KOBİ'lere BÜYÜMEYİ Garanti Ediyoruz
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Garanti Bankası, 1997 yılında KOBİ’leri ayrı bir segment olarak gören ilk özel Türk Bankası olarak başlattığı KOBİ bankacılığı hizmetlerini günümüze dek başarıyla sürdürüyor. Türkiye’de KOBİ’lerin gelişmesi ve büyümesi adına yürüttüğü faaliyetlerine devam eden Garanti Bankası KOBİ’lere özel çözümleri ile müşterilerine hizmete devam ediyor.
Garanti Bankası’nın KOBİ’lere yönelik çözüm önerileri neler? 2015 yılında KOBİ’lere özel çözüm önerileriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Garanti olarak KOBİ’lere, bankalarıyla sadece sıkıntılı günlerinde, sorunları kapıya dayandığı anda değil, her zaman yakın iletişimde olmalarına; müşteri temsilcilerinin danışmanlığını almalarını öneriyoruz. Bankalarını sadece finansal aracı olarak değil, danışman gibi görmeleri ve bu anlamda da bankalarından olabildiğinde faydalanmaları, bilgi almaları, daha güvenli adımlar atmaları, risklerini minimize etmeleri açısından önem taşıyor. Piyasada belirsizlikler ve değişimler yaşadığımız günlerde, herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerekiyor ancak kriz havası da yaratılmamalı. KOBİ’lere, cari açık (kur hareketi) ve enflasyon (faiz hareketi) göstergelerini takip etmelerini öneriyorum.
Dikkat etmesi gereken konular, nakit akışı, tahsilat riski ve banka seçimi diyebiliriz.
3-4 bankadan fazla sayıda bankayla kredili çalışan KOBİ’lerin böyle dönemlerde gerektiğinde ilave kredi bulmaları zorlaşıyor.
İhracata ağırlık vermeleri, yeni pazarlara yönelmeleri ve vadelerini uzun zamana yaymaları diğer önerilerimiz olabilir.
Tahsilat vadelerinin uzamasındaki risk, KOBİ’lerimizin ödeme vadelerinin esnekliğiyle ilişkili... KOBİ’lerimiz, borç vadelerinin yapılandırırken bunu dikkate almalı ve vadesini esnetmeye özen göstermeli. Aynı zamanda, hammaddede dışa bağımlı olan KOBİ’lerin maliyetlerinin dövize paralel olarak artışı ve kur farkından kaynaklanan maliyet artışı, finansman ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bunun yanında tüketicinin güven körelmesiyle iç piyasada talebin düşmesi, ağırlıklı iç piyasaya hizmet eden KOBİ’lerin de işlerinin yavaşlamasına ve nakit akışlarının düzensizleşmesine yol açıyor. Bu açıdan, KOBİ’lerin ihracata ağırlık vermesi de onlara fayda sağlayacak ya da en kötü ihtimalle kaybettirmeyecek gibi görünüyor.
Biz, sahayı iyi bilen ve yöneten bir banka olarak, müşterilerimizi yakından takip edip ihtiyaçlarını doğru analiz ederek kendilerini destekliyoruz. Böylelikle ihtiyaçlarına birebir yanıt veren alternatif ürün ve hizmetler geliştirip sunuyoruz. KOBİ’lerin özellikle nakit akışlarında zorlandıkları dönemlerde, kredilerini ödeme güçlüğü çekmeye başlayacaklarını hissettikleri anda bankalarına başvurmalarını; ödemelerini vadeye yaymalarını tavsiye ediyoruz. Bu gibi durumlarda bankalarıyla olan ilişkilerinde daha yakın olmalarını öneriyoruz.
Önümüzdeki dönemde KOBİ’lerimizin teknolojiden daha fazla faydalanabileceği işbirlikleriyle müşterilerimizin dijitalleşmelerine destek olurken gerek hayatlarını kolaylaştıracak gerekse maliyetlerini azaltacak çözümler üreterek sürdürülebilirliklerine katkı sağlamayı planlıyoruz.
Garanti Bankası için KOBİ Bankacılığının temelini neler oluşturuyor? KOBİ’ler neden Garanti Bankası’nı tercih etmeli? KOBİ’lere özel sunmuş olduğunuz çözüm önerileriniz neler?
