Konut sektörü enerjisini rüzgardan alıyor
Yüksek katlı binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbini sayesinde elektrik gideri yüzde 20 azalıyor.
Yüksek katlı binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbini sayesinde elektrik gideri yüzde 20 azalıyor.
Yurtdışında oldukça yaygın olan sistem Türkiye’de henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor
Rüzgar enerjisi, sanayi ve turizm sektöründen sonra konut alanında da kullanılmaya başlandı. Yüksek katlı binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbini sayesinde üretilen elektrik, konutların enerji giderinde yüzde 20’lik tasarruf sağlıyor. Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind’in Proje Geliştirme Müdürü Ali Çolak, “Yurtdışında oldukça yaygın olan rüzgardan kendi elektriğini üretme işi Türkiye’de henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor. Ancak mevzuatta yapılacak yasal düzenlemeler sonrasında kendi elektriğini üreten sitelerin sayısı daha da artacak” dedi.
4 yılda amorti ediyor
1000 hanenin yaşadığı bir sitenin tüm elektrik giderini karşılamak için 3 MW’lık rüzgar türbini kurmak gerektiğini belirten Ali Çolak, “Ancak mevcut düzenlemeye göre 500 kW’ın üzerinde lisanssız kurulum yapmak mümkün değil. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun(EPDK) gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz. Şuan için burada yapılması gereken 500 kW’lık bir türbin kurmaktır. Bu türbinle 100 hanenin elektrik ihtiyacı rahatlıkla giderilebilir. Geri kalanların ihtiyacı da şehir şebekesinden karşılanır. Başka bir değişle sitenin toplam elektrik faturasında yüzde 20’lik bir tasarruf sağlanır” diye konuştu.
500 kW’lık bir türbinin maliyetinin yaklaşık 800 bin dolar olduğunu belirten Çolak, yatırımın kendini dört yıl içinde amorti edeceğini anlattı.
Fabrika Ankara’da
Ankara Temelli’de bulunan fabrikalarında 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kW’lık rüzgar türbinlerinin üretimini yaptıklarını ifade eden Ali Çolak, “Fabrikamız 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip. Yılda 1,5 MW’lık 90 türbin üretme kapasitemiz var. Bu fabrikada rüzgar türbini, kule ve kanat imalatı yapıyoruz” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.