İran Metal Endüstrisine Bakış
Business Monitor International Çin Metalleri Raporu, sanayi profesyonelleri ve stratejistler,
Business Monitor International Çin Metalleri Raporu, sanayi profesyonelleri ve stratejistler,
Business Monitor International Çin Metalleri Raporu, sanayi profesyonelleri ve stratejistler, kurumsal analistler, metaller dernekleri, Çin metal sanayisi üzerine bağımsız tahminler ve rekabetçi istihbaratı olan devlet daireleri ve düzenleyici kuruluşlar sağlar.
BMI’nin bu en son İran Metalleri Raporuna göre İran’ın çelik ve alüminyum endüstrisi devreye girecek yeni kapasitenin yardımı ve riyalin H2’de zayıflamasıyla 2010’da beklenenden daha iyi büyüme bildirdi. Ancak, 2011 ve ötesi için hedefler uluslararası yaptırımlar ve Çin’deki aşırı arz sebebiyle zayıflatılacak.
İran hükümetinin rakamları ve Dünya Çelik Derneği’ne dayanarak, BMI İran’ın ham çelik üretim çıkışının 2010’da 9,5 ile 11,9 milyon ton olacağını, BMI’nin bir önceki öngördüğünün 1 milyon ton üzerinde, tahmin ediyor. Büyüme kısmen riyalin H210’da zayıflamasıyla oldu, Q2’de üretim çıkışlarında ve siparişlerde düşüşe şahit olan yerel metal üreticilerin eğilimlerini arttırdı. Merkez Bankası dövizi sabitleme girişiminde bulundu ancak sıkı ekonomik yaptırımlarla sabit döviz zor oldu.
Üretim çıkışı 2010’da kapasite ilaveleriyle desteklendi, özellikle otomotiv-sınıfı çelik sac ve paslanmaz çelik gibi değerli kesimler. Yeni çelik fabrikaları Hormozgan teçhizatları içermekte, işletme ekipmanları ithalatların gecikmesinden dolayı durdurulmuştu. Hormozog Çelik fabrikası yıllık 1,5 milyon ton plaka kapasitesine sahip ve 2010 sonlarında devreye girmesi bekleniyor.
Uzun vadeli hedef o alanı 10 milyon ton/yıl çelik ve 500.000 ton/yıl alüminyum üretimi kapasiteli ulusal merkez haline getirmek. Kasım 2010’da İran Ortadoğu’nun, Saypa Şirketi, İran Khodro Şirketi ve Çelik Sanayi Emeklileri Destek Fonu’nda da ortak sahipleri olduğu, en büyük galvanizli çelik fabrikasını açtı. Merkezi Chahar Mahal Bakhtari vilayetinde olan fabrika, yerel otomotiv sanayisi için 400,000 ton/yıl galvanizli yassı çelik kapasitesine sahip.
İran’ın mevcut yılın, 20 Mart 2011’de bitmekte, 20 milyon ton/yıl kapasite ve 14 milyon ton ham çelik üretim çıkışı kapasite hedefleri, Ağustos 2010’da beklenenden daha iyi rakamlar göz önünde bulundurulduğunda bile, uzak görünüyor. Uzun gecikmeler görmek için ayarlanmış bazı projelerle, finansman, ekspertiz ve altyapı, yeni yaptırımlar olmadığında bile, çelik sanayinin isteklerini geçekleştirmeleri için etkili olmayacaktır.
Ancak, düşük oranlarla büyüme ve yeni kapasitelerle devreye girme nedeniyle önümüzdeki aylarda ve yıllarda düşük kapasite kullanımı ve yüksek seviyelerde Stoklarla iye işaret değil. IMIDRO’ya göre, İran Ulusal Çelik Şirketi 2011-2013 arası birleşik 8 milyon ton/yıl kapasiteli sekiz yeni çelik atölyesi açmayı planlıyor ve hükümet 2014’e kadar 20 milyon ton çelik üretimi hedefledi. BMI buna inanmıyor, bu hedefe ulaşmak mevcut şartlarda en erken 2015’i bulur.
Yaptırımlar üretim çıkış artışını kesecek ve üretim faaliyetlerini sınırlandıracak. BMI’in 2015 ihracat tahminiyle yarı bitmiş ve bitmiş çelik ürünleriyle toplam1,55 milyon ton 2015, 2009’a kıyasla 140 üzerinde ve yerel üretim çıkışın sadece 10’unu temsil etmekte. İran’ın Asya ile yarı bitmiş ve bitmiş ürünlerle ticareti, daha sıkı olan BM yaptırım rejimlerinden dolayı anında etkilenmesi olası, ülkenin nükleer programına dayanan sebeplerden olmakla beraber, ABD ve AB’nin ileri yaptırımları ve Çin’in kapasite aşımından dolayı etkilenmesi olası. Artan siyasi risk ve ilgili yaptırımlar, İran’ın ortaklarına herhangi bir proje için güvence ve mali destek vermek zor olacağından, gelecekteki kapasite artışını bastıracaktır. Yaptırım rejimi olmadan bile, yatırım ortamı büyük ölçüde düzenleyici işlemleri ve sınırlamalardan dolayı zorlayıcı.
Alüminyum sektöründe 2009/10’da üretim 342,300 ton’un biraz altına ulaştı, 13 YY büyüme temsil ederek. Alüminyum ihracatının değeri 258 milyon ABD dolarına ulaştı. Uluslararası yaptırımlar alüminyum üreticileri, zaten alüminyum tüketicileri üzerinde etkisi olan çelik üreticilerinden, daha çok etkileyecek. Tutarsız fiyatlandırma ile düşük fiyatlar, alüminyum tüketicilerin yerel tüccarlardan kaçınarak yabancı piyasalarda ham malzeme araması, Londra Metal Borsası’ndaki (LME) durumu karmaşıklaştırdı. Aynı zamanda, eritme işleminin enerji ihtiyacı, elektrik üretiminin artmasını gerektiriyor ve alüminyum üreticileri büyük çaplı nükleer enerji tesis kurulumunu görmeye hevesli, ülkenin petrol ve hidroelektrik potansiyeli yetmeyeceğini düşünüyor.
İran nükleer program ABD karşıtları bu nedenle İran’ın alüminyum sanayisinin gelişmesinde önemli bir engel teşkil etmekte. Hormozgan’daki 147,000 ton/yıl Hormozal izabe fırının 2010 sonlarındaki açılışı 2011’in birincil alüminyum üretimini arttıracaktır, gerçi BMI tesisin tam çalışma oranında üretim yapacağından emin değil.
Temin Edilen Anahtar Başlıklar:
• Yönetici Özeti
• SWOT Analizi
• Küresel Pazara bir bakış
• Ürün Öngörüleri
• Makroekonomik Tahminler
• Rakip alanlar
• Şirket Profilleri
• Küresel Varsayımlar Q1 2011
• Ülkelerden Enstantaneler: İran’ın demografik bilgileri
• BMI Yöntemi
• BMI Bizim Sanayi Tahminlerimizi Nasıl Oluşturuyor
• Karşılıklı Kontroller
Sözü geçen Şirketler:
• Mobarakeh Çelik Şirketi
• Esfahan Çelik Şirketi (ESCO)
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.