Biz, Garanti KOBİ Bankacılığı olarak, KOBİ’lerin işletmelerini büyütmelerine yardımcı oluyor, faaliyetlerimizi de bu eksende hayata geçiriyoruz. KOBİ’lerin ihtiyaçlarına; finansman, bilgiye ulaşım hizmetleri ve yeni ürünler olmak üzere 3 ana başlıkta çözüm bulmayı hedefledik.
Finansmana ulaşımda, KOBİ’lerin en temel sorunları olan uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını etkin ve hızlı bir kredi süreciyle gideriyoruz. KOBİ’lerin faaliyet döngüsünü inceliyor, stok finansmanı ve alacak finansmanı benzeri ihtiyaçları için borçlu cari hesap, spot kredi gibi ürünlerimizle 1 yıldan kısa vadelerde fonlama sağlıyoruz. Daha uzun işlemlerde ise 60 aya kadar, aylık eşit taksitli veya sektörel gereklilikler doğrultusunda değişken nakit akışlarına uygun ödeme planları içeren 20’ye yakın destek paketimizle KOBİ’lerimize destek oluyoruz. KOBİ’ler bankamız ürünlerini özellikle, işyeri ve yatırım finansmanında uyguladığımız esnek ödeme planları nedeniyle tercih ediyor. Nakit ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerimizin yanı sıra özellikle dış ticaret yapan KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamak için gayrinakdi kredi imkânı da sunuyoruz.
Yatırım yapmak isteyen KOBİ’lerimize sunduğumuz kredi imkanlarımızla, farklı yatırım ihtiyaçları olan KOBİ’lerimize de destek oluyoruz. Örneğin; Sürdürülebilirlik stratejimize de paralel olarak, KOBİ’lere, lisanssız güneş enerjisi yatırımlarının finansmanına yönelik kredi ürünü sunuyoruz. Bu krediden; çevre dostu kaynak kullanarak kendi elektriğini üretmek isteyen ya da üreteceği fazla elektriği satarak gelir elde etmeyi hedefleyen tüm gerçek ve tüzel kişiler yararlanabiliyor. 2 yıla kadar geri ödemesiz, orta ve uzun vadelerde sunulan kredi, isteğe bağlı olarak Türk Lirası ya da döviz cinsinden kullanılabiliyor. Diğer yandan, finansmana erişimde en fazla zorluk çeken segmentten biri olan yeni girişimciler ve kadın girişimcilere 2 ayrı programda destek oluyoruz.
Örneğin; girişimci KOBİ’lere tüm bankacılık işlemlerini Garanti’ye gelerek, hem en uygun koşullarda hem de tek çatı altından yapabilecekleri bir destek paketi hazırladık. “İşimi Kuruyorum Destek Paketi” kapsamında yeni iş kurmak isteyen girişimcilere, finansman desteği sağlayacak bilgilendirme hizmeti veriyor, her konuda hayatlarını kolaylaştıran ürün ve hizmetler sunuyoruz. Bu kapsamdan 6.000’e yakın girişimciye 173 milyon TL kredi kullandırdık.
“Kadın girişimcileri destekliyoruz”
Yine finansmana ulaşmada zorluk çeken bir diğer segment de kadın girişimciler… Garanti olarak, kadınların iş hayatına katılımının artması adına büyük önem taşıyan kadın girişimciliğinin yaygınlaşması ve desteklenmesi gerektiğine sonsuz inanıyoruz. Bu inançla, 2007’den bu yana dünya çapındaki diğer finans kuruluşlarınca örnek gösterilen öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı borçlanma konusundaki başarımızı girişimci kadınlarımıza fayda sunmak üzere kullanıyor ve onlara özel fonlamalar sağlıyoruz. Bu kapsamda, Kasım 2012’de, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD), Türkiye’den sadece kadın girişimcilere finansman sunmak amacıyla sağlanan en yüksek krediyi aldık. EBRD’nin Türkiye’de kadın girişimcilere yönelik sunduğu tek fon olan, 60 milyon ABD Doları tutarındaki 5 yıl vadeli bu krediyi, Kadın Girişimci Destek Paketi altında sunduk ve kadın girişimcilere yönelik yatırım ve işletme kredilerinin finansmanında kullandırdık. Bugüne kadar bankamızdan kadın girişimcilere kullandırdığımız toplam kredi rakamı 2,1 Milyar TL ye ulaştı.
