Kalıp Avrasya 2008 Fuarı başarıyla gerçekleştirildi
TÜYAPta eş zamanlı olarak gerçekleşen Maden Türkiye 2008 ve Kalıp Avrasya 2008 Fuarları sektörlerin nabzını tuttu
TÜYAPta eş zamanlı olarak gerçekleşen Maden Türkiye 2008 ve Kalıp Avrasya 2008 Fuarları sektörlerin nabzını tuttu
TÜYAP’ın Uluslararası Kalıp Üreticileri Birliği’nin (UKÜB) desteği ile organize ettiği Kalıp Avrasya 2008 Fuarı 19 – 22 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Fuarın açılışı TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Sayın Serdar YALÇIN, Uluslar arası Kalıp Üreticileri Birliği Başkanı Sayın Harun MASATOĞLU, Avrupa Kalıp Üreticileri Birliği Başkanı (ISTMA EUROPE) Sayın Fausto ROMAGNANİ, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Sayın Prof. Dr. Güven ÖNAL ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Dr. Mehmet Hilmi GÜLER’in değerli katılımları ile gerçekleştirildi. Fuarda katılımcı olarak yer alan Demir Çelik Store Dergisi, tüm ziyaretçi ve katılımcı firmalara ücretsiz olarak dergi dağıttı, firmaların fuar görüşlerini aldı.
Birleşik Metal
Gökay DEMİRKAYA
DES Şube Müdürü
Fuardaki ziyaretçi sayısı beklentilerimizin altında kaldı. Sanırım yeterince tanıtım çalışmaları yapılmamış. Katılımcı sayısı ise buna karşılık oldukça fazlaydı. Fuar süresince sürekli çalıştığımız firmaların temsilcileriyle oturup fikir alışverişinde bulunda ve sohbet etme imkanı bulduk. Bunun yanı sıra standımızı ziyaret eden ve daha önce bizimle çalışmamış firmalara kendimizi anlattık. Zaten fuarların amacı da budur. Fakat fuarda yabancı ziyaretçi sayısı oldukça azdı. Yurt dışında tanıtım hiç yapılmamış sanki. Bundan sonraki dönemlerde Tüyap’ın düzenlediği organizasyonları tekrar gözden geçirip yeni kararlar alacağız. Son olarak piyasalarda bir kriz durumundan söz ediliyor. Diğer sektörlerde neler olur bilmiyorum ama bizim sektörümüzde herhangi bir kriz durumunun yaşanacağını sanmıyorum. Piyasada sadece nakit sıkıntısı olur, o da ülke ekonomisinin vazgeçilmez unsurlarından biri oldu artık.
Sağlam Metal
Özlem HAYTA
Halkla İlişkiler Sorumlusu
Düzenlenen organizasyondan memnun kaldığımızı söyleyemeyiz. Yani Tüyap’tan çok daha iyi bir organizasyon bekliyorduk. Fuarın tanıtımı neredeyse hiç yapılmamış. Bundan sonraki fuarlarda daha başarılı organizasyonlar bekliyoruz. Firma olarak mevcut müşterilerimizle görüşmekle birlikte İran, Suriye, Lübnan gibi komşu ülkelerden gelen yabancı ziyaretçileri standımızda ağırladık, ürünlerimizin tanıtımını yapma imkanı bulduk. Sektöre ilişkin sohbetlerin yanı sıra firmalar arası diyalogları da geliştirmiş olduk. Önümüzdeki dönemlerde düzenlenecek olan sektörel fuarlarda yine yerimizi alacağız. Piyasaların önemli bir kesimi krizden söz ediyor… Bana göre haklılık payı olan fakat olağanüstü bir krizin yaşanmadığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu durum çok uzun sürmeyecektir ve açılımlar sağlanacaktır. Bizler firma olarak bu güne kadarki hedeflerimizi yakalamış durumdayız.
ASSAB
M. Önder YÜCEL
Genel Müdür
Fuar süresince katılımcı firma temsilcileriyle sohbet etme fırsatlarımız oldu. Yapmış olduğumuz konuşmalarda, organizasyon açısından olumlu izlenimler edindiğimi söyleyemem. Görüştüğümüz arkadaşların çoğu fuar organizasyonundan memnun değil. Fakat bu tip organizasyonların başarısını ölçerken, hangi pencereden bakıldığı çok önemlidir. Bana göre fuar alanlarında; gelişigüzel kalabalıktan ziyade nitelikli, yani profesyonel ziyaretçiler olmalı. Az fakat öz olmalı. Bu açıdan bakılırsa; belki ziyaretçi sayısı yeterli değildi ama profesyoneller az da olsa fuar alanındaydı. Bu açıdan aşırı olumsuz konuşmak yanlış olur diye düşünüyorum. Ayrıca fuarlara sıcak satış amacıyla katılmamak gerekiyor. Bu beklentilerle katılırsanız, sonuç beklentilerinizin altında gerçekleşir. Sektörümüzde gereğinden fazla sayıda fuar düzenleniyor ve düzenlenen her organizasyon Avrupa standartlarını bir türlü yakalayamıyor. Bu organizasyonlar öncesiyle ve sonrasıyla emek istiyor, zaman alıyor. Bu noktadan hareketle biz bu tip organizasyonların tamamında yer almayacağız. Değerlendirmelerimizi yapıp bazılarını eleyeceğiz. Bütün firmalar bizim gibi düşünürse, organizatörler de yapmış oldukları işleri tekrar gözden geçirir diye düşünüyorum. Ayrıca bu fuarda kalıpçıların da yer alması gerekiyor. Alana baktığınızda kalıpçıdan ziyade malzeme tedarikçilerini görüyorsunuz. Açıkçası fuar amacına çok da yakın durmuyor. Sektörün genel değerlendirmesini yapacak olursak; önümüzde 4 – 5 yıllık bir süreç var. Maliyetler açısından rekabet gücümüz uzak doğu ülkelerine kıyasla düşüyor. Dolayısıyla bu sürecin çok iyi yönetilmesi ve sektörün rekabet gücünün arttırılması gerekiyor.
