KAYNAKLAR SINIRLIDIR, YARATICILIK ASLA! ABRA VİNÇ
Abra Vinç Makine olarak Torbalıdaki tesislerimizde 2004 yılından beri muhtelif kapasitelerde elektrikli gezer köprülü vinçler, transfer arabaları, ağır hizmet tipi çelikhane / haddehane vinçleri ve müşteri isteklerine, imalat yöntemlerine uygun özel proses vinçleri yapılmaktadır.
KEREM ÖZAY / ABRA VİNÇ KURUCU ORTAK - GENEL MÜDÜR
Abra Vinç Makine olarak Torbalı’daki tesislerimizde 2004 yılından beri muhtelif kapasitelerde elektrikli gezer köprülü vinçler, transfer arabaları, ağır hizmet tipi çelikhane / haddehane vinçleri ve müşteri isteklerine, imalat yöntemlerine uygun özel proses vinçleri yapılmaktadır.
Standart üretim aralığımız 1.000 Kg ile 200.000 Kg.’dır. Ancak bunun üzerindeki kapasitelerde tasarım grubumuz müşteri odaklı özel tasarımlar yapmaktadır.
Malum ülkemizde elektrikli gezer köprülü vinç imalatı ile ilgili çok fazla firma bulunmakta, bu firmaların büyük bir kısmı gerek imalat yeri, gerekse imalat aşamasında kullanılan makine, teçhizat ve kalifiye personel bakımından sınıfta kalmakta, olması gereken gereklilikleri yakalayamamaktadır. Hatta bu gerekliliğin çok uzağında olan bu firmalara her geçen gün yenileri eklenmekte, bu sektörün içinde olmamıza rağmen bizlerin bile yeni duyduğu vinç firmaları çıkmaktadır. Bu firmalar faaliyetlerini kısa süre sonra devam ettirememekte, ancak içinde bulunduğumuz sistem yine bu tarz firmaların yenilerinin çıkmasına izin vermektedir. Sonuç olarak; yurtiçinde bizim gibi firmaların pazar içinde haksız zorluklar yaşamasına sebep oldukları gibi, yurtdışında ise kalitesizlik maliyetlerinden dolayı gerek bizim, gerekse Türkiye’mizin alacağı yolun önü uzun yıllara sirayet edecek şekilde kesilmektedir. Bu durum aynı sektörde rol alan yabancı firmalar için bulunmaz nimettir.
Tabii ki bu durum karşısında; TSE, EN, ISO, DIN, FEM ve ASME normlarında imalat yapan ve sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen bizim gibi firmaların birlik olması, beraber hareket ederek ilgili mercilere problemlerimizin anlatılması olası olsa da, bu durum süreklilik arz etmemiştir. İlgili mevzuat içinde bulunan açık ve eksikler, konu ile ilgili bürokratların hatta ilgili bakanların kısa süreler içinde yerlerini farklı kişilere bırakmaları, son olarak bu işe sahip çıkması gereken vinç firmalarının da bir birlerine karşı samimi olmayan tutumları yüzünden iş çoğu zamanda olduğu gibi yine münferiden bizlerin omuzlarına yüklenmiştir.
Yanlış hatırlamıyorsam, 2012 yılının 2. yarısında bir haber portalında Doğan Can GÜNDOĞDU isimli gencimiz ile ilgili haberi okuma şansım olmuştu. Haberde Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisi olan 20 yaşlardaki kardeşimizin daha vizyona girmemiş bir film ile ilgili yaptığı jenerik çalışması, ki bu film BATMAN serisi bir filmdir ve bu çalışmasının sosyal medya ortamında ilk gün 100.000 kişi tarafından, ilk hafta sonunda da yaklaşık 300.000 kişi tarafından izlenmesi ve başarılı bulunması idi. Benim için haberin en ilginç yanı ise, tüm bu çalışmaları herhangi 3D bir teknoloji kullanmadan, kendi mutfağında ve habere göre 10 TL ederindeki malzeme ile yapması ve çok başarılı olmasıydı.
Tabii bu haber aklıma şu sözü getirmiş idi. “KAYNAKLAR SINIRLIDIR, YARATICILIK ASLA”
Her ne kadar kriz şartları ülkemizde yaklaşık yedi yıldır belirtileri ağırlaşarak devam etse de, gelişen dünyamızda zamanın artık paradan daha değerli hale gelmesi ve imalat hayatında iş güvenliği süreçlerinin daha da önemsenmesi bizleri standart vinçlerde dahi daha yaratıcı olmaya ve katma değerli ürünler yaratmaya itmiştir. Şimdi sizlere bu ürünlerden bahsetmek istiyorum.