“Tarım sektörünü destekliyoruz”
Ayrıca, Garanti Bankası olarak, tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de destekliyor, kredi desteği sağlıyoruz. Bu çerçevede, tarımsal üretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Tarım Sektör Paketi kapsamında yılda bir ödemeli 12 aydan 60 aya varan vadelerle birçok kredi tesis ediyoruz.
Garanti Bankası olarak ayrıca; Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’yla (EBRD); Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu tarafından ortaklaşa başlatılan “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” kapsamında iyi niyet mektubu imzaladık. Böylece, kadınlar tarafından yönetilen işletmelere kredi olarak verilmesi planlanan 300 milyon Euro’luk kredi paketine dahil olduk. 6 bankanın katıldığı program, Türkiye’deki kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve daha rekabetçi olmalarını sağlamak amacıyla, finansal ve teknik destek içeren kapsamlı bir paketten oluşuyor.
KOBİ’lere yönelik hizmetler:
Girişimciler, Girişimci El Kitabı’ndan faydalanabiliyor. Yeni işletme sahipleri, Girişimci El Kitabı’yla, başlarken, büyürken ve olgunlaşırken yani başarı hikâyelerini yazarken ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgilere kolayca ulaşabiliyor. Tüm girişimciler, Girişimci El Kitabı’nın interaktif versiyonuna garanti.com.tr/kobi üzerinden erişebiliyor.
Ayrıca Peryön Türkiye İnsan Yönetimi Derneği işbirliğiyle “İş Sağlığı ve Güvenliği” ile ilgili merak edilen tüm konuların yer aldığı “KOBİ’lere Özel İş Sağlığı ve Güvenliği Kılavuzu”nu da KOBİ’lerin hizmetine sunduk. KOBİ’lerimiz genel ilkeler ve kurallar, işverenin yükümlülükleri, çalışanların hak ve yükümlülükleri ile yönetim sistemleri ve dokümantasyon konularını içeren kılavuza garanti.com. tr/kobi’den ulaşabilirler.
Ulusal ve uluslararası desteklerle ilgili gerekli bilgi ve yönlendirmeyi tek bir çatı altında sunan Teşvikbul hizmetimiz bulunuyor. garanti.com.tr/kobi altında uygulamaya aldığımız TeşvikBul bölümünde yer alan formlara il, faaliyet alanı, şirket kuruluş tarihi, çalışan sayısı ve yatırımın konusu gibi bilgileri dolduran KOBİ’ler, kendilerine en uygun teşvik, hibe ya da destekle ilgili ücretsiz bilgi sahibi oluyor.
Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz yeni hizmetimiz “ŞirketKur” ile girişimcilerin aklındaki önemli soruları cevaplıyoruz. Girişimciler, kendilerine ve planladıkları yapıya en uygun şirket tipini bulmalarını sağlayan hizmet kapsamında, harcama kalemlerini ve ortalama kuruluş maliyetini öğrenebiliyor. İşbirliği yaptığımız danışmanlık firması, şirket kurmak isteyenlerin garanti.com.tr adresinde doldurduğu formu inceleyerek, hangi şirket tipinin uygun olduğunu ve ortalama maliyet giderlerini, e-posta yoluyla kendilerine bildiriyor. Girişimciler ayrıca, şirket kurma aşamasındaki püf noktalarını, doküman halinde garanti.com.tr sitesinden bulabiliyor.
1997 yılında KOBİ’leri ayrı bir segment olarak gören ilk özel Türk Bankası olarak başladığımız KOBİ bankacılığı hizmetlerimiz, Türkiye’de KOBİ’lerin daha gelişmesi ve büyümesiyle genişledi. Garanti olarak, KOBİ’lerin finansman sorunlarına çözüm bulmanın yanı sıra, sürdürülebilir bir yapı içerisinde varlık gösterebilmesi için bilgiye ulaşmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Özellikler, genç ve kadın girişimcileri ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgilendiriyor; fikirlerini en verimli şekilde değerlendirmeleri adına yönlendirmede bulunuyoruz.
