İki yabancı şirketle 7-8 milyar dolarlık yatırımı görüşüyorum
"Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar kimse çöpten çıkarmaya uğraşmasın." diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, birçok yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi.
"Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar kimse çöpten çıkarmaya uğraşmasın." diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, birçok yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi.
"Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar kimse çöpten çıkarmaya uğraşmasın." diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, birçok yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi. Türkiye'nin dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Çağlayan, "Ben iki yatırımcıyla görüşmeye başladım. Sadece bu iki yatırım 7-8 milyar dolar." dedi.
Amerika ve Avrupa devletleri kamu borcu yüzünden ekonomik kriz yaşarken, Türkiye'de kamu ekonomisi rayında seyrediyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da devletin kasasının dolu olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de herhangi bir şekilde ekonomik gidişatta olumsuzluk beklemediğini açıkladı. Ankara'da Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ve beraberindeki heyeti kabul eden Bakan Çağlayan, burada "Kriz kelimeleri çöpe atılmıştır. Bunu tekrar çöpten çıkarmaya kimse uğraşmasın." açıklaması yaptı. Türkiye'ye gelecek birçok yabancı yatırımcı olduğunu belirten Çağlayan, "Ben iki tane yatırımcıyla görüşmeye başladım. Sadece yapılacak iki yatırım 7-8 milyar doların üzerinde. Türkiye, şu anda dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeler arasındadır." dedi. Çağlayan, şu anda gerek kamu borçları, gerekse Merkez Bankası döviz rezervlerine bakıldığında 'kriz'i çağrıştırabilecek hiçbir altyapı olmadığına dikkat çekti.
Çağlayan'ın kabulde yaptığı açıklamaya göre 2011 yılı ortası itibarıyla Türk müteahhitlik sektörü 90 ülkede faaliyet gösteriyor. Şu ana kadar müteahhitlik sektörü yurtdışında 202 milyar 600 milyon dolarlık iş yaparken, 6.293 proje gerçekleştirdi. Halen Türk müteahhitlik firmaları yurtdışında 251 projeyi hayata geçiriyor. Bu yıl itibarıyla alınan işlerde Rusya 2,3 milyar dolarla birinci, Irak 2,2 milyar dolarla ikinci sırada. Üçüncü sıradaki Türkmenistan'da bu yıl itibarıyla 1,8 milyar dolarlık müteahhitlik işi alındı.
Libya'da gelinen noktayı anlatırken ise Çağlayan şunları söyledi: "Hükümetin özellikle bu konudaki girişimleri ve ticaret diplomasi dediğimiz hukuki altyapının sağlanması ile Libya'daki çok büyük zararların önüne geçecek bir set oluşturulmuştur. Libya'da şu anda Türkiye, Ulusal Geçici Konsey'i tanımaktadır ve muhatap budur. Müteahhitlerin Libya'daki alacakları, bankada bekleyen paraları başta olmak üzere her konuda çalışmalarımız yoğun bir şeklide devam ediyor." Kuzey Afrika'da Türk müteahhitlerin 37 milyar dolarlık iş üstlendiğini kaydeden Çağlayan, seçimden önce 12 Afrika ülkesini ziyaret ettiklerini vurguladı. Bu ülkelerde müteahhitlik sektörü için önemli işler bulunduğunu anlatan Çağlayan, "Rotamız belli, yeniden yollara döküleceğiz. Eşlerinizle vedalaşın." dedi. Çağlayan, Hindistan ve S. Arabistan'a çok gidileceğini, Türk cumhuriyetlerinde de işlerin devam edeceğini dile getirddi. Eylül ayında Venezuela'ya gideceklerini anlatan Çağlayan, bu ülkenin 2017 yılına kadar 2 milyon sosyal konut yaptırmak istediğini açıkladı. Çağlayan, "Bu yıl 153 bin adet, 2012'de 200 bin, 2013'te 353 bin konut yaparak bunun sayısını 2 milyona çıkarmak istiyorlar." bilgisini verdi. Çağlayan, ağustos ayında G. Kore'ye, ABD'ye, Japonya'ya; eylül ayında Venezuela, Çin, Endonezya, Singapur ve Suudi Arabistan'a Türk müteahhitlerle iş gezisi düzenleneceğini ifade etti.
CARİ AÇIK DÜŞÜŞ TRENDİNE GİRECEK
Gazetecilerin sorusu üzerine ise Bakan Çağlayan, cari açığın düşüş trendine gireceğini söyledi. Bakan Çağlayan, "Biz iki yıldır cari açık konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda cari açığın ithal ikamesi olabilecek bir model üzerinde çalışıyoruz. Çalışmanın özü, bizim dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız ve ciddi bir bedel ödediğimiz ithalatın ne kadarının Türkiye'de üretebileceğini tespit etmektir." dedi. Turizm girdileri ve mevsimsel etkilerle önümüzdeki aylarda cari açığın azalacağına dikkat çeken Çağlayan, "Son çeyreğe geldiğimizde, cari açıktaki artış hızı giderek yavaşlayacak. Yılın 3. ve 4. çeyreğinde cari açıktaki rakamlar ilk 6 aydaki gibi olmayacak. Düşüş trendine girecek." dedi.
Yurtdışına işçi götürmekte zorlandıklarını belirten İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da, "Yurtdışı işlerini de 82. vilayet kabul edin. Yurtdışına işçi götürünce doğudaki işçinin çalıştırılması şartlarıyla aynı olsun istiyoruz." dedi.
ANKARA ZAMAN
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.