Makina Sektörü MAKTEK Konya Fuarında Buluşuyor
TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Bu sene 40. yılını kutlayan TÜYAP; 9 ayrı fuar alanını işleten, birçok şehirde ve ülkede ofisleriyle temsilcilikleri olan ve 700’ü aşkın çalışanıyla ülkemizin en büyük fuar şirketi olarak bu yıl MAKTEK Fuarı’nı Konya’ya taşıyor. “Üretirsek kazanırız” mottosuyla hazırlıkları aylardır sürdürülen MAKTEK Konya Fuarı’nda, takım tezgâhları ve metal işleme alanından yaklaşık 300 katılımcı, 65 ülkeden gelen yaklaşık 40.000 profesyonelle buluşacak. MAKTEK Konya, özellikle Bursa, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Kayseri, Adana ve Eskişehir başta olmak üzere üretimin yoğun olduğu şehirlerden ziyaretçileri ve katılımcı firmaları ağırlayacak.
Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Eğitim hayatınız, sektördeki aktif durumunuz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Lisans, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 27 yıldır TÜYAP’taki iş yolculuğuma devam ediyorum. Proje ekiplerimizle beraber ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak, farklı sektörlerden birçok fuar organizasyonunu yönetiyoruz. 1992 yılında başladığım TÜYAP Fuarcılık Grubu’nda, 1996 yılından beri İstanbul’daki farklı fuar projelerinde görev aldım. 2002 yılından itibaren şirketin Anadolu teşkilatlarının kurulmasında aktif rol oynadım ve bölge ofislerinin kurulması aşamasında önemli görevler aldım. Şu anda TÜYAP’ta İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum ve TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş., TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. ve TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.’nin Genel Müdürlüğünü yürütüyorum. Aynı zamanda Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Fuarcılık Meclisi Komite Üyesi olarak çalışmalarıma devam ediyorum.
TÜYAP, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında düzenlemiş olduğu başarılı fuarlarla sektörde varlığını hissettiriyor. Bu noktada bizlere TÜYAP’ın kısa tarihçesinden ve grup şirketlerinden bahseder misiniz? TÜYAP, 28 Haziran 1979 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Ana faaliyet konusu yurtiçinde ve yurt dışında fuar düzenlemek olan şirketimiz, ilk fuarlarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde hazırladı. Hızla çoğalan projeler ve sanayi fuarlarına yöneliş, geniş fuar alanı ihtiyacını da beraberinde getirdi. 1996 yılında modern bir alt yapıya sahip TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi hizmete açıldı. 2010 yılında yapılan yeni yatırımlarla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 120.000 m² kapalı ve 25.000 m² açık fuar alanı kapasitesine ulaşıldı. 14 ayrı salondan oluşan TÜ- YAP Fuar ve Kongre Merkezi, Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu en büyük fuar merkezidir.
Şirketimiz, İstanbul’daki gelişim ve büyümesine paralel olarak Anadolu’ya da birçok yatırım yaparak; Haziran 2002 tarihinde Bursa, Mayıs 2003 tarihinde Konya, Haziran 2006 tarihinde Adana, Ağustos 2008 tarihinde Diyarbakır, 2015 yılında Samsun, 2018 yılında Erzurum ve Eskişehir ile son olarak 2019 yılında Kayseri’deki fuar merkezlerimizi hizmete sundu. Aynı zamanda TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’ne entegre, 630 oda kapasiteli 5 yıldızlı otelimiz TÜYAP Palas’da yine İstanbul’un önde gelen otelleri arasında yer almakta ve fuar için gelen katılımcı ve ziyaretçilerimize hizmet sunmaktadır.
Şu anda TÜYAP, 9 ayrı fuar alanı işleten, birçok şehirde ve ülkede ofisleri ile temsilcilikleri olan ve 700’ü aşkın çalışanıyla ülkemizin en büyük fuar şirketidir.
“MAKTEK Konya Fuarı ile 250 milyon dolarlık bir iş hacmi yakalamayı hedefliyoruz”
Daha evvel KONMAK ve Konya Endüstri Zirvesi olarak düzenlenen Konya’daki fuarınız bu yıl MAKTEK Konya olarak düzenlenecek. İsmin dışında başka değişikliklerin de olacağını düşünüyoruz konsept olarak… MAKTEK KONYA’nın daha önceki Konya fuarlarından farkı neler olacak?
Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği’yle uzun yıllardır sürdürdüğümüz olumlu iş birliğine istinaden artık alanında sektörünün ülkemizdeki en büyük fuarı haline gelen MAKTEK markasını Konya’ya taşımaya karar verdik. Takım tezgâhları ve metal işleme alanında ülkemizin en önemli şehri olan Konya’da bu fuarın düzenlenmesi hem üretici hem de kullanıcıları bir araya getireceğimiz bir platform olacak. Aslında MAKTEK Avrasya’nın katılım konseptini, çok farklı ürün gruplarıyla beraber bu kez Konya’ya taşıyacağız. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen firmaları fuarda en inovatif ürünleriyle yerini alacak. Yine MAKTEK Konya Fuarı için kurduğumuz fuar komitesi sayesinde pazarlama iletişimi planlarına paralel olarak doğru alıcıları fuar katılımcılarımızla buluşturacağız.
