Kerem Çakır: “4.Çelik Servis Merkezimiz Adana’da hizmete girdi”
Son olarak Adana’ya 4. çelik servis merkezini açan Kerim Çelik, yıllık üretim kapasitesini 575 bin ton/yıl’a çıkardı. Genel Müdür Kerem Çakır yapmış oldukları yeni yatırım hakkında bizleri bilgilendirdi ve sektöre ilişkin görüşlerini paylaştı.
Son olarak Adana’ya 4. çelik servis merkezini açan Kerim Çelik, yıllık üretim kapasitesini 575 bin ton/yıl’a çıkardı. Genel Müdür Kerem Çakır yapmış oldukları yeni yatırım hakkında bizleri bilgilendirdi ve sektöre ilişkin görüşlerini paylaştı.
Kerim Çelik olarak 4. Çelik Servis Merkezinizi Adana’ya açtınız, hayırlı olsun. Bu yatırım için neden Adana’yı tercih ettiniz?
Kararımızda en önemli etken bölgedeki etkileyici gelişmedir. Doğu Akdeniz bölgesi bu gelişme hızıyla çok yakında Türkiye’nin ikinci Marmara havzası olmaya adaydır. İskenderun Körfezi Türkiye’nin ve Akdeniz’in en önemli demir çelik üretim merkezlerinden biri haline gelirken, bölgede yassı ve uzun demir çelik mamulü üretimi de sürekli gelişiyor. Bu durum sanayicilerin ilgisini çekiyor ve yatırım alternatifleri arasında bu bölge ilk sırada yer alıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyası belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla bu bölgeden yapılan ihracatta ciddi gelişmeler sağlanacağını öngörüyoruz.
Bu nedenle, Kerim Çelik olarak Adana’ya ve bölgeye yatırım kararı aldık. Adana şubemizle Doğu Akdeniz bölgesindeki müşterilerimize daha yakın olacağız ve onlara dünya standartlarındaki ürün ve hizmetlerimizi sunacağız.
Adana’daki bu çelik servis merkezinin teknolojisinden, üretim kapasitesinden ve ürün yelpazesinden bahseder misiniz?
Adana Şubemizde ilk yıl için 25 bin ton üretim yapmayı planlıyoruz. Burada rulo, dilinmiş rulo, levha, trapez, oluklu galvanizli sac (HDG) ve rulo, dilinmiş rulo levha, Soğuk sac (CR), Sıcak sac (HR), asitlenmiş yağlanmış sıcak sac (HRPO) malzemelerle bölge sanayine hizmet vereceğiz.
Bu yatırımla birlikte Kerim Çelik firmasının tüm şubelerindeki yıllık toplam üretim kapasitesi ne oldu? Hedefinizde başka şubeler açmak var mı?
İstanbul Tuzla, Manisa, Bursa ve son olarak açtığımız Adana şubemizle birlikte yıllık üretim kapasitemiz 575 bin tondur.
Sizce ülkemizdeki yassı çelik yatırımlarının artması ülkemize ve sektöre neler kazandıracak? Bu yatırımlar sizin şirket politikalarınıza etki ediyor mu?
Son yıllarda yassı çelik endüstrisinde hem hammadde üretimi açısından hem de servis merkezleri açısından ciddi yatırımlar gerçekleştirildi, bir kısmı ise halen devam etmekte. Bu yatırımlar sonucu artacak olan rekabetin müşterilere pozitif yansıyacağını ve hem ticari olarak hem de hizmet olarak eskiye göre kendilerine daha çok fayda sağlayacak alım imkanı yakalayacakları görülüyor. Bu yatırımlar karşısında firmamız da servis ve hizmetini ön plana çıkartarak rekabette fark yaratma gayesine devam edecektir.
2011 yılında Kerim Çelik olarak neler yaptınız? Üretim, iç pazar ve ihracata yönelik satışlarınız ve pazardan aldığınız pay hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
2011'de ürün gamımızı genişletmeyi ve müşterilerimize farklı hizmet paketleri sunmayı sürdürdük. 2011 yılsonunda satışlarımız 420 bin ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre 10 oranında büyüme elde ettik. Her bir şubemiz rekor sevkiyat ve ciro rakamlarına ulaştılar. Yayılımımızı ve servisimizi geliştirmeye yönelik yatırımlarımızı sürdürerek yılsonuna doğru Adana şubesini hizmete açtık. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya gibi hedef sektörlerimizde sevkiyatlarımızı artırarak müşterilerdeki varlığımızı pekiştirdik.
2012 yılı için piyasa öngörüleriniz nelerdir? İlk çeyreğini geride bıraktığımız bu yıldan neler bekliyorsunuz?
2012 yılında dünya ekonomisinde durağanlık bekleniyor. Türkiye ekonomisinin büyüme hızının da düşeceği tahmin ediliyor. Planlarımızı bu öngörüyle yaptık. Kerim Çelik olarak son yıllarda istikrarlı bir büyüme tempomuz var. Bu yıl da Türkiye ekonomisinin üstünde bir büyüme performansı göstereceğimizi düşünüyorum. Yatırımlarımızı bu doğrultuda yapacağız ve hedef pazarlarımızdaki yeni kapasite ve tesis fırsatlarını takip etmeyi sürdüreceğiz.
Hükümetin açıklamış olduğu son teşvik paketi hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bu paketle birlikte otomotiv, makine, beyaz eşya vb sektörlerde ne gibi gelişmeler yaşanır?
Bu teşvik paketi ile ülkemizde yatırım ve istihdamda önümüzdeki yıllarda pozitif gelişmeler olacağını ve yabancı yatırımın ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Ayrıca ülkenin belli bölgelerinde yoğunlaşmış olan endüstriyel faaliyetlerin daha farklı bölgelere de yayılımının sağlanacağı beklentisi içerisindeyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.