İstanbul finans merkezi
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Proje hükümetin omuzuna bırakılmamalı. Hükümete destek verilmesi gerekir. Tamamlanması için herkes taşın altına elini koymalı." dedi.
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Proje hükümetin omuzuna bırakılmamalı. Hükümete destek verilmesi gerekir. Tamamlanması için herkes taşın altına elini koymalı." dedi.
Hükümetin, İstanbul'un finans merkezi yapmak amacıyla başlattığı girişime özel sektörden de destek geldi. Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Proje hükümetin omuzuna bırakılmamalı. Hükümete destek verilmesi gerekir. Tamamlanması için herkes taşın altına elini koymalı." dedi. Akkurt'a göre proje 10 yılda Türkiye ekonomisine 25 milyar dolarlık katkı, 150 bin kişiye de istihdam sağlayacak.
İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması için hükümetin başlattığı çalışmanın ne zaman hayata geçeceği, finans çevrelerinde tartışılıyor. Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, projenin hayata geçmesi için artık sözden eyleme geçilmesi, yapılacak aksiyonların tarihinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bu çalışmanın hükümetten öte bir devlet politikası olması gerektiğine vurgu yapan Akkurt, "Bu sadece mevcut hükümetin omzuna bırakılmamalı. Projenin tamamlanması için herkes taşın altına elini koymalı." dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) ev sahipliğinde yapılan 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi' başlıklı panelde, proje masaya yatırıldı. Panelde konuşan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, İstanbul'un finans merkezi olması için 2006 yılından bugüne birçok toplantı yapıldığını, ancak bunlardan bir sonuç çıkmadığını belirtti. Projenin hayata geçirilebilmesi için altyapı, hukuk, vergi gibi alanlarda birçok çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Akkurt şunları söyledi: "İstanbul'un finans merkezi olması için 5 yıl içinde 2-3 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu, 10 yıl içinde ekonomiye 20-25 milyar dolar katkı, 150 bin istihdam anlamına geliyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde hükümete destek verilmesi gerekir. Her şeyi devletten beklersek bu iş uzar. Bir an önce bitirmemiz gerekiyor. İstanbul'un Polonya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi rakipleri var."
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul'un finans merkezi olacağını, 30 yıl içinde de dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri haline geleceğini belirtti. Sermaye Piyasası Başkan Yardımcısı İbrahim Peker ise, "İstanbul finans merkezi denilen şey elle tutulur bir şey değil. 'Yaptım, uluslararası finans merkezi oldu' böyle bir şey değil. Aşılacak çok şey, ama yapılan da çok şey var. Hepsinin vadesi de bellidir." dedi. Takasbank Genel Müdürü ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) Teknoloji Komitesi Başkanı Emin Çatana da finans merkezi denildiği zaman Londra'nın ilk sırada yer aldığını belirtti. Bu şehrin aldığı mesafeyi kısa sürede almanın zor olduğunu aktaran Çatan, "Biz Türkler hayallerimizi gerçekleştirmede başarılıyız. Hayal etmekten öte bir durumumuz var, bunun gerçek olacağına inanıyoruz. konusunda kararlı ve ümitvarız." diye konuştu.
Türkiye, BRIC kadar önemli
Londra uluslararası finans merkezi (City of London Corpo-ration) Başkanı Lord Mayor Michael Bear de konuşmasında, Türkiye'nin İngiltere için BRIC ülkeleri kadar önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de yatırımcılar için büyük bir potansiyel olduğunu ifade eden Bear, 2 bin İngiliz firmasının Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, iki ülke arasında 9 milyar dolar karşılıklı ticaret bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'nin küreselleşebilmesi için Londra gibi bir finans merkezine ihtiyacı olduğunu aktaran Bear, ancak bunun için yeterli altyapı ve donanımın hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.