Kürüm Demir Çelik Yatırımlarını Arttırıyor
Türkiyedeki en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında ilk 100 içine girebilmeyi amaçlayan Kürüm Demir, piyasanın arz talep dengesini izleyerek kapasite ve verimlilik artışına göre yatırımlarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Kürüm Demir Çelik Genel Müdürü Deniz Topkara iş hayatına İktisadi Sınai Demir Çelik Fabrikasında başlayıp, çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, Hisar Demir Çelikte Genel Müdür olarak görev yapmış. Akabinde dahil olduğu Kürüm Grubuna bağlı Kürüm Demir şirketinde uzun yıllardan beri Genel Müdür olarak görevini sürdürüyor. Kendisiyle Kürüm Demir hakkında gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Kürüm Holding’i tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamanız ve bugünlere gelişiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Temelleri 1975 yılında atılan Kürüm Holding’in ana faaliyet alanı demir ve çelik üretimidir. Üretim tesislerinde istihdam edilen binin üzerinde çalışanıyla Türkiye ve Balkanlar’da, geniş bir uluslararası ticaret ağı ile faaliyet göstermektedir. Kürüm Balkanlar’da, ana faaliyet alanı dışında, hidratlı kireç ve azot-oksijen üretimi, hurda işleme, sigortacılık, metalik madencilik, hidrolik enerji üretimi alanlarında da faaliyet göstermektedir. Kürüm Holding zor coğrafyalarda demir çelik, enerji ve diğer stratejik alanlarda öncülük yaparak ülkelerin gelişimine katkıda bulunmak” misyonu ile yatırımlarını artırmaya ve çeşitlendirmeye devam etmektedir.
Grubun lokomotif şirketi olan Kürüm Demir A.Ş firmasının faaliyetleri, üretim kapasitesi, üretim aralıkları ve ürün yelpazeleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Grubun lokomotif şirketi olan Kürüm Demir A.Ş., bulunduğu coğrafi bölgenin en önemli sıcak haddelenmiş, ince kalibrasyonlu, nervürlü inşaat demiri üreticilerinden biri konumundadır. Artan başarı grafiği ile “İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde üst sıralarda yer almaktadır.
Pazar payınız, cirolarınız ve üretim rakamlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Satışlarınızın ihracat ve iç pazar rakam - oranlarını bizimle paylaşır mısınız?
Yaklaşık 405 milyon Euro’luk bir satış hacmine sahibiz. Yıllık 487 bin ton üretim yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 96’sını iç pazara satıyoruz. Yani ağırlıklı olarak iç pazara hitap ediyoruz
Sektör ve firma olarak hammadde temininde sorun yaşıyor musunuz? Özellikle kütük konusunda irili ufaklı birçok haddehane problem yaşıyor. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye’de çelikhanesi olmadan çalışan nadir bir fabrika olarak, her haddehane gibi biz de zaman zaman sorun yaşamaktayız. Ancak farklı özelliklerimiz, beşeri ilişkilerimiz, hem de maddi olanaklarımız bizi diğer fabrikalardan ayırmaktadır.
Üretimden kaynaklanan sıkıntılar uzun süreli devam edebilmekte, bu noktada yurtdışında da faaliyet gösteriyor olmamızın avantajını kullanmaktayız.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz proje ve hedefleriniz neler?
Dünyada global sıkıntının yaşandığı ortamda sağlıklı bir proje ne kadar geçerli olabilir ki? Türkiye’de üretimin fazla olduğu bir gerçektir. Buna istinaden fabrikalar üretimlerini kısmakta, bunun yanında iç piyasadaki talebin de düşük olması ayrıca ihracatın da üretimi desteklememesi bir zincirin halkalarını oluşturmaktadır.
Türkiye şartlarında dünya piyasaların olumlu gelişmesi sonucu hareket kabiliyetinin rahatlaması bizim hedeflerimizi yakalayıp üstüne çıkmamız anlamına gelir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.