Lojistikte yeşil filo tartışması
İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin lojistikte başlayan yeşil döneme..
İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin lojistikte başlayan yeşil döneme..
İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin lojistikte başlayan yeşil döneme Türk filolarının hazır olmadığını belirtirken UND İcra Kurulu Üyesi Evren Bingöl filoların yüzde 80'inin çevre dostu araçlardan oluştuğunu dile getirdi.
İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin, sektörde kabuk değişimi olduğunu belirterek, artık lojistikte yeşil dönemin başladığını söyledi. Erginer, gelişmelerin yaşlı filolardan oluşan Türk karayolu lojistiği için büyük bir risk olduğunu ve bireysel iflasların başlayabileceğini dile getirdi. Uluslararası İcra Kurulu Üyesi Evren Bingöl ise filoların yüzde 80'inin çevre dostu olduğunu kaydetti.
Dünyada lojistik sektöründeki kabuk değişimine dikkat çeken Gezgin, Avrupa'da motor normlarında daha az karbon salınımı yapan filolar oluşmaya başladığını söyledi. Gezgin "Artık 'Green Lojistik' var. Ekonomik kriz sürecinde Avrupa'da karayolu taşımacılığında konuşulan tek şey karbon salınımı oldu. Hızlı taşımaya değil ne kadar az karbon salınımı yapılıyor ona bakılacak" diye konuştu. Bu gelişmelerden en büyük darbeyi karayolu sektörünün alacağını aktaran Gezgin, bunun Türk karayolu taşımacılığı için çok büyük risk olduğuna dikkat çekti. Gezgin, "Bu oluşum Türkiye'yi olumsuz etkileyecek. Çünkü bizdeki araçlar yaşlı ve eski. Toplam 700 bin araç var. Bunların çoğu euro 3 motor kullanıyor. Avrupa'da ise euro 5 motor kullanılıyor. Türkiye'de maddi imkansızlıklar nedeniyle araç yenilemeler olmadığı için ilerleyen yıllarda sektörü büyük sıkıntılar bekliyor" dedi.
Doğu Avrupa ile rekabet edemiyoruz
Karayolu taşımacılığının Türkiye'de başlayan ilk lojistik olduğunu ve şu anda en çok kullanılan model olduğunu söyleyen Gezgin Avrupa'nın en büyük karayolu filosunun Türkiye'de oluştuğunu hatırlattı. Geçiş bedeleri ve vize uygulamalarına yüzünden Türkiye'nin artık uluslararası nakliyede rekabet etmekte zorlandığını vurgulayan Gezgin "Doğu Avrupa'da oluşan yapı, Türkiye'deki modelin bitmesine neden olur hale geldi. Bulgar, Romen ve Macar filoları çok ucuz taşımalar yapıyor. Bu durum Türk firmalarına geri adım attırıyor" dedi.
Türkiye'de bulunan 700 bin aracın yaklaşık yüzde 70'nin bireysel olduğunu belirte Gezgin, "Bunlar şu anda çok büyük sıkıntı içinde. Bakımlarını yaptıramıyor ve araç vizelerini yenileyemiyorlar. Para kazanamadıkları için araçları bağlanıyor. Bireysel iflaslar yaşanmaya başladı. İlerleyen süreçte bunlar aratacak" diye konuştu.
Araçların yüzde 80'ni çevre dostu
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Üyesi Evren Bingöl ise, toplam 46 bin çekici ile Avrupa'nın en modern filolarından biri olduğunu söyleyerek, filoların yaklaşık yüzde 80'sinin Avrupa çevre standartları doğrultusunda uluslararası taşımacılık piyasasında kullanılmakta olan "çevre dostu" euro tipi araçlardan oluştuğunu belirtti.
Bingöl, AB ülkelerinin Türk nakliyecilerine uyguladıkları kotalara gerekçe olarak "çevre" ile ilgili endişeleri ileri sürdüklerini belirterek ağır yük taşıtlarının çevreyi kirleten toksik gaz (hidrokarbon, nitrojen oksitler vb) salınımlarında son 30 yılda yüzde 50 azalma sağlandığını kaydetti. Bingöl, 2015 yılına kadar ise yüzde 30 daha fazla azalma sağlanmasının beklendiğini aktardı. Bingöl, yeni üretilen TIR'ların eski araçlara kıyasla çok daha sıkı emisyon normlarına uymaları gerektiğini vurgulayarak karayolu taşımacılığı filolarının da sürekli yenilendiğini söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.