Köln'deki Demir Çelik Fuarına 82 Türk Firması Katıldı
Almanya'nın Düsseldorf kentinde açılan Tube&Wire Demir-çelik ve Boru Fuarı'na 82 Türk firması katıldı. çin, İtalya ve Hindistan'ın ardından Türkiye firma sayısı olarak fuarda temsil edilen en büyük ülkelerden oldu.
Almanya'nın Düsseldorf kentinde açılan Tube&Wire Demir-çelik ve Boru Fuarı'na 82 Türk firması katıldı. çin, İtalya ve Hindistan'ın ardından Türkiye firma sayısı olarak fuarda temsil edilen en büyük ülkelerden oldu. Fuarda müşterileriyle görüşme imkanı bulan Türk firmaları yeni iş bağlantıları yaptılar. Türk firma temsilcileri fuardan beklentilerinin üzerinde bir sonuç elde ettiklerini belirttiler. Türk firmaları krizin etkilerinin azalmaya başladığı 2010 yılında ihracatlarını daha da arttırmayı hedeflediklerini belirtiler.
KRİZE RAĞMEN SATIŞLARIMIZI ARTTIRDIK
Polar Dış Ticaret Ltd. Şirketi Direktörü Mehmet Yaşaroğlu:
“Fuara 4.kez katılıyoruz. Bu fuara katılmanın son derece büyük faydalarını gördük. 25 ülkeye demir ve çelik ürünleri ihraç ediyoruz. Ticaretimizde çelik profil, levha, boru ve yarı mamul demir çelik ürünleri başta geliyor. Biz üretim yapmıyor, hazır ürünleri pazarlıyoruz. Türkiye'de üretici firmalardan aldığımız malları Balkanlar, Arap ülkeleri ve Avrupa'ya gönderiyoruz. Türkiyede üretilen ürünleri satmaya özen gösteriyoruz. Ancak bir ürün Türkiye'de üretilmiyor ya da rekabetçi olacak nitelikte değilse diğer ülkelere yöneliyoruz. Global kriz 2008 yılının ikinci yarısından itibaren çelik sektöründeki satışları önemli ölçüde düşürdü. üretimin yanı sıra fiyatlar düştü. Buna karşın biz 2009 yılında satışlarımızı 2008'e göre yüzde 5 oranında arttırmayı başardık. 2010 yılından daha da ümitliyiz. Sektörde bir canlanma söz konusu.”
TEK SORUNUMUZ HAMMADDE TEMİNİ
Tube fuarına ikinci kez katıldıklarını belirten Özbal çelik Boru'nun Dış Ticaret Sorumlusu Bengü Mustul:
“Burada, daha önce telefonla veya maille haberleştiğimiz müşterilerimizle yüz yüze görüşme imkanımız oluyor. Bunun yanı sıra yeni müşteriler kazandık. Spiral kaynaklı çelik boru üreticisiyiz. Mersin ve Tarsus'ta üç fabrikamız var. Fransa, Bulgaristan, Cezayir, Irak ve Suriye başlıca ihracat yaptığımız ülkeler. üretim kapasitemiz yılda 90 bin ton. ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80ini ihraç ediyoruz. çelik fiyatlarındaki dengesizlik müşterilerimize verdiğimiz fiyatları etkiliyor. Ancak krize rağmen satışlarımız yükselmeye devam etti. Bunun nedeni dünya piyasasında spiral kaynaklı çelik boruya dönüş olması. Ayrıca stoklu çalışmamızın da avantajıda var. Devlet ihracatı desteklediği için pek sıkıntı yaşamıyoruz. Türkiye'den kaynaklı tek sorun hammadde temini. Türkiye'de sadece Erdemir'den hammadde alabiliyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.