Kabaran enerji faturası ve canlı ekonomi, dış açığı yükseltiyor
Dün açıklanan Nisan verileriyle son 1 yıllık dış ticaret açığı 49.4 milyara ulaştı. Artışta en önemli etken canlanmayla büyüyen talep ve geçen yıla göre yükselen enerji faturası. Ara ve yatırım malı ithalatı çarkların hızlandığını gösteriyor
Dün açıklanan Nisan verileriyle son 1 yıllık dış ticaret açığı 49.4 milyara ulaştı. Artışta en önemli etken canlanmayla büyüyen talep ve geçen yıla göre yükselen enerji faturası. Ara ve yatırım malı ithalatı çarkların hızlandığını gösteriyor
İç talepteki hareketlilik dış ticaret rakamlarını yukarı çekmeye devam ediyor. Veriler bize nisanda ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 9.5 milyar dolara ithalatın da yüzde 47 artarak 14.9 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. Dış ticaret açığı ise 5.5 milyar dolarla piyasa tahminlerine yakın geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri; açıkla birlikte ekonomide canlılığın da arttığına işaret ediyor. Başta makine alımları olmak üzere ara malı ithalatının hızla yükselmesi bize bu konudaki en önemli ipucu. İşte nisan ayı dış ticaret verilerinin söyledikleri:
YILLIK VERİLER: Nisan sonu itibariyle son 1 yıllık ihracat 105.8 milyar dolar, ithalat ise 155.2 milyar dolara ulaştı. Yıllık açık 49.4 milyar dolara yükseldi.
ENERJİ FATURASI KABARDI: Aslında açığın artışında enerji ithalatındaki yüzde 75'lik artış da etkili oldu. Geçen yılın nisanında 1.9 milyar dolar olan enerji malı ithalatı 3.3 milyar dolara yükseldi. Yüzde 47.4'lük ithalat artışına 'enerji hariç' bakıldığında artış yüzde 41'e düşüyor. İlk 4 aylık fatura ise 11.6 milyar dolar., Bu geçen yılın yüzde 31 üzerinde. Bir başka anlatımla enerji faturası geçen yılın ilk 4 ayına göre 2.7 milyar dolar kabardı.
ARAMALI İTHALATI: Nisanda yüzde 55, ilk 4 ayda yüzde 40 yükseldi. İhracatın ve içteki tüketim ürünlerini yapmakta kullanılan ucuz aramalı, ithalata da ciddi bir ivme kazandırıyor.
MAKİNE ALIMLARINA DİKKAT: Bu verinin önemi Türk üreticisinin canlanan talebe ürün yetiştirmek için makine ve yenileme yatırımlarını artırmasından geliyor. Sonuçta elektrikli, endüstriyel makine gibi araçlar için Türk sanayicisinin ödediği fatura ilk 4 ayda 10.4 milyar dolar oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında bu rakam 8 milyardı.
TÜKETİM MALI İTHALATI: İç talepteki artışla birlikte tüketim malı ithalatının nisanda küçük bir yavaşlama gösterse de hızla yükseldiği gözleniyor. Nisanda yüzde 30, ilk 4 aylık dönemde yüzde 35 artan tüketim malı ithalatı 4 ay sonunda 7 milyar dolara ulaştı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.