MAKİNA SEKTÖRÜNDE İMALAT VE DIŞ TİCARET
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre Ocak-Temmuz 2009 döneminde..
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre Ocak-Temmuz 2009 döneminde..
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre Ocak-Temmuz 2009 döneminde, makina ve aksam ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre 27,4 oranında azalmıştır. 45,9’luk değer ile inşaat-maden makinaları ve bunların aksamı en fazla azalan kalemi oluşturmaktadır. Bu gurubu 45,1 ile takım tezgahları, 31,4 ile pompa kompresörler izlemektedir.
Almanya, Rusya, İtalya, İngiltere, İspanya ve Hollanda, ihracatta önemli kayıpların olduğu ülkeler olurken, İran, Irak, Gürcistan, Suudi Arabistan, Mısır ve Libya makina ihracatının arttığı ülkeler olarak görülmektedir. Ancak ihracatımızın arttığı ülkelerde makina pazarının nispeten küçük oluşu, bu ülkelerde gerçekleştirilen rakamsal artışların, diğer ülkelerde ortaya çıkan kayıpları karşılayacak düzeyde olmasına imkan vermemektedir. İhracattaki azalmanın ana nedeni, bugüne kadar makina sektörünün en önemli pazarı olan Avrupa ülkelerinde yaşanan durgunluktur. Son yıllarda bazı firmalarımızın Brezilya, Meksika, Mısır, Rusya ve Güney Afrika gibi yeni pazarlara yönelmeleri ve bunların olumlu sonuçlar almaları, diğer firmalarımız için de yol gösterici niteliktedir.
TÜİK, Haziran ayına ait bilgileri yayınlamış olup bu verilere göre yılın ilk yarısında makina ve aksam ithalatı 35,4 azalmış bulunmaktadır. Haziran ayında ise bu azalma 14,5 olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar ithalat azalmasında bir yavaşlama gözlenmekte ise de, pozitif gelişme için bir süre daha beklemek gerekeceği anlaşılmaktadır.
Şubat, Mart ve Nisan aylarında 67 olan kapasite kullanım oranının Mayıs’ta 68 Haziran’da 68,4 ve Temmuz ayında da 69,1 olması iyi bir görünüm vermekte ise de 2008 yılı Haziran ayındaki 77,4 değerine göre hala ciddi bir gerileme söz konusudur. Diğer yandan, bazı yorumcuların, asıl sıkıntı çeken ve sipariş alamayan, kapasitelerini kullanamayan bazı firmaların faaliyetlerini tatil etmiş olmalarının oranın yükselmesine bir miktar katkı yaptığı görüşü de göz ardı edilmemelidir.
Bu arada son bir yılda makina sektöründe fiyatların 0,61 oranında azaldığı görülmektedir. Bu değer, sanayicilerin karlarından fedakarlık etmelerine bağlı olup, maalesef bu fedakarlığın satışların eski düzeyini korumasını dahi sağlamadığı gözlenmektedir.
Göstergeler şu anda fazla olumlu gözükmese de, Eylül ayı sonlarından itibaren yavaş da olsa bir iyileşmenin başlayacağı konusundaki beklentimiz değişmemiş bulunmaktadır.
CECIMO Genel Kurulunda bir sunuş yapan Peter Meier, Eylül 2009 sonundan itibaren Avrupa ülkelerinde yatırımlarda 1 ile 1,5 düzeyinde bir artış beklendiğini belirtmiş, gelişmenin önümüzdeki 2-3 yıl süresince yavaş olacağı tahmininde bulunmuştur. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda makina ihracatımızda da, yavaş bir tempo ile de olsa artış başlayabilecektir.
