İş makinalarında KDV 1’e düşüyor
İş ve inşaat makineleri sektörünün temsilcisi İMDER 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Genel Kurul’da Cüneyt Divriş başkanlık için güven tazelerken, toplantıya katılan Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu leasinglerde KDV’nin yüzde 1’e indirileceğini söyledi.
İş ve inşaat makineleri sektörünün temsilcisi İMDER 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Genel Kurul’da Cüneyt Divriş başkanlık için güven tazelerken, toplantıya katılan Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu leasinglerde KDV’nin yüzde 1’e indirileceğini söyledi.
2011 yılında Avrupa’nın en büyük 4’üncü büyük pazarı konumuna gelen Türkiye iş ve inşaat makinaları sektörünün temsilcisi olan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
Genel kurulun açılışında konuşan T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü ve Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda herkes üzerine düşen görevi başarıyla yapmaya çalışıyor.
Bu hedefler içerisinde 100 milyar dolar ile bir numarada olan makine sektörünün dernekleriyle sektörün gelişmesi ve sorunlarının çözüme ulaşması için yakın çalışmalarda bulunuyoruz. 27 Aralık 2011tarihinde leasinglerde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi sektör stratejisinin bir eylemiydi.
Bu uygulamayla sektörün içindeki bazı makine grupları dışarıda kaldı. Son geldiğimiz nokta ise, dışarıda kalan makina grupları için de leasinglerde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi konusunda çalışmalara başladık.Türkiye ilk kez Makine sektör Stratejisi Belgesine kavuştu.Buradaki eylemler devlet politikası haline geldiği için adım adım gerçekleştiriliyor’’dedi.
İlk hedef nitelikli eleman yetiştirilmesi
Genel kurulda İMDER başkanlığı için güven tazeleyen Cüneyt Divriş ise, sektörde eğitime ve kaliteli elamana çok önem verdiklerini belirterek, “Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde İş Makinaları Bölümü’nün açılması için dernek adına birçok girişimde bulunularak, yaklaşık 2 milyon TL’lik bir yatırımı sektörümüze kazandırdık.
Hedeflerimiz arasında iş makinası kullanıcı sayısını artırmak ve bu sayıyı artırırken de daha verimli, daha profesyonel kullanıcılar yetiştirmek var. Ayrıca üniversiteler ile irtibata geçerek, sektörümüzle ilgili bölümlerde iş makinalarını seçmeli ders olarak koyulabilmesi, meslek seçiminde iş makinaların da önemli bir iş sahası olduğunu kanıtlamak için çalışmalarımı devam edecek” dedi.
2014’de sektör ticaret hacmi hedefi 12 milyar dolar
Başta Avrupa olmak üzere toplam 127 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk iş makineleri sektörünün, 2014 yılında 19.000 adet satış beklentisi olduğunu açıklayan Cüneyt Divriş, “Avrupa’nın en büyük 4. Pazarıyız. Sektörün yıllık ekonomi hacmi ise 5.5 milyar dolar 2014 yılında bu rakamı 12 Miyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.2011 yılında ihracatımıza yüzde 67 artış gösterdi” dedi.
Genel Kurul sonrasında Eylül 2013’te Ankara gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin 180.000 brüt m2’si ile en büyük fuarı olacak KOMATEK Fuarı’nın anlaşması imzalandı. Birçok yatırımcı için “Türkiye” Dünyanın Parlayan Yıldızı haline geldiğini belirten Divriş, “Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle sahip olduğu güçten dolayı ve son yıllarda kazanmış olduğu istikrar ile cazibe merkezi haline gelmiştir” dedi. OAİB-MSSP ile Makine Sektöründen beklenen 100 milyar dolar hedefin, 10 milyar dolarlık bize düşen kısmı için belirlenen politikalar çerçevesinde çalışmalarına devam ettiklerini belirten Divriş, 2013 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaya 10 yıl kala bir vizyon çizmemize yardımcı olacak, Uluslararası İş Makinaları Kongresi planladıklarını kaydetti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.