Makine OSB'ye 6 milyar $ yatırım geliyor
Borusan, Yücel Boru, Kroman, Güriş ve Enka'nın da yer alacağı Makine Organize Sanayi Bölgesi'nin 5 yıl içinde 10 milyar dolar satış hacmi elde etmesi ve 3 milyar dolarlık ihracat yapması bekleniyor.
Geçen sene, firmaların kapısını çalmaya başladığı Makine OSB'ye (Organize Sanayi Bölgesi) 5 yıl içinde 6 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Halen, 6 firmanın üretim yaptığı bölgeye, Borusan, Yücel Boru, Kroman, Güriş ve Enka da geldi. OSB'deki firmaların 2017 yılında 10 milyar dolarlık ciro elde etmesi ile 3 milyar dolarlık ihracat yapması tahmin ediliyor.
Makine OSB fikrinin 90'lı yıllarda Ankara'da makine imalatçılarıyla yaptıkları görüşmelerde ortaya çıktığını belirten Makine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, projenin 15 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi.
Silahtaroğlu, Dilovası'nın tepesindeki 3.5 milyon metrekarelik net sanayi parseline sahip OSB'nin tam anlamıyla ihtisas OSB niteliğinde olduğunu vurguladı. OSB'de 300 dönümlük bir alanın kaldığını dile getiren Silahtaroğlu, bölgedeki alt yapı çalışmalarının tamamen bitirildiğini kaydetti.
Doluluk oranı yüzde 25 Silahtaroğlu, "Üretimi devam eden 6 firma ile yüzde 25 doluluk oranına ulaşıldı. 700 kişilik bir istihdam sağlanmış oldu. İnşaatı devam eden projelerde de 300 kadar işçi çalışıyor. Atakaş ve Üntel üretime başladı. Kroman, Yücel Boru, Borusan, Güriş ve Enka'da yatırım yapacak. Bu isimlerin bölgede yer alması tahsiste yüzde 90'a ulaşan bölgemize yoğun ilgi getirdi" şeklinde konuştu.
Makine OSB'nin en önemli farkının, ülkemizdeki ilk özel ihtisas OSB bölgesi projesi olması ve bugüne kadar devletten destek almadan bu noktalara gelmesi olduğunu ileri süren Silahtaroğlu en büyük amaçlarının, ülkeye dünya standartlarında bir OSB kazandırmak olduğunu söyledi.
Otoyol ile bağlantı sorunu var
Makine OSB'nin her şeyiyle özel ve farklı olduğunu vurgulayan Silahtaroğlu, "Vasıflı altyapısı, ortak tesisleri, teknoparkı, kalifiye eleman kaynakları ve diğer imkanları ile üyelerine artı değer katacak ve onlardan da yüksek katma değerli ürünler imal etmesini isteyecek.
Makine OSB'nin en önemli hedefi ise dünyadaki benzerleri arasında üst sıralarda yer alan bir sanayi merkezi olmak" diye konuştu. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bölgeye 6 milyar dolarlık yatırım yapılacağını kaydeden Silahtaroğlu, 2017'de bölgedeki firmaların 10 milyar dolar ciro elde etmesini 3 milyar dolar ihracat yapmasını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Bölgenin en önemli sorununun otoyollar ile bağlantı yollarının olmaması olduğunu kaydeden Silahtaroğlu, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayarak "Bölgede ihtiyacımız olan ve temininde güçlük çekilen teknik personelimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Bu amaca yönelik olarak bölgede bulunan endüstri ve teknik meslek lisemiz 2010 - 2011 Eğitim ve Öğretim dönemine başladığı faaliyetine başarı ile devam ederken, geleceğin teknik kadrolarını da yetiştirebiliyor. Bölgede ticari alanlar ve enerji santralı gibi yerleri de sanayicimizin hizmetine sunacağız" şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.