Katılım bankalarının hedefi 300 milyar dolar!
Katılım bankacılığı sektörü, 2025 stratejilerine odaklandı. Sektör, sisteme yeni giren oyuncuların da rolü ile aktif büyüklüğünü 300 milyar dolara taşımayı hedefliyor.
2025 hedeflerini yakalamak için KOBİleri yakın markaja alan katılım bankaları, ürün ve hizmetlerini tanıtmaya çalışıyor
Katılım bankacılığı sektörü, 2025 stratejilerine odaklandı. Sektör, sisteme yeni giren oyuncuların da rolü ile aktif büyüklüğünü 300 milyar dolara taşımayı hedefliyor. 2025 hedeflerini yakalamak için KOBİ’leri yakın markaja alan katılım bankaları, ürün ve hizmetlerini tanıtmaya çalışıyor. Bu çerçevede TKBB - Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından ‘KOBİ’ler için Adım Adım Katılım Bankacılığı’ adlı bir kitap yayınlandı. Kitapta faizsiz yatırım seçenekleri, fon toplama ve kullandırma yöntemleri, kâr ile zarar paylaşımı gibi pek çok önemli konu ele alınıyor.
Nakit kredi kullandırmıyorlar
Kitapta katılım bankalarının nakit kredi kullandırmadığı belirtilerek, “Finansmanda para müşteriye değil, satıcıya ödenir. Finansman nakit teminine değil, mal alımına yöneliktir. Bir mal, hizmet, proje, ortaklık ve kiralama olmadan finansman temin edilmez” deniliyor. Ayrıca fon toplamada (mevduat) risk paylaşımına önem verildiği, kâra ve zarara katılım esas alındığı vurgulanıyor.
Faizsiz yatırım yöntemleri kârlı
Kitapta yatırımcıların menfaatlerinin korunması için gerekli önlemlerin alınacağına işaret edilerek, ‘peşin alıp vadeli satmaya dayalı olan Murabaha’ya, ortaklık anlamına gelen Mudarabave Müşareke ile Sukuk’a (İslami bono) değiniliyor. Bu yatırım yöntemlerinin kârlı olduğuna, reel ekonomiye, üretime ve ticarete önemli katkılar sunduğu kaydediliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.