3000’den fazla müşterisi ve 1 milyonun üzerinde kullanıcısıyla 60 ülkede, kurumsal yazılım alanında hizmet sunuyor. 2004 yılında girdiğimiz Türkiye Pazarı’nda ise bugün itibariyle; otomotiv, makine, savunma, inşaat ve taahhüt, gemi inşa, enerji, yapı elemanları, metal - alüminyum, plastik, gıda, telekom, kimya, elektrik gibi farklı sektörlerden 500’ü aşkın şirkete ve 25 binin üzerinde kullanıcıya hizmet verir duruma geldik.
Bağımsız araştırma şirketi Gartner tarafından düzenli aralıklarla yayınlanan Magic Quadrant ERP raporlarında, IFS Applications geniş fonksiyonalitesi, kullanım kolaylığı, mobilite altyapısı, esnek raporlama araçları, iş zekası ve bulut teknolojisi başta olmak üzere teknoloji, vizyon ve müşteri memnuniyetiyle üç yıldır üst üste “dünyanın lider iki ERP uygulamasından biri” olarak gösteriliyor. Aynı zamanda ARC Advisory Group’un yaptığı araştırmalarda IFS, 10 yıldır EAM (Kurumsal Varlık Yönetimi) alanında pazar lideri konumunda bulunuyor.
IFS olarak yazılım çözümleri konusunda alanınızın öncü firmalarından birisiniz. Özellikle sanayi sektörlerine yönelik yaratıcı çözümleriniz var. Bizlere ürün ve hizmet yelpazenizden bahseder misiniz?
Dünya, Endüstri 4.0 uygulamalarına ve dijital dönüşüme doğru hızla yol alıyor. Türk sanayisi de küresel rekabette yer almak için teknolojiden güç alması gerektiğinin farkında. IFS olarak bizim de hedefimiz; küresel çaptaki bilgi birikimimiz ve dünyadaki bu gelişmeler doğrultusunda yenilenmiş çözümlerimizle Türk sanayisini, dünya ile yarışır süreçlere, bilgi düzeyine ve sistematiğe ulaştırmak.
Farklı sektörden yüzlerce şirkete; verimlilik, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik konularında çözümler sunuyoruz. Gerçek zamanlı üretim ve şeffaflıkla yönetilebilir bir altyapı, daha kaliteli üretimi daha az maliyetle yapabilme olanağı ve hem satışlarını hem de tedarikçileri daha iyi planlama yeteneği yani reel verilerle tüm süreçleri takip edebilecekleri entegre bir sistem sağlıyoruz.
Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımızın yeni versiyonu IFS Applications 10 ile tek bir çözüm içinde; filo ve varlık yönetimi, bakım - onarım - tamir, satınalma, depolama, dağıtım, imha etme ve kaynak planlama becerisi sunuyoruz. Klasik bir ERP’nin ötesinde makine / imalat sektörünün ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan IFS 10, tam bir ürün yaşam döngüsü sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyaç kalmadan işletmelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Ar-Ge süreçlerinin yönetilmesinden başlayarak, Auto - Cad, Solidworks gibi CAD sistemi entegrasyonları, mix - mode üretim yaklaşımı, proje tabanlı üretim, konfigürasyon, sipariş bazlı özel üretim, detay fiili maliyet ve maliyet analizleri, sonlu kapasite planlama, servis yönetimi gibi bir işletmenin tüm gereksinimi karşılıyoruz. IFS Applications’ın dünya genelinde 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Dünyanın en büyük nükleer enerji santrali, Amerika’nın en büyük demir çelik şirketi, Amerikan Hava Kuvvetleri, BMW’nin en büyük 3 fabrikası gibi dünyanın önde gelen işletmeleri iş süreçlerini IFS ile yönetiyor. Türkiye’de ise; Durmazlar Makina, KVK Teknoloji, Aytaç Gıda, Koska, Samet Kalıp, Makel Elektrik, Bursa Çimento ve Beton, Çemtaş, Noki, Teknorot Otomotiv, FNSS Savunma, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi, Gülermak, Makyol, Petlas ve Jotun gibi farklı sektörlerde 500’den fazla işletme IFS’i tercih etmiş durumda.
“IFS Applications, dünyanın lider iki ERP uygulamasından biri olarak gösteriliyor”
“Küresel çapta edindiğimiz tecrübeyi endüstri uzmanlığımız ile birleştirerek çözümler üretiyoruz”
Vermiş olduğunuz hizmetlerle firmalara ne gibi yararlar sağlıyorsunuz? Şirketler neden IFS ile çalışmalı?
Şirketler IFS Applications’ı kullanmaya başladığında, temel olarak bir bilgisayar programı almış olsa da esas olarak bilgi birikimi satın almış oluyorlar. Çünkü IFS, küresel çapta edindiği tecrübeyi endüstri uzmanlığı ile birleştirerek çözümler üretiyor ve böylece müşterilerimiz dünyanın iş tecrübesini tek bir çözümde kullanma şansına sahip oluyorlar. Ayrıca işletmelere tam kontrol, anlık veriler ve izlenebilir süreçlerle karar alma imkanı sunuyoruz. Bunlara, en önemli farklarımız diyebilirim. Bizim işimiz ürünle de bitmiyor. Bu ürünü uyarlarken sunduğumuz hizmetin kalitesi de çok önemli. IFS gerek dünyada gerek Türkiye’de sirkülasyon oranı en az danışman kadrosunu elinde tutuyor ve bu kadroyla hizmet veriyor. Bu da bilginin hızla çoğalmasını, müşteriye maksimum değeri yaratmamızı sağlıyor.
