Karabüklü İşadamlarından Çorum Tso'ya Ziyaret
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan ise, Karabük'ün son yıllarda turizm, demir çelik sektörü ve üniversite şehri olma yolunda hızlı gelişmeler kaydettiğini söyledi. Demir çelik fabrikalarının kurulmasıyla birlikte Türkiye'de sanayileşmenin ilk temelleri atıldığını belirten Baylan, "Demir çelikle birlikte şeker fabrikaları, un fabrikaları, çimento fabrikalarının kurulduğu bir döneme girildi. Karabük'ün bu ülkenin her toprağında bir emeği var" dedi.
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çorum'a gelen Karabüklü işadamları, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.
Çorum TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş ve TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Özkaya tarafından karşılanan heyete ilin ekonomisi ve sanayisi hakkında bilgi verildi. TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş, Hitit medeniyetine başkentlik yapan Çorum'un tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra sanayi alanında da birçok önemli değeri barındırdığını söyledi. Cumhuriyet döneminin son yıllarından itibaren ticari hayatı hızla gelişen Çorum'un bugün sanayi faaliyetleri ile ülke ekonomisine de önemli katkılar
sunduğunu dile getiren Karadaş, Çorumlu sanayicilerin önünü açan ve onlara yön gösteren Çorum TSO'nun 100 yıllık tarihiyle ilin ekonomisine ve sosyal hayatına önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Daha önce Karabük'te görev yapan Çorum Valisi Nurullah Çakır'ın göreve başlamasıyla beraber Karabük ile Çorum arasındaki diyaloğun daha da arttığına dikkat çeken Karadaş, bu diyaloğun bir sonucu olarak da Karabük heyetini konuk ettiklerini belirtti. Karabük ile Çorum arasında başta sanayi alanında olmak üzere turizm ve sportif açıdan bazı benzerliklerimiz bulunduğunu dile getiren Karadaş, "İki il arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına atılmış bir adım olarak gördüğümüz bu ziyaretin, iki kentimiz arasında
olumlu ve üretken iş birliği için yeni fırsatlar yaratacağına inandığımızı sizlerle paylaşmak isterim. 1910 yılında kurulan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, bugün 100. yılını kutlamaktadır. Bir asır önce 50 tüccarın üyeliğiyle faaliyetlerine başlayan Odamız bugün, 65 meclis üyesi ve 25 meslek grubunda 4 bine yakın üyesiyle Çorum sanayisinin dışa açılmasını sağlayan en önemli güç konumundadır. Odamıza kayıtlı, imalat sektöründe faaliyet gösteren 400'den fazla üyemiz 15 bin kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra,
ürettiklerini yurt dışına ihraç ederek İlimiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Üyelerimizden aldığımız güçle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin kalkınması ve gelişmesi için üzerimize düşeni yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.
Karadaş, "Müteşebbislerinin devlet desteği almadan yaptıkları yatırımlarla adını Anadolu Kaplanları arasına yazdıran Çorum, hem sanayide hem de diğer alanlarda köklü bir geleneğe sahip bir şehir olarak yeni yüzyıla tüm boyutlarıyla hazırlanıyor. Biz de bu yükselen şehrin ekonomisinin en önemli aktörü olarak Çorum'u geleceğe hazırlama iddiasıyla yoğun bir çaba içindeyiz. Bugün burada aynı iş kolunda faaliyet gösteren, birbirinin rakibi olan ancak aynı amaç için mücadele eden birçok iş adamımız da mevcut..
Bugünkü birlikteliğimizin, her iki şehrimiz açısından da olumlu sonuçlar vereceği, bundan sonrası için de yeni güzelliklere vesile olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan ise, Karabük'ün son yıllarda turizm, demir çelik sektörü ve üniversite şehri olma yolunda hızlı gelişmeler kaydettiğini söyledi. Demir çelik fabrikalarının kurulmasıyla birlikte Türkiye'de sanayileşmenin ilk temelleri atıldığını belirten Baylan, "Demir çelikle birlikte şeker fabrikaları, un fabrikaları, çimento fabrikalarının kurulduğu bir döneme girildi. Karabük'ün bu ülkenin her toprağında bir emeği var" dedi.
Karabük'ün demir çelik sektörünün yoğun olduğu bir il olduğunu hatırlatan Baylan, "450 bin ton olan demir çelik üretimi bugün 30 milyon tona ulaştı. Bugün dünyada hurda ithalatında Çin'den sonra en büyük ihracatçyız. İhracata baktığımızda 114 milyar dolar ihracatımız var. Bunun 10.4 demir çelik sektörü teşkil ediyor. Demirçelik sektörü gelişmeye devam ediyor" diye konuştu.
Safranbolu'nun müze halinde olduğunu ve 500 bin turist gelen bölgenin her geçen yıl geliştiğini anlatan Baylan, şunları kaydetti:
"Turizmin gelişmesi için festivaller ve fuarlar yapıyoruz. Bir yandan turizm biryandan demir çelik üniversite şehri olma yolunda hızlı gelişmeler kaydetti. Her ilde bir üniversite var. 2 bin 500 üniversitemiz vardı. İşadamlarının katkılarıyla bugün işadamlarının katkılarıyla 17 bin öğrenciye ulaştık. Üniversite şehri olma yolunda mücadelemiz başarıyla doğru gidiyor. Öğrencilerimizin sağlıklı yaşayabilecekleri konutlar yurtlar imal ediyoruz. Bir şehir üniversitesiz büyüyemez. Organize sanayi konusunda da
1991 yılında OSB'ye kavuştuk. OSB şuanda yüzde 100 doluluk oranına kavuştu. 15 yatırımcı gelmek için müracaat etti. Yollarımız, sanayimiz, eğitimle ülkemiz gelişiyor. Çorum'un geliştiğini biliyoruz. Dinamiklerini biliyoruz. Sizi kıskanıyoruz. Burada güzel yatırım alanları var. Ekmeğinizi taştan çıkarıyorsunuz."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.