Kanca Meslek Yüksekokulunu Başbakan Açtı.
Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulunun resmi açılışı 13 Haziran 2010 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından gerçekleştirildi
Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulunun resmi açılışı 13 Haziran 2010 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından gerçekleştirildi
“Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu”nun resmi açılışı 13 Haziran 2010 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından gerçekleştirildi.
Açılış törenine Devlet Bakanı Sayın Faruk ÖZAK, Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, Trabzon Milletvekilleri Prof. Dr. Cevdet ERDÖL, Safiye SEYMENOĞLU, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim ÖZEN, , Kanca Ailesinden İsminaz KANCA, Alper KANCA ve ailenin diğer fertleri ve yerel yöneticiler katıldı
Yüksekokulun açılış kurdelesi Başbakanla birlikte Kanca Ailesinin temsilcileri ve Yerel Yöneticiler tarafından kesildi.
Devamında Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. İsmail Altaş tarafından verilen kısa bir bilgilendirmenin ardından Yüksekokulun iki yıllık bir sürede elde ettiği Uluslararası Düzeyde Eğitimde Mükemmellik Onayı olan EDEXCEL Tabelasının açılışı da Sayın Başbakanımız tarafından gerçekleştirildi.
Meslek Yüksekokulların ileride çok daha stratejik bir noktada olacağını belirten Başbakanımız, bu güzel okulu gelecek nesillere hediye ettiği için Merhum İşadamı Abdullah KANCA'ya teşekkürlerini sundu. İki yıllık geçmişi ile adından sıkça söz ettirmeye başlayan Abdullah KANCA Meslek Yüksekokulu, Mesleki Teknik Eğitimde mükemmelliğe doğru hızla ilerlemesini sınırları aşan bir eğitim anlayışı ile sürdürmeye devam edecektir.
Projenin hayata geçişi:
Türk Sanayi yaşamına uzun yıllar değişik görevlerde katkıda bulunan Abdullah KANCA daha önceki bir çok bağış ve yardım faaliyetinin devamında kendi adı ile anılan Sürmene Meslek Yüksekokulu'nun inşaatına uzun uğraşlardan sonra Ağustos 2006 yılında başlamış ama ne yazık ki bitiminden önce aramızdan Ocak 2007 de ayrılmıştı.
Abdullah beyin vefatından sonra aile büyüğü olarak eşi İsminaz KANCA Türkiye’deki en modern ve en donanımlı denilebilecek bu meslek Okulu projesini yarım bırakmadı, oğlu Mehmet KANCA yönetiminde en kısa sürede bitirilmesi için gereken özveriyi, kararlılığı gösterdi ve okul planlandığı gibi 2008 yazında bitirildi.
Okulun özellikleri:
2008 Eylül ayında 60 civarında öğrenci ile deneme eğitimine başlanan okul daha sonra YÖK ve birçok başka kurum tarafından en başarılı Meslek Yüksek Okulu projesi olarak seçildi. İlk mezunlarını da bu sene vermiş olup, Türkiye’de sadece 5 okulun sahip olduğu EDEXCEL (Eğitimde Mükemmellik) Akreditasyonu ile eğitimde kalite yükseltme yarışında ön saflara geçti.
Yaklaşık 8.000 metrekarelik bir alana kurulu olan 16 derslikli Okul da 2009 yılında 200 civarında öğrenci eğitime başlamış ve önümüzdeki öğretim dönemlerinde 800 öğrenciye ulaşacak.
Gerek İsminaz Kanca gerekse de aile şirketi olan KANCA El Aletleri'nin sadece inşa ederek teslim etmediği ve sürekli olarak da gelişimini takip ettiği Sürmene Abdullah KANCA Meslek Yüksek Okulunda Makine, Motor, Elektrik ve Türkiye de çok az sayıda Üniversitede bulunan Mekatronik Bölümü de bulunuyor. Ayrıca 4 teknoloji sınıfı, 7 laboratuar, kütüphane ve konferans salonu da okul bünyesinde yer alıyor.