Demir çelik sektörüne yönelik çözümlerinizden de kısaca bahseder misiniz?
Demir çelik sektörü şirketleri ERP’yi sadece sınırlı şekilde; satış, stok, muhasebe gibi temel süreçlerde kullanıyor; üretim konularını ise ek programlar ile çözüyor. IFS’in farkı ise sektör şirketlerine uçtan uca çözüm sunuyor olmasıdır. Biz şirketlere; satıştan haddelemeye ve çelik servis merkezine kadar tüm süreçlerini tek bir çözümde yönetebilme kabiliyeti kazandırıyoruz.
Dünyada; Amerika’nın en büyük demir-çelik şirketi Nuccor’un yanı sıra SSAB, Stalproduct S.A., Hutmen gibi dünya devlerine uzun zamandır hizmet veriyoruz. Ülkemizde ise ÇEMTAŞ 20 yıldır IFS kullanıyor; Ağır Haddecilik tüm süreçlerinde IFS ile büyüyor. TAT METAL ise planlarımız doğrultusunda bu yılın sonunda tüm süreçlerini IFS ile yönetmeye başlayacak. Ayrıca Erdoğanlar Alüminyum, Can Alüminyum ve Cansan Alüminyum gibi alüminyum sektörünün öncü şirketleri de süreçlerini IFS ile yönetmeyi tercih ediyor.
2018 yılını firma olarak nasıl geçirdiniz? 2019 yılı için öngörüleriniz neler?
2018 yılı, şirketlerin ERP yatırımlarını artırdıkları bir yıl oldu. Bu fırsat dalgasında IFS Global de çift haneli büyüme rakamlarına ulaştı diyebiliriz. IFS Türkiye olarak ise danışmanlık, bakım gelirleri ve yeni lisans satışları başta olmak üzere toplamda büyüme trendimizi sürdürdük.
2018 yılı, özellikle mevcut müşterilerde yeni fırsatlar yakaladığımız bir yıl oldu. Şirket olarak farklı sektörlerden, ağırlıklı olarak ihracat yapan şirketlerle çalışıyoruz. Onların yeni fırsatlar yakaladığı ve başarılı büyüme rakamlarına ulaştığı 2018, bizim de onlar için yeni modüller, uygulamalar devreye aldığımız başarılı bir yıl oldu. Gebze’de bir Ar-Ge merkezi kurduk. Teknik ve bakım ekibini bu merkeze taşıdık. Burada daha çok; Ar- Ge, bakım, teknik ve proje geliştirme çalışmalarımızı yürütüyoruz. 2018 yılındaki en önemli gelişmelerden biri de IFS 10 oldu. Normalde yeni versiyonlar, tüm testlerini tamamladıktan sonra - bu da yaklaşık bir yıl sürüyor- piyasaya sunuluyor. IFS 10’u, çok daha hızlı şekilde testlerini tamamlayarak üzerinde çalıştığımız önemli bir projede kullanmak üzere dünya ile aynı anda ülkemizde de uygulamaya aldık. 2018 yılının bir diğer önemli gelişmesi İsveç kökenli yatırımcı bir şirketin IFS’in ana yatırımcılarından biri olması oldu. Finansal olarak sadece kendi kaynakları ile büyüyen IFS, bu yatırımla başta marka bilinirliği ve pazarlama alanlarında olmak üzere uluslararası bir yatırımcının desteğini almış oldu. Farklı sektörlerden üst düzey yöneticiler IFS kadrosuna katıldı. Şirketimiz küresel arenada çok daha etkili uluslararası bir şirket olma yolunda önemli bir adım daha atmış oldu.
IFS, 2018 yılında da küresel iş ortakları ağını büyütmeye devam etti. Bu alanda ciddi yatırımlar yapılıyor. IFS Türkiye olarak biz de iş ortakları ağımızı genişletmeye ve onlarla birlikte büyümeye devam ediyoruz. 2019 yılında ise kurumsal servis yönetimi alanındaki pazar liderliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye’de aktif olarak ERP kullanan şirketlere de servis ve hizmet yönetimi konusunda katma değerli çözümler sunmaya odaklanacağız. İş ortakları ağımızı genişletmeyi sürdürmek bir diğer odak alanımız olacak.
IFS 10’u Türkiye pazarına sunacağız. Dolayısıyla bulut, mobilite gibi teknolojilerde müşterilerimize önemli avantajlar sağlayacağımızı düşünüyorum. IFS 10 aynı zamanda yapay zeka fonksiyonlarını da içeren bir ürün. Dolayısıyla IFS kullanan müşterilerimizin özellikle verilerin işlenmesi ve otomatikleştirilmesi konularında fayda sağlayacağı görüşündeyiz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
IFS Türkiye olarak hedefimiz; hizmet verdiğimiz orta ve büyük ölçekli işletme sayısını artırmak diyebilirim. Büyüme stratejimizin özünde ise müşterilerimizi “akıllı şirket” haline getirmek var. Amacımız cirosal büyüklüğün ya da personel sayısının ötesinde dünyayla rekabette öncü, vizyoner, hızlı, dinamik, kendi kurallarını kendileri koyabilen şirketler oluşturmak.
Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0, işletmelerin işlerini hızlandırmakta büyük rol oynayacak. IFS olarak önümüzdeki yıllarda da bunun öncülüğünü yapacak; dijital dönüşümün kaldıraç etkisi ile büyümek isteyen şirketlerle birlikte biz de büyüyeceğiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.