Km Kümsan, ihracattaki payını %30’a çıkaracak
Geçen sene bir önceki yıl satışlarına göre toplamda % 25 büyüme sağlayan firma, bu yılda da yurt içi ve dışı satışlarında bir önceki yıla benzer büyüme oranına ulaşmayı hedefliyor.
Geçen sene bir önceki yıl satışlarına göre toplamda % 25 büyüme sağlayan firma, bu yılda da yurt içi ve dışı satışlarında bir önceki yıla benzer büyüme oranına ulaşmayı hedefliyor.
Km Kümsan Vinç Sistemleri Pazarlama ve Satış Müdürü İlhan Reel, 2011 yılında bir önceki yıl satışlarına göre toplamda yüzde 25 büyüme sağladıklarını belirterek, 2012 yılında da yurt içi ve dışı satışlarında bir önceki yıla benzer büyüme oranına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Bu amaçla yurtiçi satış ekiplerini büyüttüklerini söyleyen Reel, “Yurtdışı satışlar için de yeni ekip kurduk. Bu sayede yeni pazarlara açılarak, 2011 yılında yüzde 20 oranında olan ihracatımızı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Km Kümsan Vinç Sistemleri’nin 1973 yılından bu yana kaldırma ve taşıma sistemleri konusunda hizmet verdiğini anlatan Reel, Çelikbilek Grup bünyesinde yer alan firmalarının İstanbul Tuzla’daki toplam 10 bin metrekarelik alanda üretim, distribütörlük ve satış çalışmalarına devam ettiği bilgisini verdi. Sektöründeki pek çok firmadan farklı olarak çok geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını söyleyen Reel, firmalarının Ceraskal, halatlı vinç, tek ve çift kiriş gezer köprülü vinç, portal vinç, pergel vinç, monoray vinç, tekne taşıma vinci, özel uygulamalar ve çelik konstrüksiyon imalatı konusunda yaptığı çalışmaların yanı sıra bu ürünlerin ithalat ve ihracatını da yaptığını dile getirdi.
Km Kümsan’ın yaklaşık 110 kişiye iş imkanı sağladığını aktaran Reel, “Sahip olduğumuz kalite belgeleri ve imalat sertifikalarına uygun ürettiğimiz sistemlerimiz, gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında önemli projelerde kullanılıyor. Kurumsallaşma çalışmalarına önem veren firmamız verimlilik analizleri, Ar-Ge çalışmaları, yeniden yapılanma ve özellikle sürekli eğitim çalışmalarıyla her düzeydeki çalışanlarının kişisel gelişimine önem veriyor” diye konuştu. Reel, yüksek tonajlı tersane vinci, yüksek katlı bina cam temizleme vinci, tekne taşıma vinci ve yer vinçleri gibi yeni vinç sistemleri ve ekipmanları konusundaki çalışmalarının her geçen yıl artarak devam ettiğini kaydetti.
Yeni yatırım teşvikleri sektör büyümesinde önemli rol oynayacak
“Bugün Türkiye pazarına baktığımızda yerli üreticilerin yüzde 80’inin pazara egemen oldukları rahatlıkla görülüyor” diyen Reel, genelde vinç sistemlerinde kullanılan motor, redüktör, şalt ve elektronik malzemelerinde ürün çeşitliliği ve vergi avantajı nedeniyle dışa bağımlı olan sektörün, Avrupa menşeli vinç üreticilerinin ürünlerine yakın kalitede ürünlerini yapar hale geldiğine dikkat çekti. Reel, söz konusu ithal ekipmanlar için yeni yatırımların desteklenmesinin beraberinde, sektördeki dışa bağımlılığı azaltacağını ve vinç sektörünü küresel pazarda daha da ön plana çıkartacağını dile getirdi. 2009 yılında gerileyen vinç sektörünün 2010 yılında toparlanmaya başladığını ifade eden Reel, 2011 yılında büyüyen sektörün, bu büyümesini 2012 yılında da sürdürmesini beklediklerini söyledi. Reel, özellikle 2012 yılının ilk altı ayı içinde açıklanmasını bekledikleri yeni yatırım teşviklerinin bu büyümede önemli rol oynayacağını dile getirdi.
Yoğun rekabetin yaşandığı vinç sektöründeki temel sıkıntının, kullanılan malzeme ve üretim şekli açısından eşdeğer olmayan ürünler nedeniyle yaşanan haksız rekabet olduğunu ifade eden Reel, şöyle konuştu:
“Yetkin olmayan kişi ve kuruluşlarca üretilen, standartlara uymayan ürünlerin, özellikle teklif alım aşamasında müşterilerin doğru karar vermesini olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Bu sebeple, müşterilerin teklifleri mukayese ederken dikkat etmesi gereken en önemli konunun, vinçlerde kullanılan malzemelerin özellikle kapasite dışında FEM standartlarına uyumu, hızı ve halat donanımı gibi teknik özellikler olduğunun altını çizmek isteriz. Bu özelliklerin göz önünde bulundurularak mukayese yapılması gerektiğini ve vinç siparişi vermeden önce neyin, nerede, nasıl ve kimler tarafından yapıldığını görmelerini tavsiye ediyoruz.”
Reel, bunun dışında firmanın satış sonrası hizmetlerdeki gücünün ve sahip olduğu kalite ve üretim belgelerine de dikkat edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
“Sektör yasalarla denetlenmeli”
Vinç imalat sektörünün yasa ve kanunlarla denetim altına alınması gerektiğine değinen Reel, sektörde rekabet koşullarının iyileştirilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bu amaçla, vinç üretecek firmaların ilgili bakanlık ve derneklerden yeterlilik belgesi almasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen İlhan Reel, sözlerine şöyle devam etti:
“Yapılacak düzenlemelerle gerekli yasalar çıkartılarak, zorunlu olan vinç bakımlarının da yasal takibe alınması önem arz ediyor. Bunun dışında 2011’de kurulmuş olan ve kurucu üyesi olduğumuz Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği’nin (TEVİD) bu alanda daha aktif olması ile bu konuların en kısa sürede çözüme kavuşmasını ve bu alanda Türk sanayisinin daha iyi yere gelmesini bekliyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.