İmalat sanayii en kötüyü geride bıraktı
Türkiye'nin sanayi üretimi, ocak ayında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 15,3 azaldı.
Türkiye'nin sanayi üretimi, ocak ayında 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 15,3 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2000 yılı Ocak ayında yüzde 24,4 oranında gerileyen imalat sanayiinde üretim endeksi bu yılın aynı döneminde yüzde 14,4 arttı. Söz konusu ayda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6 azalırken, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 3,1 artış gösterdi. Ana Sanayi Grupları Sınıflaması'na göre, 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 31,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü. İmalat sanayii üretim endeksi alt gruplarının ocak ayında, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış yüzde 87,8 ile metal cevheri madenciliği imalatında görüldü. Bunu yüzde 72,9 ile radyo, TV, haberleşme techizatı ve cihazları imalatı, yüzde 66,8 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı izledi. Gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 12,2, tekstil ürünleri imalatı yüzde 19,4, derinin ve tabakanın işlenmesinde yüzde 24,8, ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı yüzde 26,9, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 11,7 artış oldu.
Bakan ERGÜN: TOPARLANMA DEVAM EDECEK
Öte yandan TÜİK ilk defa bu ay toplam sanayi üretim endeksi ile başlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veri çalışmalarına madencilik, imalat sanayii ile elektrik, gaz ve su sektörlerini de dahil etti. Açıklamaya göre, sanayinin alt sektörlerinde takvim etkisinden arındırılmış endekste 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 0,6 azalırken, imalat sanayii sektörü yüzde 19,1 elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 3,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre ise bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 3,9 azalırken imalat sanayii sektörü yüzde 0,7 artarken elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 2,1 azaldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 2010 yılına, bir önceki yıla göre yüze 12'lik bir artışla başlamanın olumlu ve ümit verici olduğunu söyledi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimiyle ilgili yaptığı açıklamada, aylık değişimleri incelerken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye bakmak gerektiğini belirtti. Bu seride de ocak ayında bir önceki aya göre küçük de olsa bir artış görülmesinin olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün şunları söyledi: "Türkiye, 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren alınan tedbirler sonucunda ılımlı bir toparlanma sürecine girmiş, krizin etkilerini geride bırakmaya birçok dünya ülkesinden daha erken başlamıştır. Gerek bugün açıklanan sanayi üretimi endeksi gerekse son aylara ait reel kesim ve tüketici güven endeksleri, bu toparlanmanın devam edeceğini ortaya koymaktadır."
Şubat 2009'da sanayi üretiminde yüzde 23,8 ile tarihin en sert düşüşünün yaşandığı belirtilen Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar notunda, "Şubat 2009'da yüzde 24'lük daralmayla dip seviyeyi gören sanayi üretimi, Şubat 2010'da Ocak 2010'dan daha hızlı bir artış gösterecek. TİM verilerine göre, ihracatın şubatta yüzde 20 yükselmesi de, şubat ayı üretiminin ocaktan daha yüksek olacağını teyit ediyor." denildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.