Maden bulundu, arsa fiyatları patladı
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde uranyumun ardından 1 milyon ton manganez rezervi bulundu, arsa fiyatları bir anda tavan yaptı
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde uranyumun ardından 1 milyon ton manganez rezervi bulundu, arsa fiyatları bir anda tavan yaptı
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde dünyanın en değerli madenleri arasında bulunduğu belirtilen uranyumun ardından 1 milyon ton manganez rezervi bulundu.
İlçeye bağlı Aşağıcumafakılı Köyü sınırları içerisinde 29 bin dönüm alanda bulunan 1 milyon ton manganez rezervi gün yüzüne çıkartılıyor.
Büyükeynelli Köyü Muhtarı ve aynı zamanda madenci olan 42 yaşındaki Faik Daşgın, yapılan çalışmalar sonucu bugüne kadar 500 ton manganez çıkartıldığını belirterek, "29 bin dönüm alan içerisinde 1 milyon tonun üzerinde manganez madeni tespit ettik. Yaklaşık 2 aydır çalışmalarımız devam ediyor. 500 tonun üzerinde mangenezin yer altından çıkarttık. Zenginleştirme tesisi kurup, yerin altından çıkarttığımız manganezi, yapacağımız bu tesiste işlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca 30-40 kişiye istihdam sağlamış olacağız" dedi.
Madenci Faik Daşgın, "Manganez, çeliğin sertliğini ve dayanıklılığını artırıyor, mıknatıs özelliği taşıyan bileşikler oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra seralarda, kozmetik ürünlerinde ve hayvanların yediği yemlerde dahil bu maden kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
TARLA FİYATLARI TAVAN YAPTI
Bölgede araştırma çalışmalarına başladıktan sonra tarla fiyatlarının iki kat yükseldiğini belirten Daşgın, "Bulunduğumuz köy ve çevre köylerde tarla fiyatları dönümü 500 TL iken, 1 milyon ton manganez bulunmasıyla birlikte çevrede tarla fiyatları tavan yaptı. Şuanda bulunduğumuz bölgeyi tarla sahiplerinden 4 yıllığına 14 bin TL’ye kiralayabildik. Bölgede şuanda tarla fiyatları dönüm başına 2 bin TL’ye kadar yükseldi" şeklinde konuştu.
55 YIL SONRA AYNI MADEN İŞLENMEYE BAŞLADI
1957 yılında aynı bölgede manganez çalışmaları sırasında meydana gelen göçük nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Aşağıcumafakılı köyu halkından 65 yaşındaki Necip Ülker ise 55 yıl önce aynı manganezin insan gücüyle çıkartıldığını hatırlattı.
Ülker, "Bu çalışmalar esnasında meydana gelen göçükte tünel içerisinde 2 işçi hayatını kaybetmişti. Bu işçiler yaklaşık 3-4 gün süren çalışmalar sonunda bulundukları yerden çıkartılmışlardı. İşte o günden bugüne kadar bu işletme kapalıydı. Şimdi bir başka madenci işletmesini devralmış, 2 aydır çalışmalar devam ediyor. Tabi köyümüzde böyle değerli bir madenin bulunması bizleri oldukça memnun etti. Köyümüzdeki insanlar bu madende çalışıyor. İleriki günlerde yapılacak olan tesiste bu sayı daha da artacağı söyleniyor" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.