“Garanti Anadolu Sobetleri ile Türkiye’yi karış karış geziyoruz”
2002’den bu yana düzenlediğimiz Garanti Anadolu Sohbetleri ile 67 ilde yapılan 97 toplantıda 31 bini aşkın KOBİ’yle fikir alışverişinde bulunduk ve bu toplantılarla yaklaşık 150.000 km mesafe kat ettik.
2011 senesinde KOBİLGİ adını verdiğimiz bilgilendirme toplantılarına başladık. Bu buluşmalarda, işletmelere; iş yapış şekillerinde değişime yol açacak yeni düzenlemeler, mevzuat/kanun değişikliklerinin getireceği yeni süreçler gibi konularda, uygulamaya yönelik bilgiler vermeyi hedefliyoruz. KOBİLGİ toplantıları kapsamında yakın zamanda başlattığımız, “İş Sağlığı ve Güvenliği konulu bilgilendirme toplantılarını, Peryön Türkiye İnsan Yönetimi Derneği işbirliğiyle ve konusunda uzman konuşmacılarla birlikte gerçekleştiriyoruz.
“Genç girişimcilerin önünü açıyoruz”
Diğer yandan, genç girişimcilerle, yani geleceğin iş insanlarıyla bir araya gelebileceğimiz, fikirlerini değerlendirebileceğimiz, bilgi paylaşımında bulunabileceğimiz olabildiğince çok platform yaratmak için çalışıyoruz. TOBB ile birlikte düzenlediğimiz Genç Girişimci Buluşmaları’nın ilkini Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Özel sektörden önemli konuşmacıların yer aldığı buluşmada, Garanti Bankası olarak girişimcilikle ilgili ipuçlarını ve sunduğumuz hizmetleri gençlerimizle paylaştık. Ayrıca, Türkiye’nin ilk ve önde gelen melek yatırım organizasyonu Galata İş Melekleri’nin düzenlediği, İTÜ Girişimcilik Kulübü ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’nün desteği ve Garanti Bankası’nın ana sponsorluğuyla gerçekleşen GBA Mentor Clinic toplantılarının ilki, geçtiğimiz yıl düzenlendi. Fikir sahibi girişimcilerin, mentorlerle ve melek yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda, gençlere fikirlerini sunma ve yatırımcıların bilgi birikimlerinden faydalanma imkânı sunduk.
Garanti olarak, 2006 yılında, kadınların iş hayatına katılımını artırmak, kadın girişimciliğini yaygınlaştırmak ve desteklemek amacıyla, kadın girişimcileri farklı bir segmentte değerlendiren ilk özel banka olarak yola çıktık. Yaptığımız çok sayıda araştırmanın sonucunda, kadınlarımızın en çok cesaret, finansman ve bilgi alanında eksiklik hissettiğini gördük ve bu alanlara odaklandık. 2006’den bu yana, bu 3 ana alanda, dünya çapındaki pek çok finans kuruluşunca örnek gösterilen öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
KAGİDER’le birlikte düzenlediğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları, kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımızın çatısını oluşturuyor. 2008 yılından bu yana, 29 ilde 6 bini aşkın kadın girişimciyle bir araya geldiğimiz buluşmalarda, iş hayatında fayda sağlayacak temel başlıklarda bilgilendirme yapıyoruz.
8 yıldır, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı düzenliyoruz. 2014’te Türkiye’nin Kadın Girişimcisi, Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci ve Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci kategorilerini yanı sıra Kadın Sosyal Girişimci kategorisinin de birincilerini seçtiğimiz yarışmada, bu yıl da ödüller sahiplerini buldu.
Yarışmada, 4 kategoride 6 birinci seçildi. Birinciler ve firmalarını şöyle sıralayabiliriz:
• Göknur Atalay / “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” GY Mühendislik Mimarlık A.Ş.
• Bedriye Hülya / “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” B-Fit Sağlık ve Spor Yatırım ve Ticaret A.Ş.
• İksir Sema Aydın / “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası (Atılım İnşaat Taahhüt)
• Pınar Kaftancıoğlu / “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” İpek Hanım’ın Çiftiği
• Başak Taşpınar Değim / “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” Avakado Grup Internet Servisleri Ticaret A.Ş.
