KOSGEBin yeni destekleri ekonomiye can suyu olacak
KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan, İZSİAD Çarşamba Toplantısının konuğu oldu; KOBİlere yönelik yeni destekler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan, İZSİAD Çarşamba Toplantısının konuğu oldu; KOBİlere yönelik yeni destekler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
İZSİAD - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin, ayda bir düzenlediği Çarşamba Toplantılarının Kasım ayı konuğu, KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan oldu. İZSİAD üyesi iş insanlarının katıldığı toplantıda Arslan, KOBİ’lere yönelik yeni teşvik uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
TÜM DESTEKLER ALINABİLECEK
Sözlerine, önemli bir gelişme ile başlayan Arslan, “Eskiden KOBİ’lerimiz aynı anda en fazla üç destek programından yararlanabiliyordu. Artık tüm destek programlarından aynı anda yararlanabilecekler. Yeni şirket kuracak girişimcilere de 360 bin TL’ye kadar destek sağlayacağız” dedi. KOSGEB olarak beş ana başlık altında destekleri olduğunu vurgulayan Arslan, bunları, Girişimcilik; Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme; İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma; Finansman; Laboratuvar Hizmetleri olarak sıraladı. Yeni iş kuracak girişimcilere, 50 bin TL’si hibe olmak üzere 150 bin TL’ye kadar destek sağladıklarını söyleyen Arslan, faal işletmelere yönelik desteklerini ise şöyle sıraladı: 30 bin TL’ye kadar hibe kira desteği. 300 bin TL’ye kadar makine-teçhizat-donanın-hammadde-yazılım-hizmet alımı desteği. Bunun 150 bin TL’ye kadar olan kısmı geri ödemesiz. 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz personel gideri desteği. 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz proje geliştirme desteği. 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz yurtdışı tanıtım ve pazarlama; 50 bin TL’ye kadar da geri ödemesiz yurtiçi tanıtım ve pazarlama desteği.
5 MİLYON LİRAYA KADAR
KOBİ Teknoyatırım Destek Programı’na da değinen Arslan, katma değerli ürün ve hizmet üretiminin hedeflendiği bu alanda, maksimum 36 ay sürmesi gereken projelere 5 milyon liraya kadar destek sağladıklarını ifade etti. Arslan, bu meblağın yüzde 70’inin mikro işletmeler için; yüzde 60’ının da orta ve küçük işletmeler için geri ödemesiz olduğunu vurguladı. Arslan, maksimum 5 milyon lirayı bulan bir başka desteğin de ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesine yönelik yatırımlara verildiğini anlattı.
YERLİLEŞMEYE YÜZDE 90
Son olarak KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı hakkında bilgi veren Arslan, “KOBİ’lerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin artırılmasını hedefleyen bu programımız kapsamında, 300 bin TL’ye kadarki kısmı geri ödemesiz olmak üzere 1 milyon bin TL’ye kadar destek sağlıyoruz” dedi. Tüm alanlarda sağlanacak desteklerin oranının, tüm bölgelerde yüzde 75 olduğunu kaydeden Arslan, yüzde 100 yerli malı kullanımında bu oranın yüzde 90 olacağını da sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.