Japon çelik üreticileri Rio-BHPnin ortak yatırımları olan demir cevherindeki başarısızlığını normal karşıladı
Japon çelik üreticileri, Rio Tinto ve BHP Billitonun, iki büyük İngiliz-Avustralyalı madencilik şirketlerinin, Avustralyada ortak bir demir cevheri üretimine yatırım girişimlerindeki başarısızlığını normal karşıladı
Japon çelik üreticileri, Rio Tinto ve BHP Billiton’un, iki büyük İngiliz-Avustralyalı madencilik şirketlerinin, Avustralya’da ortak bir demir cevheri üretimine yatırım girişimlerindeki başarısızlığını normal karşıladı.
Japon Demir ve Çelik Federasyonu bir açıklamada, endüstrinin; rekabeti engelleyici olacağı fikrine dayanarak ısrarla plana karşı geldiğini not ederek “Japon çelik endüstrisi, ortak bir demir cevheri yatırımı kurma projesinin geri çekilmesini hoş karşılıyor” dedi.
Fakat Japon çelik üretici kaynağı, bu gelişmenin dünyanın en büyük demir maden cevheri üreticisi Brazil’s Vale ve iki büyük madencilik şirketleri tarafından icra edilen, dünya çapındaki demir cevheri piyasasının, etkili oligopolistik kontrolünü değiştirmeyeceğini not etti.
Demir cevheri fiyatları, Çin de sürekli büyüyen talepten dolayı, son birkaç yıl boyunca iki kat daha fazla çıktı. Endüstride, büyük mineral üreticilerinin kendi kendilerine koyduğu satın alma fiyatlarını, çelik üreticilerinin kabul ettiği bir uygulama geliştirdi. Endüstri yetkililerine göre bunun sebebi, başlıca geçerli oligopolün, fiyat belirleme de üreticilere öncelikli olanaklar sağlayacaktı.
Japon çelik üreticileri fiyatlardaki hızlı artışa karşı koymak ve üç büyük madencilik şirketleri dışındaki mineral üreticileriyle ön sermaye hisselerini arttırmak için, ticaretçilerle birleştiler. Çelik üreticileri aynı zamanda fiyatlar üzerinde sağlam pazarlık güçleri olması için, demir cevheri satın alımında ülkelerarası işbirliği yaptı.
Dünyanın ikinci en büyük ham çelik yapımcısı Nippon Steel Corp’dan bir kaynak,“Ayrıcalıklarımızı, mineral üreticileri üzerine yatırım yaparak güvende tutmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.
Dünyanın ikinci en büyük demir cevheri üreticisi, Rio ve BHP, üçüncü en büyük, Haziran 2009’da Batı Avustralya’da 50’şer paydayla ortak bir demir cevheri üretimi yatırım planını açıkladı. Fakat plan çelik üreticileri tarafından karşı çıkıldı çünkü çelik üreticileri bu anlaşmanın demir cevher fiyatlarını yükseltebileceğinden endişeleniyorlardı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.