AKILLI KALDIRMA ÖZELLİĞİ
(SMART LIFTING - SL-)
Bu özellik kullanımı ile sistem kanca üzerinde yük olup olmadığını hissetmekte ve buna uygun güvenli Mikro ve Makro hızları prosese uygun olarak tespit ederek uygulamaktadır. Örneğin bir tersane ortamında kaldırma yüksekliğinin 22 m. olduğunu varsayalım. Aslında vincin standart kaldırma hızı 4 m/dk olsa da, kancanın yüksüz veya nominal kapasitenin çok altında o anda yük kaldırması durumunda ana kanca hızı 4 m/dk hızdan sistemin yükü hissetmesi sonucu 10-12 m/dk hızlarda güvenli bir şekilde hareket ederek operasyon süresini azaltmaktadır. Bu sistem yine maksimum yükler ile çalışırken bu sefer de güvenlik adına yükü algılayarak hızları mikro düzeye çekebilmektedir. Bu uygulama vincin kullanıldığı her prosese uygulanabilmektedir.
KONTROLLÜ YER DEĞİŞTİRME
ÖZELLİĞİ (CONTROLLED
DISPLACEMENT - CD -)
Bu uygulamada mantık, sistemin kaldırdığı yükün her bir butona basışta aynı miktarda hareket etmesi esasına dayanır. Butona tekrar bastığınızda sistemin yine aynı miktar ve metrajda yatay ve dikey hareketler yapması, ürünün güvenli hareket etmesini sağlar.
Bu uygulama hassas montaj işlemlerinde de kullanılmaktadır.
SALINIM ÖNLEME ÖZELLİĞİ
(ANTI SWAY - AS -)
Bu uygulamada mantık, yüksek hızlar ile çalışması gereken vinçlerin duruş anında veya tekrar ivmelenirken maruz kaldığı atalet kuvvetlerinden etkilenmelerinin önlenmesi esasına dayanır. Böylelikle yük ile veya boş kanca duruş kalkış anında atalet kuvvetlerinden etkilenerek bir sarkaç gibi salınım yapmaz. Bu uygulama özellikle Hidroelektrik santrali ve Termik santrallerin türbin odası vinçlerinde sıkça kullanılır. Yine çelikhane ve haddehane vinçlerinde bu uygulamaya ihtiyaç vardır.
AĞIRLIK OKUMA VE AŞIRI YÜK ÖZELLİĞİ (MONITORING & OVER LOAD - MO -)
Bu uygulamada mantık, sistemin sürekli ve doğru bir şekilde yer değiştirdiği yükün ağırlığını okuması ve aşırı yük durumlarında sistemi ikaz etmesi esasına dayanır. Böylelikle katı model ortamında tasarladığı kalıbın ağırlığının pratikte ne kadar olduğunu led ekran üzerinden görür. Planlanan ile gerçekleşen arasındaki farkı tespit ederek bunu inceleme şansı bulursunuz. Yine sistemin aşırı yüke maruz kalması durumunda bunu dijital göstergeden tüm detayları ile takip edebilirsiniz. Ağırlık okuma özelliği ticari anlamda ağırlığa bağlı fatura ve irsaliye kesiminde kullanılmamalıdır.
AKILLI BAKIM ÖZELLİĞİ
(SMART MAINTENANCE - SM -)
Bir fabrikadaki aynı kapasite ve çalışma sınıfına sahip vinçlerin kullanım süreleri aynı mıdır? Sistemin kaldırma balatası aynı oranda mı aşınmıştır? Bu sorunun yanıtını eğer konu ile ilgili bir ölçümleme yapmadıysanız bilmeniz imkânsızdır. Akıllı Bakım Özelliği uygulamasında mantık, vinç sisteminin çalışma sürelerini kayıt altına alarak, bakım vakti gelen vinç için led ışık yardımı ile kullanıcıların uyarılması esasına dayanır. Bu uygulamada fren balata ömürleri izlenerek yeşil olan led ışığın aşınmanın belli bir sınıra gelmesi ile sarı renge dönüşmesi sağlanır.
Bu durum balata için tekrar boşluk ayarı yapılması gerektiğini gösterir. Artık balata değişim zamanı geldiğinde ve genel bakım yapılması gerektiğinde led ışık kırmızı renge dönerek bakım gerekliliğini kullanıcıya iletir. Bu uygulama ile bakımsızlık sonucu oluşabilecek potansiyel kaza riskini ortadan kaldırmak ve vince zamanında bakım yapılmasını sağlamak artık çok kolaydır. Belirsizlik ortadan kalkmıştır.
Yukarıda bahsettiğimiz özellikler aslında tüm vinç kullanıcıları için gerekli olan ve kullanıcıların insan makine ilişkilerine büyük kolaylıklar kazandıran, kaza riskini her ne olursa olsun azaltan, vince bir katma değer katan kullanıcı odaklı uygulamalardır. Firma olarak yarattığımız bu katma değer ile farkındalık yaratmak ve vinç alımlarında firmalar seçilirken ön planda olmak en büyük amacımızdır. Yaratıcı çalışmalarımız sürekli devam edecektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.