Bu fuar için yapılan yatırımlar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? MAKTEK Konya Fuarı’na kaç ülkeden katılımcı bekleniyor?
“Türkiye’nin üretim kenti” sloganıyla 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında stratejik bir öneme sahip olan Konya, “makine” ve “takım tezgâhları” sektörünün bu yılki buluşma platformu olacak. “Üretirsek kazanırız” mottosuyla hazırlıklarını aylardır sürdürdüğümüz ve yaklaşık 300 katılımcıyı 65 ülkeden gelen 40.000 profesyonelle buluşturacak olan MAKTEK Konya, özellikle Bursa, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Kayseri, Adana ve Eskişehir başta olmak üzere üretimin yoğun olduğu şehirlerden ziyaretçileri ve katılımcı firmaları ağırlayacak.
“2018 yılında TÜYAP Fuarcılık Grubu olarak 94 fuarda 75 ülkeden 13.879 katılımcı firmaya, 169 ülkeden 4.671.435 ziyaretçiye ev sahipliği yaptık”
MAKTEK Konya Fuarı’nın Türk sanayisi açısından önemi nedir? Fuardan beklenti ve hedefleriniz neler?
MAKTEK, makine yapan makinelerin sergilendiği fuar olması sebebiyle ülkemizin üretim, ihracat seferberliği içerisinde büyük önem arz eden bir platformdur. Üretimin her aşamasında kullanılan makinelerin sergileneceği fuar, savunma sanayinden geni sanayine, elektrikelektronikten otomotiv sanayiye kadar yerli üretimi, yerli sanayiyi ve millileşmeyi konuştuğumuz bu dönemde, ülke sanayisi için büyük görev üstlenmiştir. Takım tezgahlarının en yaygın kullanıldığı şehirlerden biri olan ve “KOBİ Başkenti” olarak adlandırılan Konya, 80’in üzerinde alanda üretim yapmaktadır. MAKTEK Konya Fuarı ile yaklaşık 250 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratmayı öngörmekteyiz. MAKTEK Konya’nın hedefi ihracat rakamlarının arttırılması noktasında takım tezgahları satışlarını arttırarak ülkemizin tüm şehirlerini daha fazla üretim yapmaya teşvik etmektir.
TÜYAP Fuarcılık olarak uzun yıllardır Konya ve bölge sanayisinin gelişimi için mücadele ediyorsunuz. Bugüne kadar TÜYAP tarafından düzenlenen Konya fuarları Konya sanayisine ve bölge sanayisine neler katmıştır? Örneklendirerek bizlerle paylaşır mısınız?
Konya’da kurulduğumuz günden bu yana hem şehir içinden hem farklı şehirlerden hem de yurtdışından çeşitli fuar katılımcılarını fuar merkezimizde ağırladık. Profesyonel ekibimizle beraber fuara göre değişken olan hedef kitleyi özenle seçerek katılımcı firmaların profesyonel ziyaretçilerle buluşmasına önayak olduk. Konya’nın ekonomik verilerine baktığımızda fuar düzenlediğimiz aylarda ilgili sektörlerdeki ihracat rakamlarında ciddi bir artış meydana gelmektedir. Katılımcılarımızın ve ziyaretçilerimizin fuarlardan memnun ayrılması da tabii ki bizi mutlu ediyor; yaptığımız işi daha çok geliştirmeye gayret göstermekteyiz. Yine kurulduğumuz yıl olan 2003’ten beri fuarlara gelen yurtiçi ve yurtdışı ziyaretçinin artmasıyla birlikte şehirde bulunan otellerin sayısı artmıştır. Öyle ki bazı fuarlarımızda şehirdeki otellerde yer olmadığına şahit oluyoruz. Yine aynı şekilde 2003’ten bu yana şehrimizin İstanbul’la ve bazı büyükşehirlerle karşılıklı sefer sayısı artmıştır. Hatta bazı destinasyonlarda yurtdışı direkt seferler başlamıştır. Ziyaretçilerin Konya’ya gelmesiyle beraber Konya ticareti canlanıyor, AVM’ler artıyor, kısacası fuar dönemleriyle birlikte esnafımızın da yüzü gülüyor. Fuarcılık mesleğinin Konya’da profesyonel olarak icra edilmesiyle beraber 20 farklı alt sektörde istihdamı tetikledik. Hostes firmalarından stant dekorasyon firmalarına kadar birçok firma, fuarlarımız sayesinde yeni iş bağlantıları kurmaktalar.
