İş makineleri sektörünün 2023 yılı ihracat hedefi 10 milyar dolar
Türkiyenin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatan İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, iş makineleri sektörünün bu hedef içerisindeki payının 10 milyar dolar olacağını kaydetti
Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatan İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, iş makineleri sektörünün bu hedef içerisindeki payının 10 milyar dolar olacağını kaydetti.
İş makineleri sektörünün geldiği noktayı değerlendiren İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, sektörün ihracat hedefinin Türkiye hedefi ile paralel gittiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu söyleyen Cüneyt Divriş, “Bu rakam içerisinde makine sanayi için öngörülen ihracat 100 milyar dolar. Bugünkü oranların 2023 yılında da olacağını düşünecek olursak, iş makineleri sektörü 2023 yılında 10 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirecektir” dedi. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için herkese iş düştüğüne dikkat çeken Cüneyt Divriş, “ Türkiye’deki yerli imalatçıyı geliştirirken, bir yandan da yabancılar açısından özendirici gelişmeler olmalı. Yabancı firmaların Türkiye’de yatırım yapmalarını kolaylaştırıcı politikalar geliştirilmeli. Örneğin arazi tahsisi yapılabilir, sanayi bölgeleri oluşturulabilir. Bu gelişmeleri doğal bir süreçle yaşayacağımızı düşünüyorum. Türkiye şu an dünyanın 12. büyük pazarı” diye konuştu.
2010 yılının beklentilerin çok üzerinde bir yıl olduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, üretim kapasitesine ilişkin sıkıntılar yaşanmasa idi, bu yılki satış adetlerinin daha da yüksek olacağını bildirdi. Cüneyt Divriş, “Bu yılı sonunda 2008 yılı satış adedimiz olan 6.500’ün üzerinde bir satışla tamamlayacağız. Bizce bu, Türkiye’deki büyümeyi de yanıtsan bir rakam. 2011 yılında da bu trendin süreceğini kaydeden Cüneyt Divriş, “Önümüzdeki yıl 8 bin 500 adetlik satış gerçekleştireceğiz” dedi.
İMDER’in çalışmaları hakkında bilgi de veren Cüneyt Divriş, “Derneğimizi ve sektörümüzü çeşitli fuarlarda, kamu kuruluşları nezdinde ve uluslararası kongrelerde temsil ettik. Sorunlarımıza çözümler geliştirmeye çalıştık. Bu doğrultuda, Makine İmalatçıları Birliği, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği gibi derneklerle görüşebileceğimiz ve ortak çalışmalar gerçekleştirebileceğimiz platformlar yarattık. Sektörümüzün ve ülkemizin menfaatine olduğunu düşündüğümüz 2. el makine ithalatı standartlarını oluşmasına katkıda bulunduk” dedi. Türk makine sektörünü yurt dışında da tanıttıklarını ifade eden Cüneyt Divriş, Almanya’da gerçekleştirilen Bauma Fuarı’nda düzenledikleri ‘Türk Günü’ etkinliğinin bunun en iyi örneği olduğunu vurguladı.
Sektör kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor
Sektör olarak önemsedikleri en önemli konunun eğitim olduğunu belirten İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, eğitim faaliyetlerine ağırlık verdiklerini belirterek, “Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ndeki atölye inşaatı tamamlandı. Fakat açılışını henüz yapmadık. Yakın bir zamanda atölyenin açılışını da gerçekleştireceğiz” dedi. Eğitim çalışmalarının hızla sürdüğüne dikkat çeken Cüneyt Divriş, “İstanbul Avrupa Yakası’nda yeni bir Meslek Lisesine daha destek verilmesi planlanıyor. Türkiye genelinde 25 ilde eğitimle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalar meslek lisesi, meslek yüksekokulu, üniversite ve üstü düzeyinde” dedi. Sektörün diğer sorunlarına ilişkin değerlendirme yapan Cüneyt Divriş, “En kaliteli makineleri alıp, fabrikalar kurup, projeler alabilirsiniz, ama eğer arkanızda kalifiye eleman gücünüz yoksa hepsi boş demektir. Kalifiye eleman ihtiyacı Türkiye’nin en önemli sorunu. Biz eğitimin ardından etik rekabet konusunu önemsiyoruz. Bu, diğer sektörlere de örnek olmaya çalıştığımız bir husus. Ayrıca, KDV oranlarında değişiklikler var. Bazı ürünlerde KDV oranı yüzde 8 iken bazılarında yüzde 18. Tek bir KDV oranı olsun istiyoruz ki; bu oranın yüzde 8 olması için çabalıyoruz. Çünkü bu makineler yatırım aracıdır ve yatırıma teşvik edilmesi için de KDV oranının düşmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Yeni komiteler yolda
Sektöre daha iyi hizmet verebilmek amacıyla İMDER bünyesinde yeni komiteler kuracaklarını da açıklayan Cüneyt Divriş, “Büyüme ve kurumsallaşma süreci içerisinde mevcut komitelerin faaliyetleri artırıldı, ayrıca yeni komitelerin oluşturulması yönünde çalışmalar gerçekleştirildi. Ocak 2011’den itibaren Vinç-Kule ve Mobil vinç sektör komitesi, Jeneratör ve Güç Sistemleri Sektör Komitesi, Kompresör Makinaları Sektör Komitesi, Kiralama Sektör Komitesi, Hafif İş ve İnşaat Makinaları sektör komitesi, Asfalt ve Yol ekipmanları ve makinaları sektör Komitesi, Kırıcı, Delici, Kırma ve Eleme makine ve tesisleri, Tünel Makinaları Komitesi, Yedek Parça İmalat sektör Komitesi, İmalat Sektör Komitesi, Beton Makine ve ekipmanları Sektör Komitesi gibi komiteleri kuracağız” şeklinde konuştu.
İMDER olarak ‘Sektör Dinamikleri ve Pazar Trend Araştırması’ Anketi oluşturulmasına yönelik çalışma başlattıklarını da söyleyen Cüneyt Divriş, “İletişim platformu oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte bir dergi ya da gazete hazırlığı içerisindeyiz” dedi.
İMDER olarak yerli üretici ile distribütör firmaları aynı çatı altında birleştirdiklerini söyleyen Cüneyt Divriş, ortak paydalar üzerine inşa edilen bir yapıya sahip olduklarını açıkladı. İMDER’in ilk çıkış noktasının distribütörler olduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, zaman içerisinde yerli üreticileri de kapsadıklarını ifade etti. Cüneyt Divriş, “Amacımız sektörün menfaatleri doğrultusunda sorunlara çözümler üretebilmek. Bunun yanında da etik bir rekabet ortamının sürdürülmesi yönünde ciddi çalışmalar yapmak” dedi. Fuarlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cüneyt Divriş, “Her yıl fuar olması, müşteri ziyaret sayılarının azalmasına, yeni ürün sergilenememesi ve bütçelerin fazla olmasına neden olmakta. Bu nedenle biz 2 yılda bir fuar yapılmasının sektörümüz açısından daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.