Konya Lojistik Köyü için önemli adım
MÜSİAD Konya Şubesi, MEVKA ile birlikte TCDD Genel Müdürü Süleyman Karamanı makamında ziyaret etti
MÜSİAD Konya Şubesi, MEVKA ile birlikte TCDD Genel Müdürü Süleyman Karamanı makamında ziyaret etti
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın ofisinde gerçekleşen ziyarete, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, Konya Gelişim Grubu Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman’ın yanı sıra MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahri Beserek katıldı. Ziyarette Konya Lojistik Köyünün mevcut durumu, Konya-Antalya, Konya-Kayseri Hızlı Tren Projeleri ve Konya-Mersin Limanı konteyner taşımacılığının durumu hakkında görüşmeler yapıldı. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, “Konya coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin merkez şehridir. Yüzölçümü itibariyle de ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip ilimizde Lojistik Köy kurulmasını uzun zamandır talep ediyoruz. İnanıyoruz ki bu kurulacak Lojistik Köy sadece Konya’mıza değil aynı zamana çevre illere de çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bu noktada MÜSİAD Konya Şubesi bünyemizde kurulmuş olan Konya Gelişim Grubu’ muz uzun zamandır bu konu üstünde çalışmalar yapmaktadır. Konuya ilişkin birçok makama raporlar sunulmuş, toplantılar düzenlenmiştir. Gerekli fizibilite çalışmalarının da yapıldığı Lojistik Köy Projesinin bir an önce faaliyete geçmesi için TCDD’den de gerekli destekleri bekliyoruz” dedi.
LOJİSTİK KÖY ÖNEMLİ BİR TİCARET MERKEZİDİR
Lojistik Köy’e ilişkin yapılan çalışmaları aktaran Konya Gelişim Grubu Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ise şunları aktardı: “Lojistik köyler günümüzde gelişen ticaretle birlikte önemi her geçen gün artan merkezlerdir. Konya’da yapılması planlanan Lojistik Köy, Konya ve çevre iller açısından son derece önemlidir. Lojistik köy projesi bittiğinde daha hızlı daha güvenli ve düşük maliyetli taşıma gerçekleşmiş olacaktır. Lojistik köy, 2007 yılından bu yana TCDD Genel Müdürlüğü projeleri içerisinde yer almasına rağmen henüz ciddi bir çalışma başlatılamamıştır. Yer tesbiti yapılmış ve 300.000 m2 alanın kamulaştırılması tamamlanmıştır. Halen kamulaştırılması düşünülen ilave 300.000 m2 daha alan üzerinde çalışma yapılmaktadır. Toplam 600.000 m2 alanın yeniden gözden geçirilip, gelecekteki işleyişi de düşünülerek Lojistik Köyde özel sektöre de alan tahsisi yapılabilmesi için planlanan alanın arttırılması taraftarıyız.
Mersin limanına yapılacak olan konteyner taşımacılığının verimli ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için Konya Lojistik Köyünün bir an önce tamamlanması önemlidir. Şehrimizin ciddi anlamda problemi olan, büyük ölçekli yatırımların önündeki önemli engellerden biri olan lojistik dezavantajı böylelikle çözüme kavuşmuş olacaktır. Konya’dan Mersin Limanı’na olan mevcut hat işletmesi zor ve gecikmelerle sürdürülebilen bir hattır. Konya olarak bizler Mersin Limanı’na konteyner taşımacılığı ve konvansiyonel ulaşım için çift hatlı, sinyalizasyonları tamamlanmış ve işletme hızı yüksek bir demiryolunun gerekliliğine inanıyoruz. Konya-Mersin hattının istenilen standartlarda yenilenmesi için bir an önce projelendirilerek gerekli yatırımlar tamamlanmalıdır” dedi.
KONYA TCDD İÇİN ÖNEMLİ BİR KAVŞAK
Heyet tarafından Konya ve çevre illerin gelişimi açısından Lojistik Köy’ün önemi anlatıldıktan sonra, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman şunları kaydetti: “Konya TCDD için de önemli bir kavşak noktadır. Konya’nın gelişimi ile çevre illerin gelişeceğinin de çok iyi farkındayız. Biz de elimizden geldiğince sizlere destek olmak için buradayız. Şu an için dosyalarımızda Konya Lojistik Merkezi için 300.000 m² alanımız bulunmaktadır. Konya’ nın potansiyeli, kamu ve özel sektörün verimli bir şekilde çalışabilmesi ve Lojistik Köyün işlerliğinin sağlanabilmesi için planlanan 600.000 m2 alanın yeterli olmayacağı görülmektedir. Biz TCDD Genel Müdürlüğü olarak mevcut arazimizle birlikte toplam Lojistik Köy alanının 1.000.000 m² ye çıkarılması için gerekli çalışmaları başlatalım” diyerek ilgililerden proje dosyasını istedi.
Gelen dosya üzerine çalışmalar görüşme esnasında başlatıldı. TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan son bilgiye göre de, Lojistik Köy için mevcut alanın 300.000 m2 den 1.000.000 m2 ye çıkarılması ile ilgili proje tadilatının yapıldığı, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ilave arazinin “kamu yararı” şerhi ile kamulaştırılması için teklifin imzadan çıktığı, ardından ilgili dosyanın Bakanlar Kuruluna imzalanmak üzere gönderildiği ifade edilmiştir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.