İtalya Demir-çelik Fabrikasının Geleceğini Tartışıyor
İtalya ve Avrupa'nın en önemli demir-çelik fabrikalarından olan Ilva'nın çevre ve insan sağlığına verdiği zarar nedeniyle faaliyetlerinin askıya alınmasına dair yargı kararı, işçilerin yoğun protestosuyla karşılanırken, hükümet konuya çözüm bulma arayışında.
İtalya ve Avrupa'nın en önemli demir-çelik fabrikalarından olan Ilva'nın çevre ve insan sağlığına verdiği zarar nedeniyle faaliyetlerinin askıya alınmasına dair yargı kararı, işçilerin yoğun protestosuyla karşılanırken, hükümet konuya çözüm bulma arayışında.
İtalyan ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri olan ve bünyesinde 10 binden fazla işçinin istihdam edildiği Ilva demir-çelik fabrikasının durumu, ülkenin bir numaralı gündem maddesi oldu.
Kamuoyunu ikiye bölen sürecin bir yanında, Avrupa kıtasının en önemli demir-çelik üretim merkezinde üretimin durdurulması kararı ve bu nedenle işinden olacak binlerce işçi bulunurken, bir diğer yanda ise fabrika emisyonlarının neden olduğu hastalıklardan dolayı son 10 yıllık periyotta Taranto ve civarında artan ölüm oranları bulunuyor.
Hafta başından bu yana yargının fabrikanın faaliyetlerini askıya alma kararı nedeniyle işçiler, eylemlerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Fabrikada bazı santralleri işgal eden işçiler, eylemlerini Başkent Roma'ya da taşıyacaklarını dile getiriyor.
Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümet ise fabrika için hem işçileri mağdur etmeyecek hem de insan sağlığına daha fazla zarar vermeyecek bir formül üzerinde çalışıyor. Hükümetin ilk aşamada bir kararname çıkartarak, fabrikayı "ulusal stratejik sit" alanı ilan ederek, üretime devam etmesini sağlamayı amaçladığı basına yansıdı.
Bu arada, konuya bakan savcılık, yürüttüğü ayrı bir yolsuzluk davasında da, hafta başında aralarında fabrika yönetiminden üst düzey kişilerin de bulunduğu 7 kişinin, sağlık sorunları çözülmüş gibi göstermek için rüşvet verdiği şüphesiyle tutuklama kararı çıkartmıştı.
Taranto savcılığının yürüttüğü soruşturmada geçen Temmuz ayında fabrikanın 6 santralinin kapatılması kararı verilmişti. O dönemden bu yana fabrika düşük kapasite üretime devam ediyordu.
İşçilere bir darbe de fırtınadan
Öte yandan, ülke genelinde dünden bu yana etkisini göstermeye başlayan kötü hava koşulları, Ilva fabrikasını kapatılması kararını protesto eden işçileri de vurdu.
Bölgeden gelen haberlere göre, kuvvetli bir fırtınanın demir-çelik tesislerinin üzerinden geçtiği ve fabrikanın 1 ve 2 numaralı bacalarından bazı çimento parçalarının düşmesine sebep olduğu bildirildi. Fırtına nedeniyle şu ana kadar 20 kişinin yaralandığı, bir işçinin ise kayıp olduğu ifade edildi. Fabrikaya çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibinin sevk edildiği belirtildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.