Altek Metal
Volkan ERCİYAS
Metal Ürün Yöneticisi
Organizatörler bana göre kesinlikle sınıfta kaldı. Yani fuar için tanıtım çalışması hiç yapılmamış. Katılımcı firmalar fuar süresince birbirleriyle sohbet edip, vakit geçirmeye çalıştılar. Bir çok katılımcı firmayı bu alanlara getiriyorsanız, onlara gerekli hizmeti vermek zorundasınız. Biz firma olarak mevcut müşterilerimizle ancak görüştük ve vaktimizi ona göre planladık. Fakat yeni portföy oluşturmayı düşünen firmalar için bu fuar gerçekten fiyasko oldu. Bu durumları tekrar yaşamamak için neler yapmak gerekiyor? Öncelikle katılımcı firmaların bu organizasyonları tekrar gözden geçirmesi ve düzenlenen her fuara katılmaması gerekiyor. İkincisi, dünya genelinde büyük fuarlar genelde 2 yılda bir düzenlenir, bizim ülkemizde de böyle olması gerekiyor. Üçüncüsü bir fuar alanında düzenlenen birden fazla organizasyonlar varsa bunların sektör ayarlamalarını iyi yapmak ve birbiriyle ilintili sektörlerin fuarını bir araya getirmek gerekiyor.
Tat Çelik
Mert ONAY
Satış ve Paz. Tem.
Organizasyon beklentilerin çok altında kaldı. Alandaki herkes bu fuarın ne kadar sönük geçtiğinden bahsediyor. Açıkçası herkeste bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Bizler firma olarak uzun süredir çalıştığımız fakat yüz yüze görüşme imkanı bulamadığımız firmalarla bir araya gelme imkanı bulduk, onlarla sohbet ettik ve önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmaları konuştuk. Bunun yanı sıra az da olsa komşu ülkelerden gelen yabancı ziyaretçilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Fuarda dilme, boy kesme, soğuk haddehane ve yeni kurulan galvaniz hattıyla ilgili gerekli tanıtımları yaptık. Bizleri ziyaret eden profesyoneller, firmamızla yakından ilgilendi diyebilirim. Son olarak fuarın başlangıç zamanına değinmek istiyorum: Fuarlar genellikle hafta içi başlar ve hafta sonu sona erer. Bu sefer tam tersi oldu. Sanırım bu değişikliğinde azalan ilgiye katkısı oldu.
Osmanlı Çelik
Aslı TURGUT
Halkla İlişkiler Müdürü
Günümüz şartlarına bakıldığında ticari anlayışın her geçen yıl fazlasıyla değiştiğini görebilirsiniz. Geçmiş dönemlerde üretici veya tedarikçi firmalar uluslar arası rekabetten ziyade ulusal rekabete odaklanıyordu ve yine ulusal şartlara göre pazarlama planlamaları yapıyordu. Globalleşen dünya ile birlikte ticari şartlar da fazlasıyla değişti. Artık çok küçük işletmeler dahi uluslar arası gelişmelerden etkilenmeye başladı. Bizim sektörümüz de bu durumdan nasibini fazlasıyla aldı. Artık yerli rakiplerle rekabet etmek yeterli olmuyor. Birçok ülke küresel ticaret anlayışını benimsedi ve ekonomik ve ticari politikalarını buna göre ayarlamaya başladı. Türkiye ise gelişen yeni ticari anlayışa yeterince ayak uyduramadı. Günümüzde rekabetin ana unsurları işgücü ve diğer girdi maliyetleri oldu. Bu açıdan baktığımızda Uzakdoğu ülkelerinin uygulamış olduğu politikalar bizleri zorlamaya başladı. Maliyetler fazlasıyla arttı ve gerek üreticiler gerekse de tedarikçiler için gerekli teşvikler yapılmadı. Özellikle 2008 yılı başında enerjiye ve vergilere yapılan zamlar firmaları zor durumda bıraktı. Bu durumda firmalar pazarlama politikalarını yeniden gözden geçirerek farklı arayışlar içine girdi. Fuar organizasyonları da yeni pazarlama politikalarının ana unsurlarından biri oldu. Yeni açılımlar sağlamak, yeni müşterilerle tanışmak için bu tip organizasyonlar rağbet görmeye başladı. Ne var ki bu konuda da diğer ülkelerin fazlasıyla gerisinde kaldık. Uluslar arası arenada sektörel fuarlar 15 – 20 hatta daha fazla hol de gerçekleşirken, Türkiye’de düzenlenen fuarlar 3 – 5 holle yetinmek zorunda kalıyor. Her sektörün kendi içerisinde birden fazla fuar organizasyonu oluyor fakat hepsi beklentilerin altında kalıyor. Ülkemizde düzenlenen fuarların tanıtımı yeterince yapılmıyor, yabancı ziyaretçileri bu fuarlara çekemiyorlar. Hal böyle olunca katılımcı firmalar beklediği verimi fuarlardan alamıyorlar. Bu fuar da bahsettiğim şekilde gerçekleşti. Aynı sektöre hitap eden fuarların tek çatı altında toplanması ve daha başarılı organizasyonların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Burada katılımcı firmalara da önemli görevler düşüyor. Her organizasyona katılım sağlamazlarsa, bu oluşumun kendiliğinden gerçekleşeceği kanaatindeyim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.