Kalıp sektörü her geçen gün büyüyecek ve gelişecektir
Master Kalıp İşletme Müdürü Mert Göç ile yaptığımız röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Master Kalıp İşletme Müdürü Mert Göç ile yaptığımız röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Ben Mert Göç, Ankara’da doğdum. Aslen Ordu – Mesudiyeliyim. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Elektronik ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldum. İş hayatıma 2007 yılında Yeşil Pano bünyesinde, Ar-Ge sorumlusu olarak başladım. 2 yıllık birlikteliğimin ardından, ana sanayiye büyük katkılar sağlamış olan Master Kalıp ile yola devam etmekteyim.
Firmamız 2006 yılında Ümraniye İmes sanayi sitesinde Orhan ÇETİ- NER tarafından kurulup, güçlü ekibiyle her geçen gün müşteri memnuniyetleriyle büyüyerek yoluna devam etmektedir.
Ana sanayiye hizmet veren bir firma olarak, firma sahibimizin de söylediği gibi “İş hayatındaki can alıcı nokta, hizmet etmek için beslenen dürüst duygudur ve ticaret hizmet bilimidir. En iyi hizmet veren, en çok kar edendir ” anlayışıyla zamanında teslimat ve dürüstlüğü ilke edinerek uzun yıllar bu sektöre hizmet vermeye devam edeceğiz.
Ürünleriniz genel anlamda hangi sektörlerde kullanılıyor? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Üretimini yaptığımız kalıplar; medikal, otomotiv, endüstriyel alanları başta olmak üzere günlük kullanıma hitap eden ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin; boyunluk, bebek kûvezi, kapı anahtarları, makine komponentleri, sıvı dolum pabuçları ve tek kullanımlık kristal bardaklardan tutunda cam menfezine kadar akla gelmeyen birçok ürünü kalıpladık. Hali hazırda kendi piyasalarına üretim yapıp hizmet veren birçok kalıbımız mevcut.
Referanslarımızdan bazıları ise, Arçelik LG, ABB otomasyon, Ülker, Komili, Kaynak A.Ş, Pelsan.
Müşterilerinizin istekleri doğrultusunda sektörünüzde ürün çeşitliliği sağlıyor musunuz?
Kalıp sektöründe, seri üretime hazırlanacak ürün sınırı bulunmadığı gibi üretim tekniğinde de gün geçmiyor ki yeni bir gelişmeden yeni bir teknikten haberdar olmayalım. Bu gelişmeleri mümkün olduğunca takip ediyor ve karşılaştığımız ürünlerde uyguluyoruz.
Sizce kalıp sektöründe en büyük rekabet hangi konularda olmaktadır? Sektörde rekabet ortamı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şahsi kanaatimce, rakibi çok olmasına rağmen, rekabeti çok sıkı olan bir piyasada olduğumuzu düşünmüyorum. Doğru kalıpçıyı bulan üretici veya satıcı, firma taleplerine cevap bulabiliyor. Ayrıca üretilen ürünlerde sorun yaşamıyorsa çalışmaya başladığı kalıpçısını değiştirmek istemiyor.
Sizce rekabette öne geçmek için yapılması gerekenler nelerdir? Görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Öncelikle dünya çapında bu konuyu ele alacak olursak, rekabeti arttırmak adına teknik çelik ve karbür üretimi Türkiye’de geliştirmelidir. Diğer rakiplerimizde bize hak verecektir. Yapılan kalıpların en büyük maliyeti çelik ve karbür kısmıdır. Bu maliyetler ihracatta rekabet edebilirliğimizi çok kısıtlamaktadır.
Rekabette öne geçmek adına, Master Kalıp olarak üretilen kalıplarımızın setlerini mümkün olduğunca kendi bünyemizde üretiyor ve kalıp maliyetlerimizi minimize ediyoruz. İşlenen kalıpların deneme, seri üretim çalışmalarını yaparak üretilen ürünlerde devamlı yaşanan enjeksiyoncu-kalıpçı arasındaki kopukluk sorunlarını ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca revizyon konularında bünyemizde yapılan kalıplar için ek ücretler talep etmiyoruz. Bunların yanı sıra firmamız, plastik enjeksiyon ve metal enjeksiyon kalıpları üretip 350 grama kadar da plastik ürün baskıları yapmaktadır.
Son olarak şunları söylemek istiyorum: Üretimin can damarı olan kalıp sektörü, her geçen gün büyüyecek ve gelişecektir. Üretim yapmak için can atan inovatif fikirleriyle daha gelişmiş ürünler üretip, ticari hayata volüm katacak gençlerin yer aldığı platformlar çoğaltılmalı, melek yatırımcı oranının ve devlet teşviklerinin arttırılması görüşündeyim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.