Katma değerli ürünlerimiz ile dünyada tercih edilen markayız
Kocaer Çelik Yurt içi Satış Müdürü Ahmet Güler ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Kocaer Çelik Yurt içi Satış Müdürü Ahmet Güler ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz? Firmanızın tarihçesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kocaer Çelik bünyesinde Yurt içi Satış Müdürü olarak 25 yıldır görev yapıyorum. Bu süre zarfında geniş bir deneyim kazanarak, müşteri ihtiyaçlarını anlama, stratejik pazarlama ve satış yönetimi konularında tecrübe yarattım.
İç ticaretin karmaşıklığına hâkim olmak adına, şirketimizin yurtiçi satış stratejilerini belirleme, uygulama ve yönetme sorumluluğunu üstleniyorum. Müşteriyi merkezde tutarak, pazarın dinamiklerine uygun çözümler sağlanmasında Kocaer Çelik’in başarısına ekip olarak önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.
Şirketimiz ise sanayi yolculuğuna yaklaşık 60 yıl önce Denizli’de çelik profil üretimi ile başladı. 1996 yılında, üretim faaliyetlerini Denizli’den, limanlara ve hammadde tedarikçilerine yakınlığıyla stratejik bir konuma sahip olan İzmir Aliağa’ya taşıdı. Geldiğimiz noktada sürdürülebilir büyüme stratejimiz, sektöre öncülük eden uygulamalarımız ve nitelikli iş gücümüzle ülkemizi ve sektörümüzü uluslararası arenada başarıyla temsil ettiğimize inanıyoruz.
Kocaer Çelik, attığı her adımda ve yaptığı her işte ülke ekonomisine ve çalışanlarına değer katmayı temel ilke edinmiş bir kuruluş olarak 2023 yılında Türkiye’nin en büyük 50’nci mal ihracatçısı, son 6 yıldır üst üste Ege Bölgesi’nde demir çelik sektörünün ihracat lideri konumundadır.
Firmanız bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
“12 binden fazla ürün ile küresel ölçekte önemli bir tedarikçiyiz”
İzmir Aliağa’da toplam 280 bin metrekare alanda 800 bin ton/yıl kapasiteli 3 çelik profil fabrikası, Avrupa ve Türkiye’de LEED v4 Gold sertifikasına sahip ilk ve tek tesis olarak öne çıkan 100 bin ton/yıl kapasiteli galvaniz fabrikası, 120 bin ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve binin üzerinde çalışanımız ile üretime ve değer yaratmaya devam ediyoruz. Katma değerli ürünlerimizle birlikte, 60’a yakın farklı kalitede kimyasal kompozisyon içeren çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda 12 binden fazla ürünü farklı sektörlerden müşterilerimize sunuyoruz. Sürekli iyileştirme ve mükemmeliyet anlayışımızla kalite standartlarımızı yüksek tutarak müşterinin taleplerine özel butik çözümler de sunuyoruz. Sektörde yenilikçi bir yaklaşım benimseyerek sürekli inovasyona ve sürdürülebilirliğe yatırım yapıyoruz. Üretim gücümüz ve esnekliğimiz, geniş ve katma değerli ürün portföyümüz, geliştirdiğimiz yenilikçi ürünler ve hizmetler sayesinde küresel ölçekte önemli bir tedarikçi konumundayız.
Sektörlere dair geliştirdiğiniz veya üzerine çalıştığınız yeni bir ürün veya proje var mı? Ürünlerinizin müşterilerinize sağladığı avantajlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Proje bazlı butik üretim gerektiren ürünlere yöneldik
Kocaer Çelik olarak enerji, güneş enerjisi altyapısı, yapı ve konstrüksiyon, çelik köprü, maden, tünel, otomotiv, demiryolu, gemi inşa ve petrol platformları gibi birçok sektörde ürün ve hizmetlerimizle katma değer yaratıyoruz.
Yüksek mukavemet özelliklerine sahip, çeşitli ebatlarda ve müşteri isteğine özgü özel kesitlerde, farklı kalite standartlarına uygun olarak üretiyoruz. Geniş ürün portföyümüz, üretim esnekliğimiz ve teknolojimizin odağında ise müşteri memnuniyetini iş modelimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Ürün portföyümüzü sürekli olarak genişletmek, endüstriyel talepleri karşılamak ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt verebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şirket olarak özellikle üretimi zor, kısıtlı ve proje bazlı butik üretim gerektiren ürünlere yöneldik. İleri teknolojiye ve sürekli iyileştirmeye odaklanan yönetim anlayışımız ve mühendislik gücümüz ile katma değerli üretim miktarımızı, müşteri memnuniyetini ve küresel rekabet gücümüzü artırmaya devam ediyoruz.
İhracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? İhracatta öne çıkan ülkeler hangileri? Belirlediğiniz bir hedef pazar var mı?
140 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz
30 yılı aşkın süredir süregelen ihracat tecrübemiz, yurt dışı iştiraklerimiz ve yurt dışı satış temsilciliklerimizle uluslararası pazarlarda güçlü bir konuma sahibiz. Altı kıtada 140 ülkeye ulaşıyor, global pazarda ihracat gücümüzü artırarak sürdürülebilir bir yapı oluşturuyoruz. Yurt dışı iştiraklerimiz Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland ile Birleşik Krallık ve İrlanda’daki müşterilerimize taleplerine özgü ürün ve hizmetleri en kısa sürede ulaştırıyoruz. Geniş coğrafyalara yayılım ile farklı sektörlerden müşterilere hitap ederek gelirimizi çeşitlendirirken, kendimizi coğrafi risklerden arındırarak sektörümüzde ayrışıyoruz.
2023 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 12 aylık satış rakamlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? 2024 yılına dair hedefleriniz nelerdir?
Türkiye’nin özel sektörde en büyük 87’nci sanayi şirketi, en büyük 50’nci ihracatçısı ve 6 yıldır aralıksız Ege Bölgesi demir çelik sektöründe lideri konumundayız. Türkiye, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde, çelik profil üretimi, servis merkezi ile imalat operasyonları ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren dünyadaki öncü şirketlerden de biriyiz.
Türkiye’nin en büyük 50’nci ihracatçısıyız
Kocaer Çelik olarak, Mayıs ayında Aliağa - A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen 32 günlük üretim duruşuna rağmen, ocak- eylül 2023 döneminde toplam net satış hacmimizi önceki yılın aynı dönemine göre %8,4 artırdık.
2023 yılının ilk 9 ayında şirketimizin toplam satış gelirlerini önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında artırdık. Sektör aşağı yönlü bir ivme gösterse de dokuz aylık dönemde sektörden pozitif yönde ayrışmayı başararak, gerek satış gelirleri ve marjlardaki gelişim, gerekse finansman giderlerindeki keskin düşüşün katkısıyla karlılığımızı yükselttik. İlk dokuz aylık dönemde toplam net karımızı geçen yılın aynı dönemine göre %146 oranında artırarak 1,1 milyar TL’ye çıkardık. Brüt kâr marjımızı ise 1 Temmuz- 30 Eylül 2023 döneminde 2. çeyrekteki
%20,4 seviyesinden %23,6 seviyesine yükselttik. Aynı dönemde esas faaliyet kârımız ise toplam 1,58 milyar TL oldu.
Çelik Servis Merkezi’mizin kapasitesini artıracağız
Kocaer Çelik olarak, gelecek yıllardaki büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için yatırım stratejimizi yenilenebilir enerji yatırımları ve yüksek katma değerli yeni ürün yatırımları olarak belirledik. Çelik ürünlerinin, gelişen dünyaya ancak katma değerli şekilde, yenilenerek ve dönüşerek ayak uydurabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle modern üretim tesislerimizde, üstün mühendislik gücümüzle çeliğin daha farklı ve kapsamlı alanlarda kullanılmasını sağlayacak yüksek katma değerli ürünlere yöneldik. Bu faaliyetlerimiz sonucunda toplam satış hacmi içinde yüksek katma değerli ürünlerin payını 2021yılındaki %33’den 2022 yılında %42 seviyesine yükselttik. Bu oranı daha da ileri yükseltme hedefimize paralel olarak, planladığımız revizyon ve kapasite artırma yatırımlarımıza son hızla devam ediyoruz. Aliağa-A2 fabrikasındaki yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından, yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik Aliağa-A1 fabrikasında da son teknolojiyi kullanarak revizyon yatırımlarına 5 Ocak 2024 tarihi itibari ile başladık. Aynı zamanda Servis Merkezi’mizin 120.000 ton/yıl olan kapasitesini yakın bir zaman içerisinde 180.000 ton/yıla çıkaracağız. Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız yeni ürünler ile katma değerli üretim miktarımızı, küresel rekabet gücümüzü ve ihracatımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.
Yeşil Mutabakat kapsamında üretim süreçlerinizde yaptığınız yenilikler nelerdir? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Bu sürdürülebilirliği nasıl sağlıyorsunuz?