• Rahşan Tan & Leslie Kandiyoti Mori / “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” İdemama Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
2012 yılı Eylül ayında Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin işbirliğiyle, kadın girişimcilerin ücretsiz eğitim aldığı “Kadın Girişimci Yönetici Okulu” projesini başlattık. Proje kapsamında, Boğaziçi’nin değerli akademisyenleri, katılımcılara kurumsallaşma, inovasyon, sürdürülebilir şirket yönetimi ve müşteri ilişkileri gibi çeşitli konularda, yaklaşık 1 ay süren yoğun bir eğitim veriyor; mesleki donanımı güçlendirecek, iş yaşamında fayda sağlayacak bilgileri en pratik şekilde aktarıyor. Bugüne kadar 9 ilde 1.200 kadın girişimcimiz bu eğitimlerden faydalandı.
Garanti Bankası Facebook sayfasında oluşturduğumuz “Kadın Girişimci” sekmesiyle, dijital platformda da, girişimci kadınlara desteğimizi güçlendirdik. İş sahibi ya da yeni iş fikirlerini hayata geçirecek girişimciler, sayfa üzerinden pek çok yararlı bilgiye erişebiliyor. KOBİ’lere özel fırsatlardan en hızlı şekilde haberdar olan ziyaretçiler; özel finansal seçenekler sunan Kadın Girişimci Destek Paketi’yle ilgili detaylı bilgilere ve hayata geçirilen projelerle ilgili duyurulara ulaşabiliyor.
Bunların yanı sıra, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), kadın girişimcileri destekleme modelimizi ve bu alandaki çalışmalarımızı değerlendirdiği, uluslararası arenada örnek vaka analizi olarak gösterilen bir raporlama çalışması gerçekleştirdi. Çalışmalarımıza başladığımız günden bu yana, Uluslararası Finans Kurumu, deneyim ve birikimimizi diğer finans kuruluşlarıyla paylaşmamız amacıyla, bizi birçok uluslararası platforma davet etti. Böylelikle, uygulamalarımızı tüm ekosistemin faydasına sunma imkanı verdi.
Çalışmalarımıza gösterilen ilgi, bizi IFC ile yeniden bir araya getirdi. Birlikte, sunduğumuz değerin etki alanını genişletmek ve yol gösterici boyutunu güçlendirmek üzere, bir vaka çalışması hazırlamaya karar verdik. Bu kapsamda IFC, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla görüştü, titizlikle bilgi toplayıp bir rapor hazırladı. Garanti olarak, bugün, üst yönetimimizin desteği ve saha ekibimizin özverisiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmaların; IFC gibi saygın bir kuruluş tarafından örnek gösterilmiş, ölçüt kabul edilmiş olması bizi mutlu ediyor. Bundan sonra da, bankamızın sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez bir parçası haline gelen kadın girişimciliği konusunda derinleşmeye, bilgi birikimimizi zenginleştirmeye ve proje geliştirmeye devam edeceğiz.
Garanti Bankası olarak, dijital okuryazarlığın, iletişim ve işlem teknolojilerine hakim olmanın, günümüzde başarıya ulaşmanın temel faktörleri arasında yer aldığına inanıyoruz. Bu kapsamda, KOBİ’lerin dijitalleşme sürecini hızlandırmak ve yeni çağda hayatlarını kolaylaştırmak için yeni bir projeyi hayat geçirdik. Google, Microsoft ve Turkcell iş ortaklığıyla, KOBİ’lere hizmet sunan Müşteri İlişkileri Yöneticilerimizden oluşan Dijital Dönüşüm Elçileri adlı bir ekip oluşturduk. Elçilerin temel teknoloji bilgilerine sahip olmasını sağlayacak Gelecek Dijital KOBİ Zirvesi’ni gerçekleştirdik.
Dijital Dönüşüm Elçileri ekibiyle; dijital dönüşümle KOBİ’lerin verimliliğinin artmasını, süreçlerinin kolaylaşmasını, kontrol sistemlerinin oluşturulmasını ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesini olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Bu projeyle, değişen dünya düzenine uyum sağlaması için KOBİ’lerin farkındalığını artırmayı, temel teknolojik gereksinimleriyle ilgili yönlendirmede bulunmayı amaçlıyoruz.
