Kmtso'da Metal Mutfak Eşyası Sektörü Strateji Çalıştayı
'KOBİ işbirliği ve Kümelenme'' projesi kapsamında Ekonomi Bakanlığı ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen ''Metal Mutfak Eşyası Sektörü Strateji Çalıştayı KMTSO fuaye salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mehmet Emrah Sazak, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu, Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzunlar, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen, uzmanlar ve çok sayıda firma yetkilisi katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu üyesi Kadir Gülkesen, "Sanayi kenti olan Kahramanmaraş'ta metal mutfak eşyaları sektörü yarattığı katma değer ve sağladığı istihdam ile tekstilden sonra ikinci büyük sanayi kuruluşu olmuştur. Türkiye'de üretilen mutfak eşyalarının yüzde 70'ini tek başına üreten kentimiz sektörümüzde en büyük merkez konumundadır.
Yatırım atılımında olan sektörümüz daha katma değerli ürünler üretmek ihracatını arttırmak, markalar oluşturmak, dünya pazarlarından daha fazla pay almak istemektedir. Bunu yaparken de daha fazla devlet desteğine ihtiyaç duymaktayız. Doğru desteklerle sektörün bunu yapacak azmi ve gücü vardır. Düzenlenen bu çalıştayla biz sorunlarımızı artılarımızı eksilerimizi, çözüm yollarını ve bu yolculukta devletimizden beklediğimiz destekleri tespit ederek yol haritası oluşturacağız"dedi.
Amaçlarının firmalarla kafa kafa verip istişare ederek mutfak eşyası sektörüne bir yol haritası belirlemek olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mehmet Emrah Sazak ise ''Kahramanmaraş'ta firmalarımızı rekabetçi yapmak için ter dökeceğiz. Sektörün yol haritasını belirlemek için ter dökeceğiz. 3 yıl boyunca Kahramanmaraş'ta kentteki mutfak eşya sektörünün ihtiyaçlarını giderecek, ortaya konulan vizyonun gereklerini yapacak, firmalarımızı rekabetçi kılacak işler yapacağız.
Çalıştayın sonuçları ihtiyaç analizi olarak konumlandırıp 3 yıl boyunca kentteki firmaların ihtiyaç ve sorunlarını gidecek, onları pazara götürecek ve yurt dışından potansiyel alıcıları getirecek rekabetçilik adına yapılması gereken işleri KTSO'nun sahiplenmesiyle birlikte yapacağız.
Kümelenme bir amaç değil ama iyi bir araç olduğuna inanıyoruz. Küreselleşme sürece rekabet etme dinamiklerini çok değiştirdi. Firmalara iş birliği kültürünü anlatmak istiyoruz. Bu proje kapsamında önümüzdeki yıllarda görerek ve yaparak çok şey öğreneceğiz. Sanayiciyle birlikte hedef pazarlara gideceğiz. Sizlerle birlikte bu sektörün en rekabetçi ülkelerinde rakiplerimizi neler yapıyor onları göreceğiz.''diye konuştu.
Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu ise firmaların ayakta kalarak kapasitesini artırması için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına çok ciddi yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti.
Üretilen ürünlerin işlevinin aynı olduğunu fakat ürüne ergonomi ve moda gibi değişik tasarımlar katarak ürünün satış olanağının arttığına dikkati çeken Anteplioğlu, ''Firmaların iş birliği yapması mutlaka gerekiyor. Firmalar birbirlerini rakip olarak görmesi gerekmiyor. Kümelenme ve iş birliği sayesinde aslında pazar payımız büyüyecektir. Hem sektörün pastanısını büyüteceğiz hemde firmaların pastadan aldığı payı büyüteceğiz. Buda ciddi bir işbirliğini gerektiriyor.'' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Koordinatörlüğünü uzman Aynur Öngel'in yaptığı Kahramanmaraş Kümelenme Bilgi Merkezinin açılışı yapıldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.