TÜYAP olarak Konya’da MAKTEK’ Konya’nın dışında hangi fuarları gerçekleştiriyorsunuz?
MAKTEK Konya’nın dışında Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü büyük tarımsal mekanizasyon fuarı olan Konya Tarım Fuarı’nı, Konya İnşaat Fuarı’nı, Konya Gayrimenkul Fuarı’nı, Konya Kent Fuarı’nı ve Konya Mobilya Fuarı’nı gerçekleştirmekteyiz.
1 yıl içerisinde düzenlediğiniz fuarlar, bu fuarların toplam ziyaretçi sayısı ve toplam katılımcı sayısı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Hangi ülkelerden ne kadar katılımcı geliyor?
2018 yılında TÜYAP Fuarcılık Grubu olarak 94 fuarda 75 ülkeden 13.879 katılımcı firmaya, 169 ülkeden 4.671.435 ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Bu fuarların dokuzunu geçtiğimiz yıl Konya’da düzenledik. Fuar katılımcılarımızın büyük çoğunluğunu da şu ülkeler ve bölgeler oluşuyor: Kuzey Afrika (Fas, Tunus, Cezayir, Mısır), Balkanlar ve Doğu Avrupa(Sırbistan, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya, Macaristan), Batı Avrupa(Belçika, Hollanda, Fransa), Amerika Birleşik Devletleri, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Güney Afrika, Orta Doğu(Katar, Suudi Arabistan, İran), Asya (Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan)
“TÜYAP Fuarcılık olarak bu sene 40. yılımızı kutluyoruz”
MAKTEK Konya Fuarı için yurtdışından kaç ziyaretçi bekliyorsunuz?
TİAD ile beraber MAKTEK Konya için kurduğumuz fuar pazarlama komitesiyle beraber planlı pazarlama iletişimi çalışmalarımızı efektif bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Geleneksel pazarlamadan dijital pazarlamaya kadar birçok tanıtım materyalini kullandık. Aynı zamanda TİAD’ın da desteğiyle yurtdışında sektörün en büyük fuarlarından olan Almanya’da Euroblech Fuarı’nda ve Tayvan’da TIMTOS Fuarı’nda MAKTEK Konya’yı sektör temsilcilerine tanıttık. MAKTEK Konya Fuarı için fuarcılık grubumuzun yurtdışında bulunan ofisleri ve temsilcilikleriyle hedef kitleye yönelik alım heyeti çalışmaları yürüttük. Yine bizlerden desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlarla birlikte fuarımızın yurtdışı ziyaretçi sayısını arttırmak amacıyla ilgili sektör temsilcilerine fuar davetiyelerimizi gönderdik. Bu yoğun çalışma sonucunda, ziyaretçi sayımızın 2000’e yakın bir kısmını yurtdışından gelecek ziyaretçiler oluşturacak.
TÜYAP’ın düzenlediği fuarlar, ülke sanayisini dünyada da belli noktalara taşıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz ve bu katkının artırılması konusundaki çalışmalarınız nelerdir?
2002’den itibaren TÜYAP yönetimin aldığı kararla Anadolu’ya açılarak sırasıyla Bursa, Konya, Adana, Diyarbakır, Samsun, Erzurum, Eskişehir, Kayseri’deki fuar merkezlerimizi işletmeye başladık.
Yurtiçinde ve yurtdışında yıl içerisinde 100’e yakın fuar düzenlemekteyiz. Bu sayede hem şehirlerin hem de ülkelerin; sosyal, kültürel, ekonomik dinamiklerine katkıda bulunmaktayız. Bu sene kırkıncı yılını kutlayacak olan şirketimiz ziyaretçilerin ve katılımcıların fuar deneyimini mükemmel hale getirmek için çeşitli Ar-Ge projelerine imza atmaktadır. Fuar projelerinin ilgili kurum, kuruluş ve dernekleriyle kurduğumuz yakın ilişkiler ve TÜYAP’a olan güven bizi oldukça motive etmektedir. Bu bağlamda düzenlediğimiz fuar projelerini arttırmak ve mevcut fuar projelerini de iyileştirmek üzerine daha çok çalışmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca Anadolu’daki firmaları fuarlara katılmaya teşvik ederek yeni ihracat bağlantıları kurmalarına olanak sağlamaktayız. Böylece istihdamı da güçlendirmeyi hedeflemekteyiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz varsa belirtiniz…
Bu röportaj vesilesiyle bir kez daha 10- 13 Nisan 2019’da TİAD iş birliğiyle düzenleyeceğimiz MAKTEK Konya Fuarı’na ilgili sektör profesyonellerini davet etmek isterim ve fuarlarımıza ilgi gösteren tüm katılımcılarımıza ve ziyaretçilerimize kuruluşumuz adına teşekkür ederim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.