Bölgeye katkıları :
Abdullah KANCA Meslek Yüksekokulu inşa halindeki Tersane ve diğer Meslek ( Yüksek ) Okulları ile beraber önümüzdeki birkaç yıl içinde Sürmene’nin çehresini değiştirmekle kalmayacak, civar illerin gıpta ile baktığı bir üniversite-sanayi işbirliği sağlayacak ve bölgemizdeki genç işsizliğe de kısmen derman olacak.
Başbakandan plaket…
Açılıştan bir gün önce, KTÜ’de Başbakanın fahri doktorası unvanını alması sonrasında eğitime katkılarında dolayı Kanca Ailesi adına merhum Abdullah KANCA’nın eşi İsminaz KANCA"ya onur plaketi verildi. Abdullah KANCA Meslek Yüksekokulu, tamamı bir hayırsever tarafından yapılıp KTÜ’ye bağışlanan ilk ve tek okul olma özelliği taşıyor.
Abdullah KANCA Özgeçmiş :
Kanca El Aletleri Dövme Çelik ve Makina San.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kanca, 1933 yılında Trabzon da doğdu. Orta, Lise ve Meslek Y. Okulunu Trabzon da bitirdi. 1954-1965 yılarında ticaretle iştigal ederken bir yandan da hem siyasi hem de meslek örgütlerinde görevler aldı. Uzun yıllar Ziraat Odası başkanlığı yaptı. Ayrıca yine o yıllarda Devlet Planlama Teşkilatının bölgenin zirai planlaması için yaptığı çalışmalara da katıldı. Meslek örgütleri dışında da eğitim ve sosyal amaçlı derneklerde görevler aldı ve doğduğu şehrin gelişimine katkıda bulunmaya çalıştı.
Kendi küçük atölyelerinde çalışan 20 kadar keser ustasına teknik ve maddi destek verip Türkiye nin keser ihtiyacını 10 yıl süreyle karşılaması ile sanayiye olan ilgisi başlamış oldu.
1965 yılında İstanbul a gelerek, Trabzon dan getirdiği 5 usta ile Topkapı da Güven Sanayi Sitesinde 46m² imalat yeri kiralanıp çekiç imalatına başladı. Eminönü de satış mağazası açarak keser imalatına Trabzon da devam etti. 1966 yılında Türkiye de ilk olarak marangoz işkence, 1967 yılında ise yine bir ilki gerçekleştirerek mengene imalatına başladı. Aynı küçük sanayi sitesi içinde dört ayrı yerdeki atölyeleri 1971 yılında Topkapı Ülker fabrikası arkasında 1500 m² kapalı alana taşıdı, burası da yetmeyince, 1974 yılında Güneşli köyünde 22.000m² arsa satın alarak, 9.000m² kapalı alana sahip fabrika binası yapmak sureti ile, Topkapı daki kiralık yerden 1976 yılında kendi fabrikasına taşındı. Güneşliköy de sadece kendi fabrikasına değil, çevrenin gelişmesine de katkıları oldu.
1980 li yıllarda ise otomotiv sektörüne dövme parça üretimine başladı. 2004 yılında kurucularından biri olmakla iftihar ettiği TOSB da (TAYSAD Org.San.Bölg.), 54.000m² açık alanda 24.000m² kapalı alana sahip yeni üretim tesislerini faaliyete geçirerek, Türkiye nin ve Avrupa nın en büyük otomotiv devlerine otomotiv parça üretiminde kapasite artırdı. Bugün Kanca A.Ş. yi, El aletlerinde 70, otomotiv dövme parçalarında ise üretiminin 50 sini ihraç eden bir şirket haline getirdi. Türk Otomotiv sektörüne 30 yıllık hizmetleri sebebiyle bu sektörde bir duayen olarak anılmayı hak etti.
Uzun sanayicilik yıllarının başlarında çok sevdiği meslek örgütlerine zaman ayıramamış ve bu çalışmalara ara vermişti. TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ) ile tekrar bu faaliyetlere başladı. İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitesinde, TOSB da ise yıllarca Müteşebbis Heyet Üyesi ve Başkan Vekilliğinde görev aldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.