KARDEMİR demiryolu tekeri üretme hazırlığında
KARDEMİRin kuruluşlarından Karçel yük vagonu, Kardökmak bandaj üretimi amacıyla çalışma yürütüyor. Karabük Demir Çelik Fabrikaları KARDEMİRin bağlı kuruluşlarından Karçelin yük vagonu, Kardökmakın ise bandaj üretimi amacıyla çalışma yürüttüğünü bildirdi.
Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, KARDEMİR’in bağlı kuruluşlarından Karçel’in yük vagonu, Kardökmak’ın ise bandaj (demiryolu tekeri) üretimi amacıyla çalışma yürüttüğünü bildirdi.
KARDEMİR’in Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası ve şu anda uzun mamulde cevhere dayalı üretim yapan tek kuruluşu olduğunu söyleyen Demirel, özelleştiği 1995 yılında üretimi 550 bin ton seviyesinde olan KARDEMİR’in üretiminin yatırımlar ve yenilemelerle 2010 yılına kadar ancak 1 milyon ton seviyesine yükseldiğini anlattı. Demirel, “2011 yılında kurulan yeni yüksek fırınla birlikte KARDEMİR’in sıvı ham demir üretim kapasitesi 1.8 milyon ton seviyesine yükseldi.
Şimdiki hedefimiz ise yüksek fırınlar kapasitesinin 3 milyon, çelikhane kapasitesinin ise 3.5 milyon ton seviyesine yükseltilmesi. Buna yönelik başladığımız yatırımlardan yeni sinter fabrikası, kireç fabrikası ve sürekli döküm tesisi yatırımları tamamlanarak işletmeye alındı. 70 fırınlı yeni kok fabrikası, 50 MW’lık enerji santrali, 1 milyon 200 bin ton kapasiteli 5’inci Yüksek Fırın, 120 tonluk 3’üncü konverter yatırımlarımız ise devam ediyor” diye konuştu. Bu yatırımların büyük bir kısmının bu yıl içinde tamamlanmış olacağını aktaran Demirel, yeni yüksek fırın ve 3’üncü konverter yatırımlarının ise gelecek yılın ilk yarısında tamamlanacağını bildirdi ve ekledi: “Çelikhane, 3’üncü konverterden sonra mevcut 1’inci ve 2’nci konverterler de 120 tona çıkartılacak. Böylelikle KARDEMİR, kendi enerjisini kendisi üreten, üretim ve maliyet kontrolünü çok daha iyi yapabilen, verimliliğini artırmış, dünya çelik piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarına kolay tepki verebilen dinamik ve dünya ölçeğinde bir şirket konumuna gelecek.”
“Kardemir, Türkiye’nin tek ray üreticisi”
Kardemir’in Türkiye’nin tek ray üreticisi olduğunun altını çizen Fadıl Demirel, “72 metre boya kadar hızlı tren rayları da dahil olmak üzere ülkemizde ve bölge ülkeler arasında KARDEMİR’den başka ray üreticisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra 750 mm genişliğe kadar yapısal çelik üretiminde de Kardemir ülkemizin tek kuruluşu konumunda. Halen 40’ın üzerinde yapısal çelik çeşidi ile sektöre hizmet sunan KARDEMİR, pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, köşebent, maden direği, kok ve kok yan ürünleri de üretmekte ve inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır” ifadesini kullandı.
Fadıl Demirel, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) 2002’den itibaren yolcu ve yük taşımacılığında demiryollarının payını artırmak amacıyla önemli yatırım projelerini hayata geçirmeye başladığını, KARDEMİR’in de bu dönemde yeni bir haddehane kurarak ray üretimine geçtiğini hatırlattı. Demirel, şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra KARDEMİR, Çankırı’da kurulan demiryolu makas fabrikasına TCDD ve Voestalpine firması ile birlikte ortaktır. Şu anda bağlı kuruluşumuz Karçel, yük vagonu üretimi konusunda çalışmaktadır. İki adet yük vagonunun imalatı tamamlanmıştır. Gerekli test çalışmalarından sonra seri üretime geçilmesi planlanmaktadır. Bu konuda Karabük Üniversitesi, İTÜ ve TÜLOMSAŞ ile işbirliği sağlanmıştır. Diğer bağlı kuruluşumuz Kardökmak ise bandaj (demiryolu tekeri) üretimi konusunda çalışmaktadır. Yatırıma ilişkin ihale hazırlıkları sürmektedir.”
Türkiye’nin ilk ve tek demir çelik enstitüsü olarak Karabük Üniversitesi bünyesinde kurulan Demir Çelik Enstitüsü ve Ar-Ge Merkezi binasının yapımını kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında KARDEMİR’in yaptığını söyleyen Demirel, “Cihazları temin edilmiş olan enstitüde, ülkemizde yapılamayan birçok test yapılabilecek. Bütün bu çalışmalar bilimselliği gerektirmektedir ve Karabük Üniversitesi bünyesinde açılan Raylı Sistemler Mühendisliği bunun en önemli adımı diye düşünüyorum. Bu mühendislik dalı da ülkemizde ilk kez Karabük Üniversitesi bünyesinde açılmıştır. Son 10 yıl içinde hızlı bir gelişim gösteren raylı sistemlere paralel ortaya çıkan eğitilmiş insan gücü açığı buradan karşılanabilecektir. Yine üniversite bünyesinde şirketimiz tarafından 5 kilometrelik bir alana raylı sistem kurulacak ve böylelikle teorik ve uygulamalı eğitim bir arada yürütülebilecektir. Böylelikle Karabük, raylı sistemlerin merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Kuruluşu Araştırması, 2011 verilerine göre KARDEMİR’in 34’üncü sırada yer aldığını bildiren Demirel, şirketin bölgenin ekonomik can damarı konumunda bulunduğunu dile getirdi. Demirel, “KARDEMİR hisselerinin tamamı İMKB’de işlem görmektedir ve binlerce yatırımcısı bulunmaktadır. Yine ülkemizin en büyük kamu kuruluşları arasında yer alan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve TCDD’nin en büyük müşterisi konumundadır. Ülkemiz cevherlerini kullanmaktadır. Bağlı kuruluşları ile birlikte 4 binin üzerinde personele istihdam sağlarken, yaptığı yatırımlar nedeniyle de onlarca firmaya ve onların çalıştırdığı yaklaşık 2 bin kişiye de ayrıca istihdam sağlamaktadır. Bütün bunlar ciddi büyüklüklerdir” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.