Konecranes Dünyanın İlk Hibrid İstifleyicisini Piyasaya Sundu
Konecranes, 45 tonluk kaldırma kapasitesiyle konteyner elleçleme için dünyanın ilk hibrid istifleyicisi olan, SMV 4531 TB5 HLT modelini gururla sunar.
Konecranes, 45 tonluk kaldırma kapasitesiyle konteyner elleçleme için dünyanın ilk hibrid istifleyicisi olan, SMV 4531 TB5 HLT modelini gururla sunar.
Konecranes, 45 tonluk kaldırma kapasitesiyle konteyner elleçleme için dünyanın ilk hibrid istifleyicisi olan, SMV 4531 TB5 HLT modelini gururla sunar. Bu fork-lift, hibrid dizel/elektrikli güç aktarma sistemi, elektrikle çalışan hidrolik kaldırma sistemi ve süper kapasitör tabanlı enerji depolama sistemi özelliklerini taşımaktadır.
Bu yenilikçi fork-lift, gelişmiş performans, hızlanma ve sürücü komutlarına gelişmiş bir tepki sunarken, yakıt tüketimini ve emisyonları en az 30 oranında azaltmaktadır. “Konecranes, kaldırma teknolojisinde ve hizmetinde öncü ve liderdir. Yeni hibrid istifleyicimiz sektörümüz için atılan heyecan verici bir adımdır ve daha önemlisi Konecranes’in müşterilerine eko verimli ürünler ve hizmetler sunma konusunda kararlı olduğunu kanıtlamaktadır,” ifadelerini kullanıyor Konecranes, Fork-Liftler İşletme Birimi Başkan Yardımcısı ve Yöneticisi Lars Fredin.
Önemli ölçüde azaltılmış dizel yakıt tüketimi
Yeni Konecranes istifleyici müşterilerimize kayda değer maliyet ve çevre avantajları sunuyor. Tam yüklü konteynerlerin normal elleçlenmesi sırasındaki tahmini yakıt tüketimi, eşdeğer dizel istifleyicilerden en az 30 daha az olacaktır. Bu işlem, güç aktarma sistemi, hidrolik kaldırma sistemi ve enerji depolama sistemi boyunca gerçekleşen tüm enerji akışına elektrik uygulanarak sağlanır.
Konecranes Fork-Liftler Teknik Müdürü Anders Nilsson, “tahrik ve kaldırma sistemi, tamamı rejeneratif modlarda çalışabilen özel elektrikli motorlarla çalıştırılır. Frenleme ve yük indirilmesiyle ortaya çıkan enerji geri kazanılır ve sonradan tekrar kullanılmak üzere depolanır.
Bunun sonucunda dizel yakıt tüketiminde ve çevresel etkide kayda değer bir azalma olur. Aynı zamanda, sürücü komutlarına daha hızlı yanıt verme ve daha çabuk ivmelenme nedeniyle iş kapasitesi de arttırılmış olur,” ifadelerini kullanıyor.
Sayın Nilsson, “karma istifleyicinin dizel motoru potansiyel olarak teknoloji ve fiyatın izin verdiği kadarıyla bir başka elektrik enerji kaynağı ile değiştirilebilir. Buna verilecek örnekler arasında, yakıt hücreleri veya elektrik şebekesine yapılan bir bağlantı aracılığıyla yeniden şarj edilebilen enerji depolama üniteleri sayılabilir,” şeklinde devam ediyor.
Güç aktarma sistemine elektrik verilmesi
Geleneksel bir istifleyicide güç aktarma sistemi, bir dizel motordan, tork dönüştürücüden ve transmisyondan oluşan dizel/mekanik bir sistemdir. Dizel motor tahrik için enerji üretir. Enerji akışı mekaniktir ve oldukça karmaşık bir mekanik dişli kutusu gereklidir. Frenlemeyle ortaya çıkan enerji, ısıya dönüşerek ortama dağıtılır ve harcanır.
Yeni Konecranes karma istifleyicideki güç aktarma sistemi, bir dizel motordan, bir elektrikli jeneratörden ve bir elektrikli çekiş motorundan oluşan seri yapılandırılmış bir dizel/elektrik sistemdir. Dizel motor, optimum yakıt verimliliği için sabit devirde çalışır ve jeneratöre güç verir. Tahrik; tahrik şaftının ayrılmaz bir parçası olan bir elektrik motoru tarafından sağlanır. Bu motor ayrıca fren yapıldığı sırada mekanik frenleme ihtiyacını en aza indirerek enerji tasarrufu sağlar ve ayrıca elektrik enerjisi üretir.
Hidrolik kaldırma sistemine elektrik verilmesi
Geleneksel bir istifleyicide dizel motor, kaldırma ve yönlendirme için hidrolik güç sağlayan değişken debili pistonlu hidrolik pompalarını mekanik olarak tahrik eder. Yükü indirme sırasında ortaya çıkan enerji ısıya dönüşerek ortama dağılır ve harcanır.
Yeni Konecranes hibrid istifleyicideki hidrolik pompalar elektrikle tahrik edilir ve elektronik olarak kontrol edilir. Özelleşmiş elektrik motorları, kaldırma ve yönlendirme için hidrolik enerji sağlayan pompaları tahrik eder. Bu pompaların hızları, dizel motor hızından bağımsız olarak kontrol edilebilir. Daha da önemlisi, hidrolik silindirlerden gelen geri akış ısıya dönüşmez, artık hidrolik motor olarak görev yapan pompalar aracılığıyla oluşturulan güçten elektrik enerjisi üretilir.
Elektrik enerjisinin depolanması
Geleneksel bir istifleyicide motoru çalıştırmak ve ışıklar da dahil olmak üzere elektrikli sistemlere güç sağlamak için aküler vardır.
Yeni Konecranes hibrid istifleyicide, enerjiyi depolamak için makinanın elektriğine bağlı olan süper kapasitör sistemi vardır. Bu sistem, daha sonra yeniden kullanılmak üzere geri kazanılan elektrik enerjisini depolar ve maksimum güç taleplerinde dizel elektrikli jeneratörü destekler.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.