İşlem çeşitliliği ve kullanım kolaylığı sayesinde firmalarımızın tüm bankacılık işlemleri ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayan ana hizmet kanalımız olan Kurumsal İnternet Şubesi ile 1998’den bu yana hizmet veriyoruz. 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz tasarım değişikliği ile beraber Kurumsal İnternet Şubesi, KOBİ’lerin sadece bankacılık işlemlerini gerçekleştirdikleri bir kanal olmaktan çıkıp, nakit akışlarını takip ettikleri, gelir ve gider takibi yaptıkları, portföy yöneticileriyle doğrudan iletişime geçebildikleri ana hizmet kanalı haline geldi. Mevcut durumda 400’ün üzerinde farklı finansal ve görüntüleme işlemi Kurumsal İnternet Şubesi’nden gerçekleştirilebiliyor.
KOBİ’ler Kurumsal İnternet Şubesi’nden sadece günlük bankacılık işlemlerini değil, Maaş Ödemeleri, Nakit Yönetimi, Dış Ticaret, Takas Finansmanı vb. özellikli işlemlerini de kolaylıkla yapabiliyor. Rakamlara baktığımızda ise bugün, Türkiye’de İnternet Şubesi’nden işlem yapan her 4 firmadan biri Garanti’li. İşletmeler, Kurumsal İnternet Şubesi’nde, imza sirkülerindeki yetkilerin aynısını kullanarak işlemlerini gerçekleştirebiliyor. İsterlerse kullanıcılarına sadece görüntüleme yetkisi tanımlayabiliyor ya da işlemlerin çoklu onay yetkisi kapsamında gerçekleşmesini sağlayabiliyor.
Ayrıca Kurumsal İnternet Şubesi’nden gerçekleştirilecek işlemlerinde hesap kısıtlaması yapabiliyor, kullanıcı bazında işlem limitleri belirleyebiliyor. Diğer yandan, Kurumsal İnternet Şubesi’nde yeni devreye aldığımız Yetkilendirme Yöneticisi tanımı sayesinde KOBİ’ler şubeye gitmeden yetki-onay tanımlarını İnternet Şubesi’nden değiştirebiliyor. Bu tanım sayesinde Garanti’de bireysel müşteri numarası bulunan kişiler firma kullanıcısı olarak firmaya eklenebiliyor, tanımlı kullanıcılar silinebiliyor ve tanımlar belirli limitler dahilinde farklılaştırılabiliyor.
Bunun yanında son dönemde hizmete sunduğumuz Kurumsal Cep Şubesi’yle, işletmelerin günlük bankacılık işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarına olanak sağlıyoruz. Müşterilerimiz, Kurumsal İnternet Şubesi girişlerinde kullandıkları müşteri numarası ve parola ile Kurumsal Cep Şubesi’ne de giriş yapabiliyor. Ayrıca uygulamamızda yer alan “Kullanıcı Değiştir” özelliği sayesinde de tek bir uygulama üzerinden hem bireysel hem de firma hesaplarına kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca, onaya düşen işlemler notification (bildirim) olarak telefonlarına geliyor. Böylece para transferi ve nakit yönetimi onaylarını her yerden gerçekleştirebiliyor. Kurumsal Cep Şubesi uygulamasında işletmeler günlük bankacılık işlemlerine ek olarak İnternet Şubesi’nde de yer alan Kişisel Finans Yönetimi araçlarına ulaşabiliyor. Çek/Senet adımından günlük ödenecek/tahsil olacak çek ve senetlere ait özet bilgilere erişebiliyor, detay ekranından çekin ön ve arka yüzlerinin resmini görüntüleyebiliyor. Yine bu özelliği kullanarak arka yüzde bulunan çekin kimler tarafından cirolandığı bilgisine erişebiliyor.
Diğer yandan, cnbce.com sitesindeki “Garanti KOBİ” sekmesi altında yer alan Ekonomi, sektörel haberler, girişimcilik ve iş ve kadın sayfalarımızdan güncel haberlere ve gelişmelere ulaşılabiliyor. Bunun yanında makaleler ve uzmanlarımızın görüşlerinin yer aldığı videolar da KOBİ’lerimizin bilgiye ulaşmalarını kolaylaştıracağını düşünüyoruz.
2015 yılında KOBİ’lerimizin hayatlarını kolaylaştıracak ve katkı sağlayacak ürün, hizmet ve işbirlikleri ile karşılarına çıkacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.