Makine sektörü karın tokluğuna çalışıyor
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, "Sektör karın tokluğuna çalışıyor. Eksiklerimizi görmenin vakti geldi
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, "Sektör karın tokluğuna çalışıyor. Eksiklerimizi görmenin vakti geldi
Dalgakıran, Kocaeli’nde düzenlenen ‘Makine Sektör Toplantısı’nda önemli açıklamalar yaptı. Sektörün mevcut durumuyla ilgili bilgi veren Dalgakıran, şöyle konuştu:
"Dünyada mücadele artık teknoloji üzerinden yapılıyor. Türkiye, maalesef başkalarının teknolojisini kullanarak üretim yapıyor. Bu, çok büyük bir risk . Almanya’ da bize göre çok az sayıda makine üreticisi var. 300 milyar dolar ihracat yapıyorlar. Bizde ise üretici firma sayısı Almanya’nın kat be kat üstünde. Ama 50 firma aynı ürünü yapıyor. Birbirimizi taklit ediyoruz. Kalite, ar-ge ve pazarlama konularında geri kaldığımız için, tam manasıyla karın tokluğuna çalışıyoruz. Çünkü artık bir ürünü yapmak işin sadece 15’ini kapsıyor. Artık üretmekle istediğiniz seviyelere ulaşamıyorsunuz. Makine sektörünün başarılı olması demek, Türkiye’nin başarılı olması demek. Özel bir stratejik plana şiddetle ihtiyacımız var.”
SEKTÖRÜN 2023 İHRACAT HEDEFİ 100 MİLYAR DOLAR
Türk makine sektörünün ihracata dayalı büyüdüğünü söyleyen Adnan Dalgakıran şöyle devam etti:
“İhracattaki rekabet koşulları gelecekte çok daha çetin olacak. Kamuda makine kullanımına ilişkin ‘yerli ürün kullanın’ genelgesine rağmen bürokrasinin şanlı direnişi sürüyor. Özel sektör makine yatırımları son 7 çeyrek diliminde küçülüyor. Bu dikkat çekmemiz gereken bir konu. Türk makine sektörü ise tüm olumsuzluklara rağmen büyüyor. Dünya üretiminin yüzde 51'i Uzak Doğu’da yapılıyor. Biz burayla ticaret yapamıyoruz. Nedeni ise yüksek vergiler. Haksız rekabet var. Önümüzde Avrupa pazarı var. Buraya çok önem veriyoruz. Sadece Almanya’nın 200 milyar dolarlık makine ithalatı var. Biz bu pastadan yüzde 1’i bile almakta zorlanıyoruz. Bunun üzerinde kesinlikle çalışmamız lazım. Alman pazarından daha çok pay almamız lazım. Büyümeyi ihracatla gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin sıçramaya ihtiyacı var.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.