İMMİB engelliler için tasarım yarışması düzenliyor
Tasarımcılar, engellileri anlamak için bir günlüğüne engelli oldular
Tasarımcılar, engellileri anlamak için bir günlüğüne engelli oldular
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birlikleri’nin (İMMİB) bu yıl 8.’sini düzenlediği Endüstriyel Tasarım Yarışması’nda tasarımcılar engelliler için yarışacak.
Üreticilerin ve tasarımcıların sadece genç ve sağlıklı insanları değil, engelli, yaşlı ve çocukları da düşünmeleri gerektiğinden yola çıkan İMMİB, bu yıl yarışmanın temasını “Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar İçin Tasarım” olarak belirledi. Tasarım yarışmasının sonuçları, jüri değerlendirmesinin ardından, Ekim ayı sonunda açıklanacak.
“Yaratıcı fikirlerinle sektör enerjisi, aklı ve desteğini buluştur, önce hayata, sonra Türkiye’ye değer kat” sloganı ile duyurulan yarışmaya son başvuru tarihi 19 Ekim 2012.
Tasarımcıları engelli yaptılar
Tasarım yarışması öncesinde, bu temayı tasarımcılara daha iyi anlatmak amacıyla düzenlenen konferansta, tasarımcılar engellileri anlamak için ilginç bir yönteme tanık oldular. MidSweden Üniversitesi’nden Profesör Lena Lorentzen’ın konuşmacı olduğu “herkes için tasarım” konulu bir konferansın ardından düzenlenen workshopta gençlerden ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik tasarımcı grubu, özel ekipmanlar yardımı ile engelli hale getirildi.
Tasarımcılara engelleri ile birlikte gündelik yaşam nesnelerini kullanarak salata hazırlamak, cam silmek, kahve yapmak gibi görevler verildi.
Bu çalışmanın ardından gruplar beyin fırtınası metodu ile sorunları tespit ederek, çözümler üzerine tartışmalar gerçekleştirdi. Sonuç kısmında ise, her grup tespit ettiği bir ihtiyacı ve bu ihtiyaca yönelik çözüm olacak tasarımlarını sundu.
Toplam ödül 159 bin lira
Toplam 159 bin Türk Lirası para ödülü olan yarışma ile metal ürünler, plastik ürünler ve elektrikli küçük aletler sektörlerinde endüstriyel tasarım etkinliklerinin özendirilmesi, ihracata yönelik rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Yarışmada ayrıca katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve bu bağlamda sözkonusu sektörler için yenilikçi tasarımın desteklenmesi hedefliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.