Enerji ihtiyacını %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağız
Kocaer Çelik olarak insan ve doğaya saygı felsefesiyle geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakma amacını benimsiyoruz. Demir çelik ürünlerinin üretim süreçlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırlamak için yaptığımız yatırımlar, şirketimizin çevresel sorumluluklarını yerine getirme çabasını göstermektedir. Şirketimiz, teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ederek, kaynak verimliliğini artırmayı, yeşil enerji kullanımını teşvik etmeyi, karbon yakalama teknolojilerini benimsemeyi ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini benimseyerek stratejik planına dahil etmeyi amaçlamaktadır. Çevresel performansımızı izlemek ve iyileştirmek için uluslararası standartları benimsiyoruz ve bu kapsamda, ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Doğrulama, ISO 14067 Ürün Karbon Ayak İzi Hesaplama ve ISO 14046 Su Ayak İzi Hesaplama ve Doğrulama gibi standartları kullanarak şirketimizin karbon ayak izini belirlemekte ve bu alandaki çabalarını ölçmekteyiz. Ayrıca SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) tüzüğünde zorunlu olan kategori 1 ve kategori 2 karbon ayak izi hesaplamalarını, ISO 14064-1:2018 standardı çerçevesinde doğrudan ve dolaylı emisyonları da içerecek şekilde gerçekleştirmekte ve doğrulamaktayız.
Kocaer Çelik, karbonsuzlaşma çabalarını özellikle enerji yatırımlarıyla desteklemektedir. Şirketimiz, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi çerçevesinde öncelikli olarak yenilenebilir enerji projelerine odaklanmaktadır. Çatı üzerinde bulunan 9,2 MW’lık Güneş Enerji Santrali ile kendi ürettiği yenilenebilir enerji sayesinde elektrik enerjisinin yaklaşık %33’ünü karşılamakla birlikte Aydın Kuyucak’ta 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW’lık Jeotermal Enerji Santrali (JES) için yatırım çalışmalarına da devam etmekteyiz. Bu yatırımın tamamlanmasıyla üretimdeki enerji ihtiyacımızın %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı planlıyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz bu yenilenebilir enerji yatırımlarıyla elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hale getirme hedefine odaklanmakta ve enerjide bağımsızlığı sağlayarak uluslararası rekabet avantajı elde etmeyi amaçlıyoruz.
Sektörümüzde Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle bağımsız denetçi kuruluş BureauVeritas tarafından yapılan GreenCheck - Yeşil Kontrol Belgesi denetiminden başarıyla geçerek demir çelik sektöründe en üst seviye olan GreenCheck Gold sertifikasını alan ilk şirket olduk. Aynı zamanda Galvaniz Fabrikası, tasarımdan işletmeye kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir stratejilere odaklanmasıyla Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından LEED Gold sertifikası almaya hak kazanan Türkiye ve Avrupa’daki ilk ve tek şirketiyiz. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikaları ile sürdürülebilirlik standartlarına uyumlu çalışıyoruz ve Çatı Üzeri Güneş Enerji Santrali ile uluslararası I-REC sertifikasını alarak, elektriğimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimizi belgelemiş durumdayız. Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) alanlarında üçüncü taraf kuruluşlar tarafından doğrulanan performans raporları yayınlıyor, ayrıca EcoVadis tarafından her yıl derecelendiriliyoruz. Atık yönetimi konusundaki sorumluluğumuzun bilinciyle “Sıfır Atık Belgesi”ne de sahibiz.
Ar-Ge konusunda çalışmalarınız var mı? Katma değeri artırmak amacıyla yürüttüğünüz çalışmalarınız ve projeleriniz nelerdir?
Dijitalleşme yol haritamız ile verimliliği ve kârlılığı artırıyoruz
Kocaer Çelik olarak sektörümüzde ilk Ar-Ge Merkezi’ni 2015 yılında kurarak önemli bir dönüm noktasına imza attık. Bu önemli adımı takiben, Çelik Servis Merkezi’mizi yine aynı yıl içerisinde kurduk. Mühendislik gücümüz, Ar-Ge ve inovasyona yatırımlarımız ve katma değeri artırma vizyonumuz doğrultusunda üretimi zor, kısıtlı ve proje bazlı butik üretim gerektiren ürünlere yöneldik.
