JAPONYA PAZARINI KEŞFETTİK, 2013 ÇOK DAHA OLUMLU OLACAK
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatta 2013 ve 2014 yıllarında çok daha olumlu yerlere geleceğini söyledi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatta 2013 ve 2014 yıllarında çok daha olumlu yerlere geleceğini söyledi.
Bu dönemdeki başarının altında yeni pazarların olacağını kaydeden Şankaya, Japonya ve Meksika gibi ülkeleri yeni keşfettiklerini ve bu bölgelerde de ağırlıklarını artıracaklarını vurguladı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, Türkiye’nin bu yıl ihracatta rekor kırmayı beklediğini ve bunun heyecanını yaşadıklarını aktarırken, sektörleri adına gelecek yılların çok daha iyi olacağına inandıklarını belirtti. Miktar bazında satışlarının azalmasına karşın kaliteli ve nitelikli ürün çeşitleriyle gelirlerini artırdıklarını vurgulayan Şankaya, yeni pazarlar peşinde koşarak başta Japonya’yı ve Meksika’yı keşfettiklerini söyledi.
UİB’in yanı sıra Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Şankaya, önceki hükümet döneminde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile yaptıkları yurtdışı temasları sonrasında yeni pazarlarla tanıştıklarını belirterek, “Japonya’ya gittik. Farklı ve yeni pazarlar olabileceğini gördük. Buradaki temaslarımız olumlu geçti. Özellikle 2013 ve 2014 yılları ve sonrasında çok daha olumlu gelişmeler yaşayacağız. Örneğin bir başka ülke Meksika’ya gittik ve burada altyapı eksikliği gördük. Böyle yeni pazarlarda bundan böyle sektör olarak boy göstereceğiz” dedi.
İthalattaki yükselişe de değinen Şankaya, “Bizler için en büyük kabus, ithalattaki artışın kontrolden çıkmasıdır” diyerek üretime, istihdama ve ihracata daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:
İthalatta alarm zili çalmak zorunlu
“İthalat bazen zorunlu ve kaçınılmazdır. Ancak unutulmamalı ki bir ülkeyi başarılı kılan sır, yurttaşlarının refah seviyesini artıran ve küresel düzeyde bir güç haline getiren ithalatta gösterdiği başarı değil, aksine üretim, istihdam ve bunlara bağlı olarak ihracatta gösterdiği başarıda gizlidir. Ne yazık ki, bir süredir ihracattaki artışa karşın ithalatta da büyük bir artış trendi görüyoruz. Hatta bu artış trendi bizler için bir uyarı mekanizmasından çıkmış alarm zili çalmamızı zorunlu kılacak bir merhaleye ulaşmış durumdadır.”
Şankaya, aşırı ithalatın önüne geçebilmek için de Türkiye’nin önünde ihracatı artırmak anlamında büyük bir fırsat olduğunu da vurguladı. Şankaya, bu fırsatın yakalanabilmesi için ise teşvik bölgesi gözetilmeksizin 10 yıl boyunca kurumlar vergisi istisnası, KDV ve gümrük vergisi istisnası, SSK primi, enerji ve finansman desteği gibi birçok alanda teşviklerin gündeme gelmesini istedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.