Kerim Makar: "Kdz. Ereğli'deki sac tüccarları sektörümüzdeki adil rekabet ortamına zarar veriyorlar"
Mos Metal kurucularından Kerim Makar dergimize önemli açıklamalar yaptı.
Mos Metal kurucularından Kerim Makar dergimize önemli açıklamalar yaptı. İç Anadolu Bölge Temsilcimiz Davut Karacan’ın edindiği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden bahseder misiniz? Sektörle nasıl tanıştınız, bugünlere nasıl geldiniz?
Ortağım Muttalip Özkan ve ben Ankara’nın ve Türkiye’nin önde gelmiş metal pazarlama fırmalarından birinde birlikte çalıştık. Eğitimimi de metal üzerine yapmıştım. 3-4 yıl birlikte çalıştıktan sonra kendi işimizi yapmak için çalışmalarımızı başlattık ve ilk işyerimizi Ostim İş merkezi bloklarında küçük bir ofis kiralayarak faaliyete geçirdik. O dönemlerde önemli yardımlarını gördüğümüz bir sanayici büyüğümüz kendi iş yerini bize tahsis ederek yardımcı oldu. Çünkü sadece ofis kiralayarak sektörde tutunmak çok zordur. Özellikle müşteriler muhakkak malzeme stokunu görmek istiyorlar. Şu anda aynı yerde faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız metal ve yan ürünlerini pazarlıyor. Bununla birlikte metallerin kesim - bükümü ve proje bazında çalışmalarımız oluyor. Kısa bir dönem ağır iş makinelerinin nakliye işiyle uğraştık fakat bize uygun bir iş olmadığını düşünerek faaliyeti durdurduk.
Başarının en önemli etkenlerinden birisi fark yaratmaktır. Sizler rakiplerinize nazaran farklı olarak neler yapıyorsunuz?
Şüphesiz ki geçmişte yapılan ticaret anlayışı artık yok oldu. Bizim jenerasyonun farklılığı yaratması gerekir çünkü sektörde olabilmeniz için, tercih edilmeniz için farklı şeyler yapmanız gerekiyor. Bu bağlamda biz müşterilerimizle birebir olarak projeleri değerlendiriyoruz yani projenin başından sonuna kadar takipçisi ve tedarikçisi oluyoruz. Bu da müşterimizi memnun ediyor. Bunun yanında kaliteli ve uygun ürünleri, uygun fiyatlara temin ediyoruz.
Piyasalardaki rekabet hakkında ne düşünüyorsunuz?
Malum Türkiye koşulları, ülkenin içinde bulunduğu istikrarsızlık ve tedirginlik sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Bu noktada kesinlikle rekabeti düşünmüyoruz. Kendi fiyat politikalarımızı uygun şekilde belirliyoruz ve hizmet şartlarımızı, fiyatlarımzı müşterilerimize sunuyoruz.
İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde firmanız gelişmeleri hangi ölçüde takip ediyor, kurumsallaşma yolunda ne gibi adımlar atıyor?
Evet bizler üç aylık dilimlerde profosyönel kadrolardan önemli manada seminerler alıyoruz. Müşterilerimizi elektronik postalarla stoklar, fiyatlar ve piyasa durumları ile ilgili haberdar ediyoruz. Ama yine de bire bir ziyaretleri tercih ediyoruz. Küçük şirket psikolojisinden kurtulduğumuzu düşünüyorum. Gelecek dönemlerde kurumsallaşma çalışmalarımızı artıracağız ve hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğiz.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje ve atılımları bizimle paylaşır mısınız?
Bizler sürekli olarak gerek görsel gerekse işitsel basını takip ediyoruz, sektörel fuarları hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak takip etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle yeniliklerden haberdar oluyoruz. Gelecek dönemlerde sac kesme ve bükme makineleri alanında önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz.
Dergimiz aracılığıyla sektöre vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Söylemek istediğimiz çok şey var aslında ama tek bir şeyin altını çizmek istiyorum: Çünkü meslektaşlarımızın da ortak sorununun bu olduğunu düşünüyorum. Sorun Kdz. Ereğli’de bulunan sac tüccarları… Bir araya gelip şirket ve şirketler kuruyorlar, Erdemir yetkilileri ile masaya oturup “Biz şu kadar malzeme alacağız, bize indiriminiz nedir?” diye pazarlık edip uygun şartlarda ve fiyatlarda malzeme alıyorlar. Bu nedenle yurdun çeşitli yerlerindeki meslektaşlarımız mağdur oluyor, rekabet etme şansları ortadan kalkıyor. Çok ivedilikle bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını talep ediyorum. Bu tür uygulamalar sektörümüze zarar veriyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.