Makina İmalatçıları Birliği üyelerine Ziraat Bankası’ndan özel koşullu kredi
Makina İmalatçıları Birliği ile Ziraat Bankası arasında 31.07.2009 tarihinde bir kredi sözleşmesi imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre banka, MİB üyesi firmaların makina satışı yapacakları müşterilerine 48 aya kadar, aylık veya 3’er aylık eşit taksitlerle ödenmek üzere kredi verecektir. Bu kredilerde cari kredi faiz oranlarından 8 oranında indirim uygulanacaktır. Örneğin; aylık cari faiz oranı 1,70 ise, bu protokol kapsamındaki taksitli krediye uygulanacak oran (1,70 – (1,70x0,08)) = 1,56 olacaktır.
Müşterinin tercih etmesi halinde daha kısa süreli 1 yıllık Borçlu Cari hesap Kredisi de verilebilecektir. Bu tür kredilerde uygulanacak yıllık faiz oranından da 5 indirim yapılacaktır.
Sözleşmenin tam metni, Makina İmalatçıları Birliğinin tüm üyelerine faks ile ve e-mail ortamında gönderilmiştir.
Almanya Takım Tezgahları sektöründe daralma devam ediyor
Takım tezgahı sektörü, tüm diğer makina imalatçılarının yatırımlarında kullandıkları makinaları vermektedir. Tezgah satışlarında devam eden önemli düşüş, diğer makina imalatçılarında da bir iyileşme yaşanmadığını, yatırım yapma konusunda bir istek belirmediğini göstermesi bakımından dikkat çekicidir.
Alman Takım Tezgahları İmalatçıları Birliği VDW’nin 7 Ağustosta yayınladığı rapora göre sektör henüz sıkıntılı dönemi aşamamış olup, 2009 yılı ikinci çeyreğinde siparişler, bir önceki yılın aynı dönemine göre 65 oranında düşmüş bulunuyor. İç siparişlerdeki azalma 71 olurken, yurt dışından alınan siparişlerdeki azalma 61 olmuştur. Yılın ilk yarısı sonunda sipariş azalması ise 67 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum teknoloji veya rekabette zorlanmaktan kaynaklanmamaktadır. Satışlardaki azalmanın ana nedeni, diğer sektörlerdeki yatırımcıların yeni kapasiteler yaratmaya ihtiyaçlarının olmamasıdır. Son yıllarda birçok konuda çok iyi bir talep artışı yaşanmasına bağlı olarak, tüm ülkelerdeki firmalarda aşırı fazla kapasiteler ortaya çıkmıştır.
Buna rağmen, sektörün yetişmiş eleman kullanması ve bunları kaybetmeme çabalarına bağlı olarak istihdamda önemli bir azalma olmamıştır. Ancak çoğu kuruluş, kısa çalışma programları uygulayarak biraz daha olumlu olmasını ümit ettikleri yılın ikinci yarısını beklemektedir. Bu beklentinin gerçekleşmemesi halinde istihdam azalması kaçınılmaz olabilecektir. Bazı sektörlerde olumlu gelişmeler gözlense de tezgah talebinin canlanmasının, boş kapasitelerin azalmasından sonra gerçekleşebileceği de kabul edilmektedir.
Çok iyi bir yıl olan 2008 yılında Alman takım tezgahı imalatçıları yaklaşık 71.000 kişi istihdam etmiş ve bir önceki yıla göre 13 artış ile 14,3 milyar € gibi tarihinin en yüksek satışlarını gerçekleştirmişti.
İstanbul Sanayi Odası’nca hazırlanan 500 büyük firma listesinde
5 MİB üyesi de yer aldı
İstanbul Sanayi Odasınca yapılan çalışma ile saptanan, 2008 yılında ülkemizin 500 Büyük Kuruluşu listesinde 5 MİB üyesi yer almış bulunuyor: HEMA ENDÜSTRİ A.Ş. 210. sırada, COŞKUNÖZ METAL FORM MAKİNA END. A.Ş. 274. sırada, DURMAZLAR MAKİNA A.Ş. 280. sırada, HİDROMEK HİDROLİK VE MEKANİK İMALAT LTD.ŞTİ 309. sırada ve BAYKAL MAKİNA A.Ş. de 438. sırada yer almışlardır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.