İsmail Soybaş: İzmirde daha büyük bir Showroom açmayı hedefliyoruz
SML MAKİNA Mayıs 2008de, CNC Takım Tezgâhları konusunda
satış ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmek
ve sektöre yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla,
İNMAK Makina ve BARMAK Makina firmalarının Ege Bölge
Yetkili Bayii olarak İsmail SOYBAŞ ve ortakları tarafından
kuruldu.
SML MAKİNA Mayıs 2008’de, CNC Takım Tezgâhları konusunda satış ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmek ve sektöre yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla, İNMAK Makina ve BARMAK Makina firmalarının Ege Bölge Yetkili Bayii olarak İsmail SOYBAŞ ve ortakları tarafından kuruldu. SML Makine, 1 Ağustos 2009 itibariyle, ERMAKSAN Sac İşleme Makinaları Ege Bölge Bayii satış ve satış sonrası teknik servisi olarak hizmet veriyor. Bugünse SML MAKİNA kusursuz hizmet, koşulsuz müşteri memnuniyeti düşüncesiyle sadece satış değil satış sonrası teknik servis hizmetleriyle de güçlü, dinamik ve genç kadrosuyla müşteri beklentilerini en üst seviyede karşılamaya devam etmektedir. SML Makina Firma Sahibi İsmail Soybaş, Makine Store’un sorularını yanıtladı.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
SML MAKİNA, ERMAKSAN SAC İŞLEME MAKİNALARI firmasının Lazer kesim, Plazma, Punch, Abkant ve Giyotin Makas ürünleri ve ayrıca CNC grubu olarak Japon mensei Miyano Otomat, CITIZEN Kayar Otomat, OKK Dik işlem işleme ve 5 eksen, GÜney Kore HWACHEON Torna, Dik işleme, Dik Torna ve Tiwanin en büyük Firmasi olan İsmail Soybaş: “ İzmir’de daha büyük bir Showroom açmayı hedefliyoruz” İsmail Soybaş - SML Makina Firma Sahibi FEELER markasının Torna, Dik İşleme ürünlerini satış ve satış sonrası servis ve yedek parça hizmetini veriyoruz.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
SML Makina’nın tüm sattığı ürünler metal sanayi sektöründe kullanılmakla beraber, başta otomotiv olmak üzere medikal, havacılık, savunma sanayi, beyaz eşya, inşaat, elektrik ve yedek parça imalatı sektöründe kullanılmaktadır.
Referanslarımız arasında sac işleme sektöründe başta üç adet lazer tezgahımız olan YDÇ Metal firması olmak üzere Akışlar Metal, Oltulu Metal, Egesan, Güralp Vinç, Öztuğ Metal, Venco Havalandırma ve talaşlı imalat firmalarımızdan İzmir Senkromeç, Ajan Elektronik, Polat Redüktör, Teknikel Yedek Parça, Üstün Otomat yer almaktadır.
Sektörünüzde adil bir rekabet ortamı olduğunu düşünüyor musunuz?
Sektörümüzde yerli ve yabancı markalarında olması sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ciddi anlamda rekabet en üst seviyede yer alıyor. Son yıllarda dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hiçbir sektörde “adil” bir rekabet ortamı maalesef yok. Rekabet, “kaliteyi, fiyatı ve hizmeti” getirir. Tüketici bunlardan faydalanıyor; ama imalatçıların ve bizim gibi bayilerin her gün kâr marjı düşüyor. Buna rağmen imalatçı ve satış şirketleri yatırımlarını hiç aksatmadan tüketicinin markaya olan güveni sürdürebilmek için azami çok zor şartlarda yatırım mücadelesine devam ediyor.
Sizce sektörün en büyük sorunları neler? Sorunların çözümü için sizce neler yapılmalı?
Bizde ve müşterilerimizdeki en büyük problem yetişmiş ve vasıflı personel bulunamamasıdır. Bunun en büyük sebebi Türkiye’de imalat sektörünün makineleşmesiyle birlikte üretimin artmasıdır.
Çözümse tüm firmaların kendi bünyesinde personel eğitim ve yetiştirmesi için gerekli özveriyi göstermesi gerekmektedir. Tabii ki burada maliyetler ön plana çıkmaktadır. Fakat biz SML Makina olarak her sene yeni mezun beş kişiyi stajer olarak bünyemize alıp daha sonra da gelecek vadeden kişileri kadromuza dahil ederek bu sorunu hafifletmeye çalışıyoruz. Eğitimin önemini her zaman savunan bir firmayız. Ülke olarak her geçen gün eğitim seviyemizi arttırıyoruz. Yalnız bu ülkenin doktor, öğretmen, vali, polis ve bakanlara ihtiyacı olduğu gibi kaportacıya, tornacıya, temizlikçiye, çiftçiye ve çaycıya da ihtiyacı var. Türkiye’deki işsizlerin çoğu elinde diploması olan gençlerimizdir.
2012 yılının ilk yarısını geride bırakmak üzereyiz. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti, yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz?
Bizim işimiz yatırım ve imalat firmalarıyla doğrudan orantılıdır. Sanayideki üretim artışı aynı oranda bizi de etkilemektedir. İlk yarıda da beklentilerimiz bu yöndeydi ve hedeflerimizin de üzerinde geçti. İkinci yarıda da aynı şekilde süreceğini düşünüyoruz. Türkiye gün geçtikçe imalat sektöründe güçleniyor. Aynı zamanda ihracatta da ciddi artışlar devam ediyor. Devlet teşvikleri ve destekleri devam ettiği sürece her yıl ciddi oranda da artacağından eminiz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
5 yıllık SML Makine çok hızlı büyüyen bir firmadır. Aynı zamanda hedeflerini daima yüksek tutan, tüm kazancını da işine ve personele yatıran bir firmadır. Kısa vadede ilk hedefimiz İzmir’de bulunan iki showroomumuzu aynı çatı altında birleştirmek. Akabinde Bursa’da büyük bir showroom yatırımı düşünüyoruz. Uzun vade de ise Ege ve Bursa bölgesi dışında diğer bölgelerde showroomlar açmayı hedefliyoruz.
Sorularımız dışında eklemek istediğini bir şey var mı?
Son olarak müşterilerimiz, başta Çin olmak üzere, imalatta dünya çapında ciddi bir rekabet içindeler. En büyük giderlerin başında elektrik, işçilikle birlikte vergiler söz konusudur. Gelecekte sanayiye özel, başta elektrik olmak üzere, stopaj ve vergi indirimlerinin ihracattaki rekabeti olumlu etkileyeceğini ve ihracatta artan geri dönüşler yaşanacağından eminiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.