Tüm iş süreçlerimizde tekniğin bilinen en güncel konumunu takip ederek, üretim hatlarında ve yardımcı operasyonlarda büyük ölçüde otomasyonlaştırma, veri analitiği, gelişmiş sensör teknolojileri, bulut ve on-premise bilişim sistemleri, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojileri ile siber güvenlik çözümlerini dijital dönüşüm stratejilerimizde ele alarak yatırımlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda robotik uygulamalar, akıllı kestirimci bakım uygulamaları, robotik proses otomasyonu (RPA), mekatronik ve yüksek otomasyonlu özel tasarım ve çözümleri kullanmaktayız. 2017 yılında Sanayi Bakanlığı Verimlilik Proje Ödülleri’nde Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında birincilik ödülü kazanan Akıllı Paketleme Sisteminin ardından, 2020 yılında hayata geçirdiğimiz ve müşterilerin taleplerine göre paketleme şartlarını yerine getiren Robotik Paketleme Sistemi ile kendi sektörümüzde bir ilke daha imza attık. Yine sektörde ilk ve tek olma özelliği gösteren patentli tasarımımız ile lojistik yükleme faaliyetlerinde çevreci ve verimli yükleme makinesini kullanmaya başladık. 2017 yılında kurumsal kaynak yönetimi yazılımı olan SAP’de gerçekleştirilen süreç inovasyonları ve uyarlamaları ile SAP Kalite Ödülleri’nde kazanılan birincilik ve sonrasında sürekli geliştirme ile iş süreçlerinde katma değer yarattık. 5 yılı kapsayan dijitalleşme yol haritamız doğrultusunda başta üretim olmak üzere tüm iş süreçlerinde verimliliği ve karlılığı artırırken, kayıpların azaltılmasını hedefliyoruz.
Globalde devam eden ekonomik yavaşlama sektöre ve faaliyetlerinize etkisi değerlendirebilir misiniz? İç piyasadaki daralmaya yönelik geliştirdiğiniz alternatif çözümler nelerdir?
Demir çelik sektöründe 2023 yılında Türkiye ve dünyadaki verilere baktığımızda yaşanan daralmayı net bir şekilde görüyoruz. Dünya çelik üretiminde 2023 yılının 12 aylık döneminde bir önceki yıl ile yaklaşık aynı seviyelerde üretim gerçekleşti. Dünya Çelik Birliğinden edindiğimiz verilerde küresel çelik endüstrisinin dünya genelinde ham çelik üretimi 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla aynı mertebede kalarak 1 milyar 888,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Dünyanın en büyük 8. çelik üreticisi konumunda olan Türkiye’de ham çelik üretimi 2023 yılında bir önceki yıla göre %4 azalarak 33,7 milyon ton seviyelerine gerilediğini gözlemliyoruz.
Bu yıl stratejik planlamalar sektörde önemli rol oynayacak
Türkiye açısından yıl bazlı verileri incelediğimizde demir çelik sektörünün, küresel ekonomik durum ve yaşanan olaylar karşısında belirgin şekilde etkilendiğini gözlemliyoruz. Özellikle küresel ölçekte yaşanan ekonomik sorunlar, Rusya-Ukrayna savaşı, ülkemizde yaşanan deprem felaketi ve Orta Doğu’daki olumsuzluklar, sektördeki olumsuz etkileri artırdı. Bu durum, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları daha da derinleştirdi. İthalat sıkıntıları, yerel piyasadaki üretim maliyetleri ile uluslararası fiyat farkları arasındaki rekabet gücünün azalması da sektördeki önemli zorluklar arasında gösterilebilir.
Sonuç olarak demir çelik sektörü, karmaşık bir ekonomik bağlam içinde faaliyet gösteren ve bir dizi zorluğa maruz kalan kritik bir endüstridir. Yerli hammadde ile ithalat arasındaki tedarik fiyatlarının belirgin bir şekilde farklılaşması, sektördeki maliyet yapılarının dengesizliğine yol açıyor. Bu durum, “pazar maliyet tanımaz” anlayışının bir gerçeklik olduğunu vurgularken, sektördeki aktörleri önemli bir rekabet baskısı altında tutuyor.
2024 yılının henüz başında olduğumuz bu günlerde demir çelik sektörünün ikinci çeyreğindeki beklentiler, Ortadoğu’daki olumlu hareketler ve dünya genelindeki pandemi nedeniyle yavaşlayan yatırım hamlelerinin artmasıyla birlikte hareketliliğin de artması öngörülüyor. Ancak bu dönemde sektörün karşılaştığı yapısal sorunların etkisi göz önüne alındığında, stratejik planlamaların ve sektöre özgü çözümlerin önemli bir rol oynaması bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.