İş dünyası milli savunma sanayi için bir araya geldi
Türkiyenin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, stratejik önemi ve teknolojik gelişime etkisiyle Türkiyenin küresel gücünü belirleyen başlıca faktörlerden olan savunma sanayinin milli ve yerli yapısına katkısını sürdürüyor.
SAHA İstanbul ve İstanbul Sanayi Odası’nın işbirliği ile 2. Savunma Sanayi Buluşmaları gerçekleştirildi.
Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, stratejik önemi ve teknolojik gelişime etkisiyle Türkiye’nin küresel gücünü belirleyen başlıca faktörlerden olan savunma sanayinin “milli ve yerli” yapısına katkısını sürdürüyor. SAHA İstanbul ve İSO’nun savunma sanayi temsilcilerinin bir araya geldiği “Savunma Sanayi Buluşmaları”nın ikincisi Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Programa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO meclis üyeleri, SAHA İstanbul üyeleri ve iş adamları katıldı.
Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini başarıyla hayata geçiren; 430 üyesiyle Türkiye’nin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul, bugün savunma ve havacılık sanayinin en önemli oyuncularından biri haline geldi” dedi.
Programın açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “Son dönemde geliştirilen projelerle savunmada sanayinde yerlilik oranı yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıktı. Sektörü yalnızca silah, mühimmat ve askeri araç üretimi olarak düşünmeyelim. Belki de en önemli özelliği; diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip olması. Hem oluşturduğu üretim talebi hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları oluyor” şeklinde konuştu.
“2019’da savunma sanayi ihracatı %35 arttı”
İş dünyasını bir araya getiren etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “Hedefimiz uluslararası savunma sanayi üreticileriyle sadece taşeronluk yapmak değil, tam bağımsız Türk savunma sanayini oluşturmaktır. 18 sene önce yüzde 80 oranla dışa bağımlı olan savunma sanayi, bugün ekosistemde yer alan tüm aktörlerin katkılarıyla milli bir yapıya dönüşmüş oldu. 2019 yılında savunma ve havacılık ihracatı bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 2.4 milyar dolara ulaşmış oldu. Sektörde 50 bine yakın emekçi çalışıyor. Son 4 senede 400’ün üzerinde yerli patent başvurusu yapıldı” dedi.
“Malzeme olsun, alt sistemler olsun, teknoloji olsun artık her sistemde çalışmaları kendimiz yürütebiliyor, daha da önemlisi yönlendirebilecek insan kaynağımızı kendimiz yetiştirebiliyoruz” ifadelerini kullanan Varank “Türkiye geleceğin savaş uçağı, uzun menzilli hava savunma sistemleri, uydu ve uydu fırlatma sistemleri gibi alanlarda ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Bu alanlarda çalışan ülke sayısı aslında bir elin parmağını geçmez. Daha önce bunları hayal bile edemezken şu anda küresel şirketlerle rekabet edebilecek ürünleri kendimiz geliştirebiliyoruz” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.