Makine ithalatına anlam veremiyorum
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makine sektörünün 2023 yılında ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve sektörün bu ihracat hedefini yakalayacağını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, makine sektörünün 2023 yılında ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve sektörün bu ihracat hedefini yakalayacağını bildirdi.
Nihat Ergün, CNR Expo Fuar alanında düzenlenen 13. Uluslararası Metal İşleme ve Teknolojileri Fuarı’nın (TATEF 2010) açılışında yaptığı konuşmada, Türk makine sanayisinin, 1990 yılından bu yana yaklaşık yüzde 20 yıllık büyüme oranı yakaladığını belirterek, 2002 yılında 2.1 milyar dolar olan Türkiye’nin makine ihracatının, 2008 yılında 5 kat artarak 10.2 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.
İç pazar açık
Küresel kriz nedeniyle toplam dünya ticaretinin yüzde 11 daraldığı 2009 yılında dahi sektörün, 8 milyar dolar ihracat yapmayı başardığını ifade eden Ergün, sektörün ihracatının bu yıl yeniden toparlanma sürecine başladığını, yılın ilk 8 ayında, geçen yıla göre yüzde 15 artış gösterdiğini belirtti. Ergün, “Sektörde yapılan ihracatın yüzde 60’ının, Avrupa ve Amerika’ya yapıldığını hatırlatmak isterim. Kişi başına düşen makine tüketimi rakamlarına baktığımızda, iç pazarın ciddi bir açığı olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini de göz önünde tuttuğumuzda, makine sektörünün ne derece büyük bir potansiyel taşıdığı son derece aşikardır” diye konuştu.
Japonya-Almanya arası
Makine üretim kalitesinde Japonya ile Almanya arasında yer alan Türkiye’de, kalite kaygısıyla ithalat yapılmasına bir anlam veremediklerine değinen Ergün, şöyle devam etti: “Aynı nitelikteki malı, hatta kaliteli malı daha ucuza üretiyoruz, ancak gidip dışarıdan daha pahalıya satın alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir tablo değil. Kamu ve özel sektör, yerli makineleri tercih ettikçe, cari açığın ara malı ithalatı kaleminde önemli oranda azalma sağlanacaktır. Örneğin, Çin makine ithalatımızda birinci sırada yer alıyor ama makine ihracatımızda sıralamaya dahi girmiyor. Çin, 10-15 ülke sıralamasında bile yok. Çin pazarını önemsemeliyiz. Çin pazarı bizim için açık bir pazardır. Son yapılan anlaşmalarla bunu değerlendirmeliyiz. Çin ile olan dış ticaretimizde çok büyük bir dengesizlik var, onu ortadan kaldırmalıyız.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.