İspanyol tren üreticisi Talgo ile TÜMOSAN YHT üretimi için anlaşma imzaladı
Tümosan bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışmalar yürütüyor.
Tümosan bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışmalar yürütüyor.
Tümosan bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışmalar yürütüyor. Patentes Talgo ile mutabakat zaptı töreninde konuşan Tümosan Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, "Taraflar Türkiye'de hızlı tren setlerini ortaklaşa üretmek amacıyla fizibilte çalışmaları yapmayı ve potansiyel projelerin ihale sürecine katılmayı hedeflemektedir" dedi.
Törenin ardından basına bilgi veren Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, şirketler arasında kurulacak ortaklıkta payların ne olacağına henüz karar verilmediğini belirterek, "Bu yıl yapılması planlanan ve 10 yıl içinde yaklaşık 3 milyar euro bütçeli 90 setlik milli hızlı tren ihalesine katılmak için çalışıyoruz" dedi. Öğün, mutabakat zaptının ardından proje ihalelerine giriş için mühendislik çalışmasının başlayacağını ve bu kapsamda yüzde 55-60'a kadar yerlilik oranıyla üretim için araştırma ve firma seçimi yapılacağını belirtti. Türkiye'de taşımacılık yatırımları içinde demiryolunun payı artıyor. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, kamunun demiryolu yatırımlarının bu yıl 9 milyar liraya ulaşacağının tahmin edildiğini ve 2016'da bu tutarın üzerine çıkılacağını geçen hafta ifade etmişti.
Öğün, "Gelecek 10 yılda hızlı trenlere ciddi bir yatırım söz konusu... Bizim temel amacımız milli hızlı tren. Onun dışındaki raylı sistemlerle bu ortaklığın bir ilgisi olmayacak" dedi. İki şirketin yurtdışındaki projelerle de ilgileneceğini belirten Öğün, öncelikli hedefinin Türkiye'de hızlı tren üretmek için gereken teknoloji transferi ve altyapısını kurmayı amaçladığını belirtti. Yüksek hızlı tren ihalesinin şartlarını henüz bilmediklerini ifade eden Öğün, buna karşılık üretim için ilk aşamada 20-30 milyon doları teknik yatırım olmak üzere birkaç ay içinde toplamda 50 milyon dolardan az olmayacak yatırım yapmayı öngördüklerini ifade etti. Öğün'ün verdiği bilgiye göre traktör ve dizel motor üreticisi olan Tümosan, kendi becerisiyle motor ve güç aktarma mekanizmalarını üreterek ziraat, inşaat makineleri ve savunma sektöründe yol dışı motorlu araç alanında büyümeyi hedefliyor. Şirket geçen yıl Ağustos ayında Altay muharebe tankının motor ve aktarma organlarının geliştirilmesi ihalesinde sözleşme görüşmelerine başlamıştı.
Tümosan geçen yılın ilk 9 ayında, önceki yıla göre yüzde 2.6 artışla 310.3 milyon lira satış gerçekleştirirken, yüzde 49 düşüşle 20.3 milyon lira kâr etti. Yüksek hızlı tren üretimi için görüşmelere başladığını hafta başında açıklayan Tümosan, kamu harcamalarının arttığı yeni bir alana adım atmasının etkisiyle kazanımlarını artırarak sürdürüyor. Bugün yüzde 10 prim yaparak 7.36 liraya yükselen hisseler üç günde yüzde 40 değer kazandı.
Geçen yıl döviz kurlarındaki yükselişten ötürü 2013'tekinden daha kötü performans göstereceğini belirten Öğün, Reuters'a yaptığı açıklamada bu yıl pazar payı ve satışları artırmayı hedeflediklerini belirtti. Öğün 2013'te yüzde 14 civarında olan net kâr marjının 2014'te yüzde 8-9 seviyesine indiğini ifade ederken, FAVÖK marjının ise 2013 yılındaki yüzde 22 düzeyinden 2014 sonu itibariyle yüzde 17-18 seviyesine indiğini ifade etti. Öğün 2015 yılına ilişkin olarak bayilerin 10,500 ile 11,000 traktör arasında alım taahhütü verdiğini söyledi. Şirketin traktör satışları geçen yılın kuraklığın etkisiyle yüzde 11 düşüşle 8,279 adet olmuştu. Tümosan 2013'te yüzde 16 olan pazar payının 2014'te yüzde 15-16 olacağını öngörürken, bu yıl ise yüzde 20 pazar payı hedefliyor. Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre traktör pazarı geçen yılın tamamında 30,973 adet, traktör üretimi 48,403 adet oldu. Türkiye'de 115 beygir güce traktör üreten Tümosan'ın daha yüksek güçte altı silindirli motor geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Öğün, bu motora sahip traktörlerin Kuzey Afrika ve açık olması halinde Irak'ta "ciddi pazar payı" alabileceğini ifade etti.
Altay muharebe tankının motoru ve güç aktarma mekanizmasını geliştirmek üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile sözleşme görüşmelerine geçen yıl Ağustos ayında başlayan şirket, çalışmalarını dışarıdan teknik destek sağlayacak üç yabancı şirketten biriyle yürütecek. Öğün 1,500 beygir gücünde V12 dizel motor geliştirme çalışmalarının beş yıl süreceğini belirterek, bu tür bir motor ve aktarma birimlerinin İngiltere'de Ricardo, Avusturya'da AVL, Almanya'da FEV isimli şirketlerce geliştirildiğini belirtti. Tümosan'ın muharebe tankı için güç grubunu geliştirdikten sonra bu motor için pazar yaratması gerekeceğini ifade eden Öğün, "SSM ile hedefimiz sadece tank olmayacaktır. Motorun pazarını da bulmamız gerekecek. Deniz, demiryolu uygulamaları ve iş makinaları gibi. Türkiye'de belirli bir dönemde paletli iş makinalarının yapılacağını değerlendiriyorum" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.